Timbru de mediu: Câteva lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai de primit bani înapoi

Banii reprezentând timbrul de mediu achitat de proprietarii de mașini în trecut vor ajunge în buzunarul celor care au depus cereri la autorități abia de săptămâna viitoare, potrivit legislației. Totuși, perioada de restituire se va încheia abia în martie anul viitor, moment până la care contribuabilii vor trebui să primească și dobânzile acelor bani, dobânzi care nu vor intra în conturi simultan cu sumele principale.
 
S-a decis încă din toamna trecută că fostele taxe auto plătite de proprietarii de mașini în trecut și timbrul de mediu vor fi restituite plătitorilor, la cerere, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2017.
 
Cine a cerut banii înapoi deja, a primit până acum contravaloarea fostelor taxe auto, dar nu și banii plătiți ca timbru de mediu. Iar asta deoarece timbrul de mediu de abia de acum înainte va ajunge în conturile proprietarilor de mașini. Mai exact, de la 1 septembrie.
 
Din păcate, cine nu a apucat să depună cereri la autorități până la 31 august degeaba le mai depune de acum înainte, ele nemaifiind acceptate după acest termen.
 
Ca regulă, în OUG nr. 52/2017 se stabiliseră termene maxime în care banii să ajungă în conturile solicitanților. La timbrul de mediu, termenul-limită e de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018. În realitate, urmărind cele povestite de cititorii avocatnet.ro, termenele stabilite în legislație pentru fostele taxe auto nu au fost respectate întotdeauna. Când am cerut o explicație celor de la Finanțe, ne-au spus că banii vin "cu țârâita" și lucrurile nu țin numai de ei.
 
Conform calendarului oficial, banii pe timbrul de mediu ar trebui să se întoarcă în buzunarele solicitanților până la finalul lunii martie 2019. Alături de sumele principale, ar trebui să vină și dobânzi, dar acestea nu vor intra în cont simultan cu suma principală, ci ulterior.
 
"După efectuarea restituirii sumelor (...), organul fiscal central competent calculează dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii, dar nu mai târziu de termenul stabilit prin ordonanţa de urgenţă pentru restituirea taxelor/timbrului", scrie în Ordinul comun al Ministerului Mediului și Ministerului Finanțelor Publice nr. 1.488/3.198/2017. Tot acolo scrie și că nivelul dobânzii e de 0,02% pe zi.
 
Totuși, dacă dreptul la restituire a fost deja stabilit printr-o hotărâre judecătorească, atunci dobânda va fi cea stabilită de instanța judecătorească -- dacă s-a stabilit una. Și în aceste cazuri a fost nevoie de depunerea cererilor la organele fiscale, pentru că banii nu se vor întoarce automat în contul contribuabilului doar pentru că a câștigat procesul contra statului.
 
De asemenea, trebuie să menționăm și că, potrivit ordinului de mai sus, dacă solicitantul are datorii la bugetul de stat, va opera compensarea cu acele datorii, deci vor intra mai puțini bani în contul său ori deloc.
 
Important! Dacă nu sunt de acord cu decizia emisă de organul fiscal privind restituirea banilor, contribuabilii pot să le conteste în 45 de zile de la comunicare. Mai departe, dacă nu sunt de acord nici cu soluționarea contestațiilor, cei interesați pot să intenteze acțiune în instanța de contencios administrativ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La vecini: Proprietarii de apartamente, obligați din 2025 să plătească o taxa specială. Cum vor fi folosiți banii!

Thursday, 9 January 2025

Primăria Iași a instituit o nouă taxă specială, care va fi achitată începând cu 2025. Proprietarii de apartamente care au plătit impozitul la început de an au putut constata c...

Un fost primar din județul Botoșani a murit pe patul de spital!

Thursday, 9 January 2025

Constantin Dresleucă, fostul primar al comunei Adășeni, a murit în cursul zilei de joi. Bărbatul se afla internat în spital, confruntându-se cu anumite afecțiuni medicale. Dr...

Accident pe un bulevard din Suceava: O persoană a rămas încarcerată! (foto)

Thursday, 9 January 2025

În evenimentul rutier au fost implicați doar conducătorii auto, iar unul dintre ei a rămas încarcerat. Au intervenit pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare și o a...