Vestul și centrul țării sunt regiunile cele mai dezvoltate economic, cu PIB per capita de peste 15.000 euro. Botoșaniul este la coada clasamentului, cu PIB sub 7.000 euro per capita.
Harta PIB-ului per capita
Produsul intern brut per capita, unul dintre indicatorii urmăriți pentru analiza bunăstării naționale, reprezintă rezultatul final al activității de producție al unităților producătoare rezidente, în decursul unei perioade, respectiv un an.
Vestul și centrul țării rămân cele mai dezvoltate economic. Județe precum Cluj, Timiș, Gorj, Constanța, Brașov și Prahova înregistrează valori ale PIB-ului per capita de peste 15.000 euro/locuitor, conform datelor aferente anului 2022.
Regiunea București-Ilfov se situează mult deasupra celorlalte regiuni, având cea mai puternică activitate economică din țară, exprimată printr-un PIB de peste 35.000 euro pe cap de locuitor.
Investițiile ridicate și infrastructura modernizată reprezintă factori cheie în județele cu PIB ridicat.
Datele sunt cuprinse de ediția 2024 a Raportului privind starea teritoriului, publicat recent de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, un document analitic care surprinde dinamica teritoriului național din perspectiva disparităților economice, sociale și demografice.
Polul sărăciei: Botoșani-Vaslui-Giurgiu
Sudul, estul și nord-estul țării se mențin mai puțin dezvoltate, cu multe județe sub media națională.
Botoșani, Vaslui și Giurgiu înregistrează valori ale PIB-ului per capita sub 7.000 euro. Diferențele sunt semnificative între județele dezvoltate economic și cele mai sărace.
Iată cum arată harta țării, în funcție de acest indicator:
“Între ultimele două rapoarte se constată o serie de creșteri ale valorilor indicatorului, cele mai surprinzătoare fiind în județele Gorj, Prahova și Caraș-Severin. Așa cum era de așteptat, se observă o corelație clară între distribuția PIB-ului per capita și rata de ocupare a populației. În județele cu PIB mai ridicat, și rata de ocupare este mai mare – mai multe locuri de muncă generează o economie locală activă”, notează raportul, potrivit Economedia.ro.