Regăsirea timpului

Cum îmbină un tânăr antreprenor pasiunile cu afacerile începute de familia sa și, mai ales, cum pasiunile pot genera noi afaceri.

Regăsirea timpului

 VLAD IFTIME  FOTO: Forbes.ro

Crede că-și va recupera investiția în moșia sa de vis, Cai de Vis, undeva într-un viitor îndepărtat, și că beneficiarii vor fi nepoții săi. Asta dacă nu i-o va cumpăra un șeic, în frunte cu „starul“ Ayan, cel care în ultimii ani a ieșit vice-campion național la obstacole. Tânărul antreprenor Vlad Iftime, 31 de ani, de abia mai reușește să respire aerul curat de la moșia de care se ocupă împreună cu fratele său, fiind mereu prins între businessul pe care îl conduce – compania Vestra, desprinsă din grupul Elsaco înființat de către tatăl său, Valeriu Iftime -, și triatloane, maratoane și tot felul de alte competiții sportive organizate în scop umanitar.

În ceea ce privește moșia Cai de Vis, afirmă că a reușit atingerea pragului de rentabilitate, astfel încât tinerii antreprenori nu mai aduc bani de acasă pentru menținerea afacerii pe linia de plutire. Investiția de peste un milion de euro a fost importantă, însă fiind un business de suflet, aceste aspecte aproape că nici nu mai contează pentru Vlad Iftime, care este implicat în afacerea cu cai în tot ceea ce înseamnă alimentație bio și cazare. De segmentul care vizează activitățile din agricultură – destul de solicitantă și această activitate prin prisma sutelor de hectare deținute -, se ocupă fratele acestuia.

Proiectul familiei este și proiectul său de suflet, pe care l-a inițiat în 2007, și de care s-a ocupat încă din timpul facultății. „Făceam naveta de la București la Botoșani în fiecare săptămână, pentru a fi sigur că lucrurile începute acolo evoluează“, afirmă Vlad Iftime.

Cu 15 locuri de cazare, pe tărâmul de basm se organizează evenimente precum team building-uri, festivaluri, dar și petreceri speciale, fiind „o zonă lângă pădure ce permite o atmosferă mai degajată”.

Moșia, care a apărut din dorința liceanului (pe atunci) Vlad Iftime de a avea un cal, înregistrează afaceri de aproximativ 150.000 de euro anual.

Când nu se află în străinătate, la o întâlnire de afaceri sau în țară, la unul dintre proiectele aflate în derulare, Iftime își împarte săptămâna de lucru între Botoșani, București, Iași și Cluj-Napoca. Încă din studenție (a absolvit Facultatea de Energetică din București), a avut experiențe profesionale în directă legătură cu viitoarea sa carieră, inițial în departamentul de marketing al companiei, iar apoi în cadrul departamentului de export și, ulterior, în departamentul de vânzări al companiei. Pregătirea lui Vlad Iftime a mers mai departe de atât, timp de șase ani derulând proiecte și participând la programe de training în Franța, Qatar sau Africa de Sud, iar din anul 2012 preluând poziția de director executiv al Diviziei de Echipamente & Servicii Utilități din Elsaco Botoșani, companie cu o cifră de afaceri de 158 de milioane de euro, un profit brut de 5,4 milioane de euro în 2015 și peste 500 de angajați.

De la înființare și până în prezent, grupul de firme Elsaco a reușit să devină unul dintre principalii furnizori pe piața utilităților și serviciilor energetice din România, aflându-se în prezent în top 3 furnizori de servicii din domeniul instalațiilor termoenergetice din România. „În cadrul grupului Elsaco sunt directorul general al unei firme de vânzări. Divizia de vânzări a grupului Elsaco s-a separat, de un an, într-o entitate nouă, care face parte tot din grup. Aceasta se numește Vestra și este o companie de vânzări ce are un aport de aproximativ 35% din tot grupul. Compania pe care o conduc este singura firmă de vânzări din tot grupul Elsaco, restul fiind antreprenoriate”, menționează Vlad Iftime.

Anul trecut, Vestra a înregistrat o cifră de afaceri de 17 milioane de euro (cumulată cu Elsaco, în urma contractelor care au fost încheiate anterior scindării), ajungând la un număr de 55 de angajați în urma extinderii companiei cu un birou nou la București și unul la Iași. „Anul viitor, încercăm un birou nou la Cluj-Napoca. Din punct de vedere al proiectelor în derulare, anul acesta am definitivat colaborarea cu Rockwell Automation din America, iar acum suntem reprezentanții lor pentru piața de automatizări din țară”, mai spune directorul executiv al Vestra, într-un interviu acordat Forbes România.

Despre contractul cu Rockwell Automation, încheiat anul trecut pe o perioadă de cinci ani, de furnizare exclusivă a produselor companiei pe piața românească, Vlad Iftime consideră că a fost o bună „achiziție” pentru că, la nivel mondial, este numărul 1 în domeniul automatizărilor industriale, iar în Europa este numărul 2 după Siemens. Șeful Vestra a lucrat timp de un an pentru ca acest proiect să facă parte din portofoliu.

În ceea ce privește dezvoltarea grupului Elsaco și a companiei Vestra, Vlad Iftime declară că, urmare a faptului că Elsaco a colaborat cu alți clienți, timp de 20 de ani, în România, acesta a trebuit să facă transferul la Vestra, „iar acum vreau să consolidez echipa, structura și așteptăm ca partea de fonduri europene să se definitiveze și să putem începem lucrul”.

„Piața pe care activăm, în proporție de 40-50%, se bazează pe fonduri europene în domeniul apei, în general, și al energiei termice. Astfel , beneficiarii din țară sunt companii care aplică, iar noi le livrăm soluții, echipamente. Așteptăm să se deblocheze fondurile europene, să înceapă să lucreze regiile de apă și să se dea drumul la rețele, la stații de epurare pentru că noi livrăm echipamente și soluții pentru rețele și stații de epurare. Iar în momentul de față constructorii nu au ce lucra pentru că nu sunt fonduri. În general, clienții noștri sunt antreprenorii mari și companiile de utilități publice, iar de când am început proiectul cu Rockwell avem o creștere substanțială a clienților din domeniul privat (constructori de mașini, integratori, clienți industriali în mare parte)”, explică directorul executiv al Vestra.
Schimbările au început la Elsaco: în primul rând, în decursul ultimului an și jumătate, a fost restructurată compania, cea mai mare realizare fiind partea de divizare. „O altă realizare este aceea că am schimbat tot ceea ce se întâmpla în cadrul diviziei: am creat departamente noi de ofertare, de contractare, am schimbat organigrama și, funcțional, am schimbat modul de lucru între departamentele noastre. Am revitalizat filialele, am angajat oameni în filiale, aceste demersuri având loc pe parcursul ultimilor doi ani.”

SURSA: Forbes.ro

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI