Costurile tot mai mari de producţie ar putea afecta grav piaţa farmaceutică

Costurile tot mai mari de producţie ar putea afecta grav piaţa farmaceutică

Specialiştii avertizează: costurile tot mai mari de producţie ar putea afecta grav piaţa farmaceutică.

Condiţiile economice actuale ar putea duce la dispariţia mai multor medicamente considerate ieftine, acelea care sunt numite generice şi sunt produse după patentul celor originale. Mai multe astfel de medicamente sunt deja dificil de procurat, iar pentru unele dintre ele nu există înlocuitor.

Pe lângă faptul că preţul unor medicamente generice este mai mic decât al celor originale, preţul acestor produse este implicat în procesul de decontare al medicamentelor compensate.

Astfel, în cadrul unei grupe de medicamente pentru o anumită boală, statul suportă un procent din preţul cel mai mic şi dacă medicamentul este pe piaţă, pacientul nu scoate foarte mulţi bani din buzunar, dar dacă medicamentul dispare, suma pe care pacientul trebuie să o plătească va creşte proporţional cu diferenţa dintre preţul cel mai mic şi preţul următorului medicament existent pe piaţă.

Autorităţile cunosc acest proces, însă spun că schimbările nu se pot face peste noapte şi că nu se poate face o diferenţiere în funcţie de preţ.

„O apreciere valorică că este scump, că este ieftin este o chestiune de accesibilitate şi de câte resurse ai. Dacă eşti un sistem de sănătate modern, cu finanţări importante, care îţi permiţi să susţii partea de cercetare şi dezvoltare, tot procesul de inovaţie, evident că medicamente scumpe nu sunt chiar atât de scumpe, din moment ce ţi le permiţi. Pe partea cealaltă, dacă este un sistem de sănătate care se confruntă cu multe dificultăţi, în care mai există multe imperfecţiuni, ai resurse limitate, pe care trebuie să le gestionezi foarte înţelept”, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, conform Rador.

Andrei Baciu consideră că în final, totul se rezumă la nevoile pacienţilor. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
115

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
128

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
175

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...