BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25%

BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25%

Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25%, de la 5,50%. Decizia a fost luată în unanimitate de Consiliul de Administraţie al BNR, în ședința din 5 octombrie, a cărei minută a fost publicată joi.

Rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească până spre finele anului curent, dar într-un ritm vizibil încetinit, iar responsabile de înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt tot şocurile globale pe partea ofertei, au arătat membrii Consiliului de Administrație al BNR.

„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească până spre finele anului curent, dar într-un ritm vizibil încetinit, urcând astfel peste valorile în descreştere uşoară previzionate pe orizontul scurt de timp în cea mai recentă prognoză pe termen mediu. S-a reamintit că prognoza din august anticipa plafonarea în trimestrul III şi intrarea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, însă relativ alertă apoi, implicând plasarea acesteia la 13,9 la sută în decembrie 2022, dar uşor sub punctul central al ţintei la finele orizontului prognozei”, se arată în minuta BNR, conform Digi24.

Responsabile de înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt tot şocurile globale pe partea ofertei, au subliniat membrii Consiliului, observând că determinanţii majori continuă să fie dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice - inclusiv în condiţiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a preţurilor la energia electrică - precum şi de preţurile alimentelor, sub influenţa creşterii ample a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor instituite, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară. BNR menţionează că influenţe suplimentare sunt aşteptate şi de pe segmentul preţurilor administrate, în timp ce efecte de bază dezinflaţioniste, dar relativ modeste, se vor manifesta inclusiv pe segmentul combustibililor, dată fiind şi recenta prelungire a schemei de plafonare a preţurilor carburanţilor.

Conform BNR, s-a sesizat că, în aceste condiţii, efectele inflaţioniste adiţionale - directe şi indirecte - ale şocurilor globale pe partea ofertei vor continua să afecteze, în perspectivă apropiată, atât evoluţia componentelor exogene ale IPC, cât şi dinamica inflaţiei de bază, cu o intensitate ceva mai mare decât s-a prezumat în august, însă mult diminuată în raport cu prima parte a anului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un bărbat din Dorohoi își va petrece următorii cinci ani după gratii, care este motivul!

astăzi, 15:28
46

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 44 de ani, din municipiul Dorohoi, pe n...

O tânără din Botoșani, polițistă în Cluj, a pulverizat cu spray lacrimogen în fața unui coleg la o intervenție! (foto, video)

astăzi, 15:00
195

Rebeca T., din județul Botoșani, polițistă în Cluj, a pulverizat spray lacrimogen în fața colegului ei de patrulă care încerca să imobilizeze un bărbat recalcitrant.Totul...

În această seară începe hramul uneia dintre cele mai ”încercate” biserici din Botoșani! PROGRAMUL liturgic (Foto)

astăzi, 14:03
613

În municipiul Botoșani, credincioșii se adună în fiecare an în parohia din Parcul Tineretului. Hramul Bisericii ”Izvorul Tămăduirii” începe chiar în acea...