Un profesor a pornit o veritabilă mișcare de readucere la viață a satului românesc. Acesta le propune tinerilor să se întoarcă în satul românesc și să înființeze afaceri care să îi ajute să se transforme din "slugi" în viața urbană sau în străinătate, în veritabili "stăpâni".
În cadrul Școlii țărănești, proiect pe care l-a inițiat, fostul şef de cabinet al lui Dacian Cioloş pe când acesta era ministrul Agriculturii și-a propus să îi ajute pe tinerii plecați din mediul rural – mutați la oraș sau chiar ajunși printre străini, să se întoarcă pe meleagurile natale și să pună bazele unei afaceri care să le asigure un trai decent și, foarte important, demnitatea dată de statutul de propriu stăpân al vieții lor.
Într-un articol postat site-ul România Noastră, Avram Fițiu arată că milioane de tineri provenind din mediul rural, copii de țărani și-au luat lumea în cap și au părăsit satul românesc pentru o viață mai bună în altă parte. "Ce au lăsat în urmă se cunoaște, un sat îmbătrânit cu o infrastructură socială precară (grădinițe, școli, cămine culturale, biblioteci). Cel mai grav lucru pe care l-au lăsat la țară este o speranță mincinoasă pentru copiii de astăzi de la țară cărora le-au transmis minciuna că viitorul lor nu poate fi la țară. La această minciună a jucat și incapacitatea statului de a arăta adevăratul potențial economic al satului românesc. Această minciună sfruntată este alimentată de mare parte din mass media urbană care știm cui interese îi servește", scrie profesorul clujean.
Fițiu le propune tinerilor să se întoarcă în satul românesc și să înființeze afaceri care să îi ajute să se transforme din "slugi" în viața urbană sau în străinătate, în veritabili "stăpâni".
Iată lista de afaceri ce pot fi pornite la țară și pe care le propune Avram Fițiu:
-Carmangerii
-Puncte de sacrificare
-Brânzării
-Ateliere de produs ulei presat la rece
-Moara de la țară
-Ateliere de procesare fructe și legume
-Ateliere de procesare plante medicinale
-Plantații forestiere energetice sau industriale
-Ateliere artizanale
-Alte afaceri nonagricole
Referitor la cât de mare este investiția în una dintre afacerile propuse, Avram Fițiu are un răspuns concert: "De regulă între 5.000 și 10.000 de euro!"
"Treci la nivelul următor al vieții tale, venind alături de noi la Școala Țărănească pentru proiecția planului afacerii tale!" – își încheie mesajul Avram Fițiu, despre ale cărui proiecte puteți citi mai multe pe www.avramfitiu.ro.