Şeful statului va încasa 15.108 lei pe lună, faţă de 16.201 lei în prezent, arată o analiză News.ro. Într-o situaţie similară sunt premierul, şefii Parlamentului, miniştrii şi alţi demnitari cu venituri mari.
De la 1 aprilie va dispărea plafonul maxim pentru contribuţiile sociale (CAS) şi contribuţiile de sănătate (CASS). Limita se aplica tuturor veniturilor mai mari de 5 salarii medii brute pe economie. Eliminarea plafonului face parte dintre măsurile fiscale adoptate de Guvernul Grindeanu în prima sa şedinţă şi vizează aproximativ 36.000 de salariaţi. Conform estimarilor, încasările la buget vor creşte cu 1,9 miliarde de lei.
Până în decembrie 2016, Codul Fiscal a prevăzut doar plafonarea CAS. Limita de plată pentru CASS a intrat în vigoare la 1 ianuarie şi se va aplica timp de 3 luni, ceea ce înseamnă că, înainte să scadă, cele mai mari salarii din România vor creşte uşor.
Primii afectaţi de eliminarea plafoanelor sunt demnitarii statului român: preşedintele, prim-ministrul, şefii Parlamentului, miniştrii, şefii serviciilor secrete, Avocatul Poporului, preşedintele Curţii de Conturi şi preşedintele Consiliului Legislativ.
Preşedintele Klaus Iohannis va avea începând cu 1 aprilie un salariu net de 15.108 lei, mai puţin cu 1.093 lei faţă de luna ianuarie 2017. Totuşi, salariul şefului statului a crescut în ianurie cu 376 lei faţă de decembrie 2016, în urma intrării în vigoare a plafonării CASS.
În se află prim-ministrul Sorin Grindeanu, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
A doua categorie de demnitari cărora le va scădea salariul vor fi cei doi viceprim-miniştri, Sevil Shhaideh şi Daniel Constantin. Ambii au un brut de 20.000 de lei, ceea ce înseamnă un salariu net în luna ianuarie de 14.914 lei. După intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă de eliminare a plafoanelor la CAS şi CASS, de la 1 aprilie 2016, atât Shhaideh, cât şi Constantin vor primi un salariu lunar net de 14.028 lei, cu 886 de lei mai puţin.
Urmează, în ierarhia salariilor înalţilor demnitari, miniştrii, vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Parlamentului, şefii serviciilor secrete, consilierii prezidenţiali, secretarul general al Guvernului (Mihai Busuioc), Avocatul Poporului (Victor Ciorbea), preşedintele Curţii de Conturi (Nicolae Văcăroiu) şi preşedintele Consiliului Legislativ (Dragoş Iliescu), fiecare având un salariu brut de 19.055 lei.
Până în decembrie 2016 ei câştigau un salariu net de 13.868 lei pe lună, urmând ca din ianuarie venitul net să crească la 14.125 lei. Din aprilie însă, odată cu intrarea în vigoare a eliminării plafonării contribuţiilor la sănătate şi la pensii, acestor demnitari le vor scădea salariile nete la 13.365 lei pe lună, cu 760 de lei mai puţin decât în prezent.
Calculele au fost făcute în baza salariului mediu brut pe economie valabil 2016, respectiv 2.681 lei, însă care ar putea fi modificat în 2017, astfel încât scăderile efective să difere. Salariul mediu brut pe ţară este calculat la începutul anului, prin Legea bugetului de stat. Capital.ro