România bogată, România săracă în funcție de PIB: Botoșaniul rămâne pol al sărăciei!

Vestul și centrul țării sunt regiunile cele mai dezvoltate economic, cu PIB per capita de peste 15.000 euro. Botoșaniul este la coada clasamentului, cu PIB sub 7.000 euro per capita.

Harta PIB-ului per capita

Produsul intern brut per capita, unul dintre indicatorii urmăriți pentru analiza bunăstării naționale, reprezintă rezultatul final al activității de producție al unităților producătoare rezidente, în decursul unei perioade, respectiv un an.

Vestul și centrul țării rămân cele mai dezvoltate economic. Județe precum Cluj, Timiș, Gorj, Constanța, Brașov și Prahova înregistrează valori ale PIB-ului per capita de peste 15.000 euro/locuitor, conform datelor aferente anului 2022.

 

Regiunea București-Ilfov se situează mult deasupra celorlalte regiuni, având cea mai puternică activitate economică din țară, exprimată printr-un PIB de peste 35.000 euro pe cap de locuitor.

Investițiile ridicate și infrastructura modernizată reprezintă factori cheie în județele cu PIB ridicat.

Datele sunt cuprinse de ediția 2024 a Raportului privind starea teritoriului, publicat recent de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, un document analitic care surprinde dinamica teritoriului național din perspectiva disparităților economice, sociale și demografice.

Polul sărăciei: Botoșani-Vaslui-Giurgiu

Sudul, estul și nord-estul țării se mențin mai puțin dezvoltate, cu multe județe sub media națională. 

Botoșani, Vaslui și Giurgiu înregistrează valori ale PIB-ului per capita sub 7.000 euro. Diferențele sunt semnificative între județele dezvoltate economic și cele mai sărace.

Iată cum arată harta țării, în funcție de acest indicator:

“Între ultimele două rapoarte se constată o serie de creșteri ale valorilor indicatorului, cele mai surprinzătoare fiind în județele Gorj, Prahova și Caraș-Severin. Așa cum era de așteptat, se observă o corelație clară între distribuția PIB-ului per capita și rata de ocupare a populației. În județele cu PIB mai ridicat, și rata de ocupare este mai mare – mai multe locuri de muncă generează o economie locală activă”, notează raportul, potrivit Economedia.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cât a crezut un român din diaspora că se dă dar de nuntă în România: „Am aflat cu stupoare”!

astăzi, 11:13

Un român întors recent în țară a avut parte de o „surpriză”  la prima nuntă la care a participat în România. El se plânge că a lăsat 100 de l...

Moldovenii anunță: Hidrocentrala Stânca-Costești va avea panouri fotovoltaice plutitoare, turbine eoliene şi o centrală de baterii!

astăzi, 11:03

Hidrocentrala Costeşti-Stânca, situată pe râul Prut, e deţinută şi administrată în tandem de România şi Republica Moldova. Ambele ţări fac uz de lacul de acumulare com...

PSD amenință cu ieșirea de la guvernare. Se anunță o ședință de urgență!

astăzi, 10:25

Tensiunile din coaliția de guvernare ating un nou prag critic. Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, lansează un atac dur la adresa partenerilor de guvernare, criticând dur al doilea pach...