O lege a porcului ar ajuta la stoparea răspândirii peste porcine africane ÅŸi ar relansa sistemul de creÅŸtere a porcului în România, consideră reprezentanÅ£ii AsociaÅ£iei Române a Cărnii (ARC).
„Credem că ar trebui depuse eforturi substanÅ£iale din partea autorităţilor, pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine africane ÅŸi a relansa sistemul de creÅŸtere a porcului din Å£ara noastră. Acest lucru s-ar putea realiza prin asumarea de către toÅ£i factorii de decizie a unei Legi a porcului, prin care să se instituie măsuri clare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populaÅ£iei, să se întreprindă acÅ£iuni de conÅŸtientizare la sate asupra pericolului pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru economia regională ÅŸi naÅ£ională ÅŸi măsurile pe care deÅ£inătorii de animale trebuie să le aplice pentru reducerea riscului de propagare a virusului. De asemenea, limitarea numărului de porcine care pot fi crescute pentru consum propriu ÅŸi interzicerea reproducÅ£iei în gospodarii ar contribui la un mai bun control al miÅŸcărilor de animale ÅŸi carne ÅŸi ar diminua piaÅ£a neagră", au declarat reprezentanÈ›ii AsociaÅ£iei Române a Cărnii (ARC).
Pe de altă parte, acordarea de ajutoare de stat substanÅ£iale pentru dezvoltarea fermelor de reproducÅ£ie care să asigure necesarul de purcei, reducând astfel importurile, ar fi o măsură care ar revigora sectorul ÅŸi implicit ar creÅŸte disponibilitatea de carne materie primă pentru procesare. "Poate că la prima vedere unele dintre aceste măsuri au caracter nepopular, însă noi considerăm că sunt unica soluÅ£ie ca România să nu se transforme într-o nouă Sardinia, cu implicaÅ£ii socio-economice pentru decenii de acum încolo", au mai precizat reprezentanÈ›ii asociaÈ›iei. Potrivit sursei citate, producÅ£ia autohtonă de carne de porc a înregistrat un declin în ultimii doi ani, pe fondul evoluÅ£iei pestei porcine africane ÅŸi al restricÅ£iilor impuse în ceea ce priveÅŸte miÅŸcarea porcinelor, de la 461.149 tone în 2019 la 428.094 tone în 2020. "Iulie 2017 reprezintă momentul în care au fost semnalate primele focare de pesta porcină africană. Pe fondul evoluÅ£iei într-un număr mic de judeÅ£e, în anul 2018, producÅ£ia de carne de porc a fost cu 2,6% mai mare decât în 2017, respectiv de 461.149 tone, conform datelor furnizate de INS. Extinderea rapidă a bolii, atât la porcii domestici, cât ÅŸi la mistreÅ£i, corelată cu restricÅ£iile impuse privind miÅŸcarea porcinelor în zonele afectate a condus la declinul producÅ£iei de carne de porc cu 4,8% în 2019 faţă de 2018, ÅŸi cu încă 2,5% în 2020 când a ajuns la 428.094 tone", a explicat reprezentantul ARC. De asemenea, evoluÅ£ia pestei porcine africane pe teritoriul României a dus ÅŸi la închiderea abruptă a exporturilor de carne proaspătă de porc, chiar dacă în prezent legislaÅ£ia UE permite exportul de porci crescuÅ£i în fermele care nu sunt afectate de pestă, iar acest lucru a condus la creÅŸterea importurilor. "Pesta porcină africană a condus practic la închiderea exporturilor de carne proaspătă de porc. În anul 2018 a avut loc o scădere accentuată a exporturilor, de aproximativ 42%, care a fost ÅŸi mai abruptă în 2019, comparativ cu anul anterior, de până la 61%, ca în 2020 să mai scadă cu încă 49% faţă de 2019. Practic, în momentul de faţă, nici măcar nu mai putem exporta carne de porc provenită de la porcii crescuÅ£i în fermele din statele membre care nu sunt afectate de pesta porcină africană, cu toate că legislaÅ£ia Uniunii Europene prevede această posibilitate. În contextul scăderii producÅ£iei de carne s-a adus din spaÅ£iul european mai multă carne de porc, în 2018, cu aproape 50% mai mult faţă de 2017, iar în 2019 cu 6,63% mai mult faţă de anul anterior", se mai arată declaraÈ›ii asociaÈ›iei de profil. Ţările de unde se aduce cea mai multă carne de porc sunt Germania, Spania, Ungaria ÅŸi Danemarca. Pe de altă parte, în 2020, în urma restricÅ£iilor impuse de pandemie, a existat o diminuare a importurilor de aproximativ 7%, conform datelor Institutului NaÅ£ional de Statistică. În ceea ce priveÅŸte producÅ£ia de produse din carne, directorul executiv al ARC susÅ£ine că aceasta a avut o evoluÅ£ie sinuoasă, în 2018 fiind semnalată o scădere de aproximativ 9,23% faţă de 2017, aceasta însemnând o cantitate de 324.175 tone, ca în 2019 să urce cu aproximativ 16%, urmată de o contracÅ£ie de 6% în 2020. Potrivit sursei citate, evoluÅ£ia anuală a preÅ£ului de piaţă a porcilor vii la intrarea în abator, între anii 2017-2020, a avut "o dinamică în zig-zag" de la 600 de lei/100 kg media ponderată în 2017, 540 lei/100 kg în 2018, 640 lei/100 kg în 2019, ca în 2020 să fie de 605 lei/100 kg, conform datelor furnizate de Comisia de Clasificare a Carcaselor. "PreÅ£ul de piaţă al carcaselor la poarta abatorului a urmat aceeaÅŸi dinamică în zig-zag, fiind în jur de 780 lei/100 kg în 2017, 700 lei/100 kg în 2018, 820 lei/100 kg în 2019 ÅŸi de aproximativ 799 lei/100 kg în 2020", a mai spus Dana Tănase. Potrivit celor mai recente date transmise de Autoritatea NaÅ£ională Sanitară Veterinară ÅŸi pentru SiguranÅ£a Alimentelor (ANSVSA), în România erau active 345 de focare de pestă porcină africană (PPA). De la prima semnalare a prezenÅ£ei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 ÅŸi până în prezent, au fost diagnosticate 5.570 de cazuri la mistreÅ£i în 41 de judeÅ£e. Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiÅ£iilor de biosecuritate.