Incredibil! Muncitori români plecați la muncă în Italia, detașați în România să restaureze un palat istoric din Iași

O situație unică probabil în lume: aceea de a importa propria forță de muncă plecată în străinătate pentru un trai mai bun și un salariu decent. Pentru că statul român le plătește aceleaşi salarii ca în Occident!

Incredibil! Muncitori români plecați la muncă în Italia, detașați în România să restaureze un palat istoric din Iași

Mai exact, România plătește muncitori români din Italia detașați să efectueze lucrări de restaurare la o clădire istorică din Iași. Statul român le plătește aceleaşi salarii ca în Occident.

20 de muncitori au fost aduşi din Italia unde plecaseră la lucru, ca să renoveze o clădire istorică de la Iaşi, scrie Digi24. Firmele italiene sunt singurele care s-au prezentat la licitația pentru lucrările de restaurare ale Palatului Braunstein din orașul Iași, deoarece la noi în țară se găsesc foarte greu specialiști în reabilitarea imobilelor de patrimoniu. La lucru, patronii italieni s-au prezentat cu angajații lor, care sunt… români!

George Budescu este unul dintre meşterii angajați de firmele italiene: „În Italia am lucrat 7 ani și acum am prins contractul ăsta aici, pe aceiași bani. Toată lumea vrea să vină acasă, dar să câștige și bani”, spune George Budescu.

Întreaga echipă a fost aleasă pe sprânceană: toţi românii sunt buni constructori, specializați în tehnici de restaurare. Câștigă cam 1.500 de euro lunar plus diurnă pentru transport și cazare. Când companiile de construcţii din Italia le-au făcut oferta să muncească acasă pe acelaşi salariu ca în peninsulă, nu au stat pe gânduri. „Răspunsul a fost evident. Stăm mai bine pentru că avem cheltuieli mai puține”, spune Severius Judele, muncitor.

Cot la cot cu muncitorii români lucrează mai mulţi ingineri din Peninsulă

Nu este primul proiect la care colaborează, iar italienii au ajuns să îi aprecieze pe muncitorii români nu doar profesional. „Sunt oameni specializați și buni familiști, în sensul în care țin foarte mult la cultura lor, la regiunea lor și la familiile lor înainte de toate”, spune Maurizio Trovato, administrator șantier.

Lucrările de restaurare a palatului Braunstein, clădire simbol a municipiului Iași, vor costa în total, 20 de milioane de lei.

Sursa video: Digi24

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Localnicii unei comune au asfaltat, pe banii lor, drumul public. Primarul se dezice și spune că reia lucrările dar că nu se știe când

astăzi, 20:22
99

Sătui de promisiunile autorităților, câțiva localnici dintr-o comună din Suceava au asfaltat, pe banii lor, o porțiune dintr-un drum județean. Primarul nu este de acord cu acțiunea local...

EMA autorizează tehnica injecției intradermice în cazul variolei maimuței

astăzi, 20:14
19

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vineri o nouă tehnică de injectare a vaccinului contra variolei maimuţei, care va permite imunizarea mai multor persoane şi prevenirea unei...

Meciul dintre FC Botoșani și FCSB, reprogramat

astăzi, 20:09
71

Partida dintre FC Botoşani şi FCSB, din etapa a şasea a Superligii naţionale de fotbal, a fost amânată, a anunţat, vineri, conducerea clubului din Botoşani, potrivit Agerpres.Potrivit...