Sistemul informatic al Fiscului, BLOCAT de o săptămână! Gelu Diaconu: "Situaţia de la ANAF le întrece pe toate!"

Platforma informatică a Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) nu funcţionează încă de la începutul săptămânii trecute.

Din data de 12 iunie, Fiscul desfăşoară lucrări de mentenanţă la nivelul sistemului său informatic, după cum au transmis reprezentanţii ANAF, care au spus că lucrările "vor fi finalizate în cel mai scurt timp posibil", relatează ziarul Bursa. Sursele citate nu au ştiut să estimeze pe ce perioadă se va întinde această situaţie, menţionând că se încearcă identificarea unei soluţii de înlocuire a unuia dintre servere.

Prin intermediul acestei baze de date, băncile comerciale solicitau de la ANAF detalii privind situaţia financiară a solicitanţilor de credite de consum, acum, instituţiile financiare nemaiputând verifica potenţialilor clienţi în baza de date a Fiscului.

Până la repunerea în funcţiune a platformei, instituţiile de credit pot obţine informaţiile necesare fie direct de la angajatorul solicitantului de credit, fie solicitând clienţilor care aplică pentru un împrumut adeverinţă de venit - procedură utilizată înainte de încheierea protocolului de colaborare cu ANAF.

Reprezentanţii ANAF au precizat pentru Bursa.ro: "În ceea ce priveşte raportarea către bănci a veniturilor persoanelor care solicită credite, vor fi aplicate prevederile legale referitoare la eliberarea adeverinţelor de venit la solicitarea beneficiarului sau a instituţiilor bancare".

Clienţii pot accesa în continuare credite de la bănci, au spus reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), menţionând: "Verificările legate de veniturile solicitanţilor de credite se realizează prin prezentarea de către aceştia a adeverinţei de venit sau a fişei fiscale. După finalizarea lucrărilor de mentenanţă la nivelul sistemului informatic al ANAF, verificările se vor putea realiza din nou integral automat".

Reprezentanţii unora dintre bănci au confirmat că, deşi este mai dificil, instituţiile de credit acordă în continuare împrumuturi, prin procedura existentă înainte de colaborarea cu ANAF, respectiv clienţii trebuie să vină la ghişeele bancare cu adeverinţă de venit.

Blocajul sistemului informatic al ANAF a fost aspru criticat de Gelu Diaconu, fostul şef al Fiscului, pe pagina sa de Facebook. Diaconu a scris: "Ce se întâmplă de vreo săptămână le întrece pe toate: baza de date ANAF (Data Warehouse) este în colaps!!! (...) sunt afectate toate depozitele de date centralizate. Nici centrul de date pentru back-up de la Braşov nu funcţionează!!! Se ştie deja că nu poate fi repornită în mai puţin de 30 de zile! Aşadar, pentru cel puţin 30 de zile, o parte din disfuncţionalităţile generate în cadrul ANAF vor fi:

     - Nu pot fi comunicate date şi informaţii către beneficiarii externi;

     - Toate aceste comunicări reciproce sunt stabilite şi legiferate prin convenţii încheiate cu diverse instituţii;

     - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu are acces la informaţiile privind persoanele asigurate (angajator, angajat sau persoană asigurată);

     - Casa Naţională de Pensii este beneficiara informaţiilor privind stagiul de cotizare (perioada, valori, anagajator, asigurat);

     - Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu are acces la aceste informaţii;

     - Autorităţile locale - prin aplicaţia PATRIMVEN - nu au acces la informaţiile furnizate de către ANAF (conturi bancare, informaţii de la terţi şi cele de natură salarială);

     - Sistemul bancar nu mai poate beneficia de informaţii privind veniturile realizate de persoanele fizice;

     - La fel şi angajaţii şi cei care desfăşoară activităţi independente (sunt solicitate adeverinţe individuale);

     - Informaţiile furnizate către Institutul Naţional de Statistică sunt fragmentare;

     - Funcţionare defectuoasă a spaţiului virtual privat, în relaţia cu contribuabilul".

     Data Warehouse (DW) reprezintă un sistem informatic integrat de management al informaţiilor al cărui scop, proprietăţi, funcţiuni şi destinaţie îl detaşează şi îl diferenţiază de bazele de date (sistemele informatice) operative", menţionează Gelu Diaconu.


      
     Trei dintre băncile de la care s-au solicitat informaţii legate de subiect au răspuns, conform Bursa.ro:

Garanti Bank:
"Blocajul platformei ANAF a avut un impact, motiv pentru care am decis să depunem eforturi suplimentare astfel încât acest lucru să nu se resimtă asupra clienţilor. Suntem în continuare alături de ei pentru a le oferi produse şi servicii conform nevoilor specifice ale fiecăruia. Totodată, speram că platforma ANAF va redeveni activă cât de curând".

Raiffeisen Bank:
     "Sunt afectate toate băncile. Se dau credite pe fluxul clasic, cu adeverinţă solicitaţi clientului, până când se va rezolva".

Bancpost:
     "Folosim varianta care a funcţionat până acum, în care clientul trebuie să vină cu adeverinţă de venit".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI