Zilele Eminescu au adunat zeci de oameni de cultură. Ședință festivă de Consiliu Local pentru acordarea titlului de cetățean de onoare laureatului marelui premiu - FOTO
BOTOSANI

Împlinirea a 167 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu a adunat la Botoșani poeți și scriitori din întreaga țară, dar și din Republica Moldova, care participă zilele acestea la manifestările prilejuite de Zilele Eminescu, ajunse la cea de-a XLVIII-a ediție.

Zilele Eminescu au adunat zeci de oameni de cultură. Ședință festivă de Consiliu Local pentru acordarea titlului de cetățean de onoare laureatului marelui premiu - FOTO

Printre cei prezenți se numără Nicolae Manolescu, președintele juriului Premiului Mihai Eminescu-Opera Omnia și poetul Mircea Cărtărescu, unul dintre poeții nominalizați la acest premiu.

Duminică a avut loc o ședință festivă a Consiliului Local în cadrul căreia a fost acordat titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani laureatului Premiului Național de Poezie “Mihai Eminescu" pentru Opera Omnia, pe anul 2016. 

La ședința de Consiliu Local au luat parte prefectul județului Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, parlamentari și invitați din întreaga țară, precum și poeți laureați în anii anteriori, deveniți cetățeni de onoare ai municipiului Botoșani.

"Bine ne-am regăsit încă o dată în această sală de Consiliu Local cu un prilej deja intrat în tradiția locului, în conștiința dumneavoastră, pe care îl așteptăm de fiecare dată, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu-Opera Omnia și Opus Primum. Acest premiu este finanțat de Primăria municipiului Botoșani, Consiliul Local și premiul Opus Primus pentru debut este finanțat de Consiliul Județean, prin Memorialul Ipotești. S-a alăturat nouă de data aceasta și Uniunea Scriitorilor din România, suportând o parte din cheltuieli, și mulțumim tuturor", a spus Gellu Dorian, președintele Fundației Hyperion, Caiete botoșănene. 

O parte dintre invitați au ținut să adreseze câteva cuvinte, făcând un apel la autorități să se implice și pe viitor pentru ca această zi să fie cinstită așa cum se cuvine.

Nominalizații pentru Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia sunt Mircea Cărtărescu, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu și Lucian Vasiliu. 

După ședința festivă de Consiliu Local au fost depuse jerbe de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din fața teatrului care îi poartă numele, după care a avut loc Te Deum la Biserica Uspenia din Centrul Vechi. 

Laureatul Premiului Național de Poezie va fi anunțat, duminică, în cadrul Galei de decernare a premiilor ce va începe la ora 17.00, la Cinema Unirea. Acesta va primi un premiu în valoare de 30.000 de lei.




















 


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta