„Unde-s mulţi puterea creşte“, iar oltenii şi moldovenii nu s-au dat în lături de la munca în echipă, astfel că Dolj, Bacău şi Botoşani sunt judeţele cu cele mai multe cooperative agricole din România, în total 553 la sfârşitul anului trecut, potrivit Confidas, companie de analiză financiară a companiilor. La o mică distanţă se află judeţul Bistriţa-Năsăud, cu 153 de cooperative agricole.
„Dolj şi Botoşani sunt judeţe care depind de agricultură, iar în Bacău sunt foarte mulţi legumicultori în zona Podu Turcului care livrează în Bucureşti şi astfel s-au asociat. În Bistriţa-Năsăud e o altă lume, pentru că există o legătură foarte bună între Consiliul Judeţean, primării şi mediul privat şi au oferit direct consultanţă fermierilor pentru a se asocia şi a atrage fonduri europene mai uşor“, spune Cosmin Maglas, CEO şi fondator al firmei de consultanţă Atragem Finanţare, potrivit Ziarului Financiar.
În România, sunt 4.041 de cooperative agricole, mai multe decât înainte de 1990, iar în 17 judeţe din România sunt peste 100 de cooperative agricole, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Confidas. Peste jumătate din cooperativele existente în România în prezent au fost înfiinţate în ultimii zece ani, în număr de 2.267, conform aceleaşi surse.