Printre oaspeții prezenți la Botoșani cu prilejul Zilelor Eminescu se numără și academicianul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România.
Acesta a luat parte la ședința festivă de Consiliu Local în cadrul căreia s-a acordat titlul de cetățean de onoare laureatului Premiului Naționale de Poezie pentru Opera Omnia.
Manolescu a mulțumit autorităților locale și județene că de-a lungul timpului au reușit să păstreze vie această manifestare.
"Nu numai ce se repetă are semnificație, așa se formează tradiția. Festivalul acesta legat de Eminescu, de locul nașterii lui, data nașterii lui care a devenit și Ziua Culturii Naționale, aici la Botoșani și în regiune, se apropie deja de sfertul de veac. Nu am cuvinte să mulțumesc Botoșaniului, Consiliului Local, primarilor care au fost, Consiliilor Județene că au reușit să țină vie această festivitate. Am trăit și am organizat foarte multe asemenea festivități culturale în multe orașe ale țării și nu este câtuși de puțin ușor. Vine câte cineva și te întreabă dar cum adică ai dat premiul unui poet? Ce e asta? Nu aveți străzi de reparat, țevi de pus, sunt bani aruncați, nu se poate. Am auzit raționamentul acesta de mai multe ori și am spsu totdeauna nu numai că este profund incorect dar este profund imoral pentru că ceea ce lăsați în urma dumneavoastră primari, viceprimari, consilieri lăsați și străzi și țevi, dar asta face parte din datoria dumneavoastră absolut firească și prezentă. Trebuie să lăsați și niște urme în cultură, ori această reuniune a noastră în fiecare an este o urmă groasă în cultură pe care Botoșaniul o merită, Memorialul Eminescu o merită. Ați avut această șansă extraordinară ca nu departe de aici să se nască Eminescu, ce n-ar da alții să se nască poeți sau artiști mai mititei. Sunteți într-o zonă din țară unde s-au născut cam o treime din marile personalități din toate domeniile. E un microclimat cultural. Asta vă creează obligația de a nu renunța la Zilele Eminescu chiar dacă vor veni și vremuri mai aspre", a spus Nicolae Manolescu.