Întreruperea activităţii unei companii şi transferul afacerii pe numele altei firme a devenit un sport naţional în România, în condiţiile în care în perioada 2005-2016 aproximativ 200.000 de companii au intrat în insolvenţă şi peste un milion de companii şi-au întrerupt activitatea, legislaţia din domeniu fiind mult prea permisivă, spune Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România şi autor al cărţii „De ce eşuează companiile? 10 greşeli şi 100 de soluţii“.
Studiul realizat de Iancu Guda după analiza a 100.000 de companii intrate în insolvenţă în ultimii 10 ani scoate la iveală o serie de diferenţe între regiunile României în privinţa cauzelor care au dus la eşec.
În opinia lui, antreprenorii din estul României au greşit cu sufletul şi au pierdut controlul cheltuielilor, lâsându-se pradă iluziei că deţin controlul.
În centru, nord şi vest, firmele intrate în insolvenţă au greşit mult pe partea ce ţine de raţiune, au investit greşit, nu au cunoscut piaţa, concurenţa, au greşit la calcule, iar în final profiturile nu au acoperit cheltuielile.
Pe de altă parte, în sudul ţării sunt, crede Iancu Guda, cele mai multe insolvenţe „dubioase“, două treimi din total intrând sub această categorie.