Odată cu stabilirea noilor grile de salarizare pentru sistemul bugetar, au fost stabilite și noile salarii ale celor care ocupă funcții de demnitate publică alese ori numite. Vorbim, mai exact, de șeful statului, de premier, miniștri, parlamentari sau conducătorii unor importante instituții din stat.
De la 1 iulie 2017, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017 (Legea salarizării unitare), salariile demnitarilor s-au modificat. Când spunem demnitari, ne referim la cele mai importante funcții în stat, atât alese de noi, prin vot periodic, cât și numite potrivit legilor specifice, arată Avocatnet.ro.
Dacă veți căuta în Legea salarizării unitare, nu veți găsi însă niște sume de bani, ci niște coeficienți ce trebuie înmulțiți cu salariul minim brut pe economie (1.450 de lei în prezent), pentru a ajunge la salariul concret (tot o valoare brută).
O să începem, așa cum e firesc, cu președintele României. Salariul acestuia este, potrivit Legii nr. 153/2017, de 17.400 de lei. Un consilier prezidențial are 15.225 de lei.
Apoi, în cadrul Parlamentului, salariile demnitarilor sunt următoarele (cele mai importante exemple):
-președinții celor două Camere ale Parlamentului (Senatul și Camera Deputaților) au fiecare câte 16.675 de lei;
-liderii grupurilor parlamentare au câte 14.500 de lei;
-fiecare senator și deputat câștigă câte 13.050 de lei.
În cadrul Guvernului, lucrurile stau în felul următor: premierul are un salariu brut de 16.675 de lei, iar fiecare ministru are câte 15.225 de lei. Apoi, un secretar de stat câștigă lunar un salariu brut de 10.150 de lei, iar un consilier de stat din Secretariatul General al Guvernului are 11.600 de lei.
Președintele Curții de Conturi are 15.950 de lei, iar președintele Consiliului Concurenței se apropie de acesta, cu 15.225 de lei salariu brut. La aceeași sumă se situează și președintele Consiliului Național al Audiovizualului, cel al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, dar și Avocatul Poporului.
Dacă exemplele de mai sus au fost toate din sfera autorităților centrale, iată câteva exemple și din cadrul autorităților locale: primarul general al Capitalei câștigă lunar un salariu brut de 14.500 de lei, iar fiecare primar de sector sau de municipiu reședință de județ are 13.050 de lei; "cei mai săraci" primari sunt cei din comunele cu până la 3.000 de locuitori, salariile lor ajungând la 5.800 de lei brut; un viceprimar al unei astfel de comune are 4.350 de lei, iar un viceprimar de municipiu reședință de județ are 11.600 de lei brut.
Apoi, trebuie să-i amintim și pe cei care, deși nu au funcții de demnitate publică, ocupă poziții foarte importante în stat. De pildă, patriarhul României. Conform Legii nr. 153/2017, acesta încasează același salariu brut ca președinții celor două Camere ale Parlamentului, adică 16.675 de lei lunar. Apoi, șeful statului major general poate ajunge, până în 2022, la un salariu brut maxim de 10.880 de lei, mai scrie sursa citată.
Notă: Sumele de mai sus nu reprezintă, în cele mai multe dintre situații, singura sursă de venit cuvenită în legătură cu fiecare funcție. De cele mai multe ori, funcțiilor respective li se cuvin și alte sume lunare de bani, precum diurnele sau sumele reprezentând cheltuieli de cazare, de transport ș.a.m.d.