Guvernul ar vrea ca salariul minim al bugetarilor sa fie mai mare decat cel din sectorul privat

Guvernul ar vrea ca salariul minim al bugetarilor sa fie mai mare decat cel din sectorul privat

Cel mai mic salariu brut din sectorul public ar urma sa fie 1.750 lei chiar din ianuarie 2018, iar bugetarii sa beneficieze ulterior, pana in 2020 inclusiv, de o crestere medie salariala de circa 56%, incluzand cresterile deja promise in sectorul preuniversitar, sanatate si cultura, conform unui draft al proiectului legii salarizarii bugetarilor.

Profit.ro a intrat in posesia documentului care arata ca Guvernul vrea ca salariul minim din sectorul public sa fie peste salariul minim pe economie aplicat si in sectorul privat.

Noul proiect este complet diferit de toate celelalte variante, inclusiv de cel elaborat in Guvernul Ponta.

Conform jurnalistilor de la Profit.ro, datele draftului Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar prevede ca intre 1.750 de lei si 4.000 de lei vor fi cresteri substantiale, intre 4.000 de lei si 7.000 lei vor fi acordate cresteri doar pentru a putea mentine incadrarea in ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi cresteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc.

Problema principala o reprezinta salariul minim, pe care Guvernul vrea sa il fixeze la 1.750 de lei pentru sectorul public de anul viitor. La acest moment, salariul minim pe economie - aplicat atat in sectorul public, cat si in cel privat - este de 1.450 de lei, din 1 februarie.

Prin ridicarea salariului minim la 1.450 de lei, costul total al angajatorului - salariul complet care include contributiile achitate de acesta pentru angajat - a crescut in acest an la 1.783 lei, de la 1.538 lei.

In programul de guvernare al PSD este indicat ca salariul minim brut pe economie va creste la cel putin 1.750 de lei, dar in 2020. Pentru 2018, cresterea salariului minim brut pe economie este anuntata doar pana la 1.550 de lei.

"Incepand cu 2018, ca urmare a modificarii bazei de calcul a salariului brut, 1.550 va fi echivalent cu 1.900 de lei, 1.650 va fi echivalent cu 2.025 de lei, iar 1.750 cu 2.150 de lei", mai este insa indicat in programul Guvernului PSD.

Ministerul Muncii vrea insa sa fixeze acest salariu minim la 1.750 de lei inca din 2018, dar pentru sectorul public, pentru a nu-i afecta financiar pe angajatorii din domeniul privat.

Confederatiile sindicale au atras atentia ministerului ca o astfel de masura va fi discriminatorie, deoarece s-ar lucra "cu dublu standard", in conditiile in care in sectorul privat sunt incadrati cu salariul minim si salariati cu studii superioare.

Cum mai vede Guvernul Grindeanu salarizarea bugetarilor

In varianta Guvernului Grindeanu, pentru functiile alese, notiunea de salariu de baza va fi inlocuita cu cea de indemnizatie, iar nivelul acestei indemnizatii va fi legat de evolutia salariului mediu.

Cea mai mare indemnizatie va fi cea a presedintelui tarii, care va avea coeficient 6, coborand pana la 1,1, coeficientul pentru functia de viceprimar de comuna cu un numar de locuitori mai mic de 1.500.

Sporurile sunt prevazute sa nu depaseasca 30% din fondul de salarii al fiecarui ordonator. Fiecare ordonator va decide cum sunt acordate sporurile, pe categorii de salariati si pe nivel, astfel incat sa nu depaseasca pragul de 30%. Aceasta limita va fi stabilita la fiecare ordonator in parte, indiferent de tip.

Fondul de premiere va fi stabilit la 5% din fondul de salarii si va fi la dispozitia ordonatorului principal, pentru toti ordonatorii din subordine. Acesta va decide cum va fi distribuit acest fond intre ordonatorii secundari si tertiari. Pentru fiecare an vor fi stabilite de la inceput care sunt salariile aplicabile pentru fiecare functie in parte.

Vom vedea daca in proiectul final se vor mentine aceste dispozitii sau nu. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...