Mai mult ca în altă parte a României, trupe precum Drama Club sau Atelierul de Teatru, de la Botoșani, s-au transformat în adevărate ”pepiniere” de actori, mulți dintre ei aflați astăzi în teatre de top din țară. Sunt premiați, căutați, apreciați. Nu este întâmplător, așadar, că în acest an Festivalul Ideo Ideis a poposit aici.
Timp de o săptămână (22-27 aprilie), 30 de liceeni din Botoșani au participat la Capsulele de Teatru și Deșteptări Ideo Ideis. Interesant a fost faptul că nu au venit doar din trupele de teatru adolescent, ci și liceeni curioși să își descopere potențialul, să își dezvolte abilități pentru viața de zi cu zi. Iar experiența lucrului cu un actor profesionist le-a demonstrat că procesul de învățare poate deveni, prin joc și provocare, o aventură captivantă și educativă.
”Capsulele de Teatru și Deșteptări Ideo Ideis au fost doze concentrate de educație alternativă sub forma unor ateliere de explorare personală prin teatru și arte alăturate, întâlniri cu profesioniști din domeniul cultural și lucru în echipă”, a precizat Mirela Nistor, coordonatoarea atelierelor de la Botoșani.
Ideo Ideis s-a născut în vara anului 2006, la Alexandria, la inițiativa unor tineri care doreau pur și simplu mai mult pentru comunitate, pentru iubitorii de teatru și pentru educație. De-a lungul anilor s-a dezvoltat constant și a devenit cel mai mare eveniment dedicat educației alternative prin teatru și arte alăturate.
Iar în acest an, 90 de adolescenți din România au avut parte de o experiență inedită: a venit Festivalul la ei în oraș. Și dacă ținem cont de faptul că doar trei orașe din țară au avut acest privilegiu (Botoșani, Suceava și Brăila), înțelegem mai bine entuziasmul liceenilor.
Capsula de Teatru din Botoșani a reunit artiști și profesioniști cu o vastă experiență în lucrul cu adolescenții, ”oameni care sunt esența Ideo Ideis și a experienței de învățare prin care au trecut până acum mii de adolescenți”, ne spun organizatorii. Și anume: trainerul de teatru, trainerul de artă alăturată și In a Relationship with Love.
(Carla Oncescu, Șteff Chelaru, Silvia Ciubotaru)
Pentru liceeni, întâlnirea cu Carla Oncescu, trainerul de teatru care a venit la Botoșani, a fost una cu accente motivaționale. După cum chiar ei au mărturisit, lucrul cu Carla, care studiază regia de teatru la UNATC București, i-a ajutat să fie mai deschiși, mai încrezători în forțele proprii și curioși.
O experiență unică a fost pentru mulți dintre ei contactul cu scenografia. Șteff Chelaru (născută în Botoșani), trainerul de artă alăturată, i-a determinat să își descopere valențe neștiute, să își învingă reticența față de nou, să răspundă provocărilor. Alături de Șteff au reinterpretat costume, ”cât să antreneze curiozitatea și să planteze sămânța unei pasiuni care poate fi fructificată mai departe”.
Un impact puternic a avut și atelierul In a Relationship with Love - despre primele relații de dragoste și modele de relaționare ok și not ok, susținut de trainerul Silvia Ciubotaru.
Alături de traineri și de adolescenți s-a aflat și Bogdan Bogdănoiu (de asemenea originar din Botoșani), directorul Capsulelor Ideo Ideis.
”Am descoperit la Botoșani niște adolescenți profesioniști, asta este uimirea mea cea mai mare. Știam că adolescenții sunt plini de energie și că au entuziasm pentru teatru, pentru activități, dar am fost surprinsă să văd cu cât profesionalism iau toate aceste activități pe care le facem. Majoritatea și-au învățat în trei zile textele, veneau la 8 dimineața și plecau la 8 seara, aveau atelierul de costume în care munceau continuu… La repetiții au fost extrem de serioși. Ați făcut o treabă absolut excelentă!”, a spus Carla Oncescu, la finalul Capsulei de Teatru de la Botoșani.
Final care s-a concretizat într-un produs artistic pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani. Sub coordonarea Carlei Oncescu, adolescenții au prezentat spectacolul-lectură ”Ora 4 a sosit, omul negru n-a venit”, de Thomas Freyer, traducere din limba germană de Elise Wilk și Ciprian Marinescu.
În fața unei săli în care s-au aflat liceeni și numeroși părinți, profesori sau simpli curioși pasionați de teatru, spectacolul adolescenților din Botoșani a avut un impact puternic asupra publicului, atât prin tematica textului, cât și prin jocul expresiv al tinerilor actori, unii dintre ei la prima experiență teatrală.
Și-au depășit temerile, și-au asumat riscuri. Au descoperit că interpretarea unui rol pe scenă poate fi o experiență intimidantă, dar că, atunci când ai alături profesioniști, îți poți gestiona emoțiile și construi pas cu pas încrederea în propriile abilități.
Au vorbit despre lucrul împreună. Despre empatie, despre complexitatea emoțiilor, despre cum înveți să fii creativ și să dezvolți deopotrivă gândirea critică fără să deteriorezi simțul artistic.
Cum a fost?
”Am aflat că pot face absolut orice, din orice domeniu, atâta timp cât am în jurul meu persoane care mă susțin constant, cum au fost Carla și Șteff. Mă bucur că am avut ocazia să vin la Capsule, abia aștept să merg și anul viitor”.
”Mi s-a părut extraordinară experiența, o recomand tuturor. Am avut norocul să fiu și la Festivalul Ideo Ideis. Mi-a plăcut extraordinar această experiență”.
”Experiența de la Capsula Ideo Ideis m-a ajutat să descopăr că nu sunt atât de antisocial pe cât credeam eu că sunt. Mergeți la Capsulă! Experiența a fost una foarte frumoasă, ne-am distrat”.
”Ce-am învățat de la Capsule? După cum spune și mott-ul Capsulei: Exprimă ce ești!, eu am realizat că chiar nu sunt așa de închis în mine, că pot cunoaște oameni noi, că pot lucra cu oameni noi. Am realizat că, dacă vreau, pot să fac orice!”
”Mă bucur foarte mult că vă aflați aici, pentru că e primul meu spectacol. În timpul Capsulei am aflat că lângă mine am avut atâția oameni de treabă, că m-au ajutat și că sunt oameni minunați. Am aflat că pot face foarte multe, de exemplu la Atelierul de teatru nu am crezut că îmi va ieși atât de bine rolul, la cel de costum la fel… Chiar am muncit mult, este o experiență de neuitat, chiar dacă obositoare, am făcut-o cu drag. La anul, când vor fi din nou înscrieri, voi fi prima”.
”Mă bucur că vă văd în număr atât de mare. Mulțumesc că am avut această oportunitate, de a juca în Teatrul ”Mihai Eminescu”, cel care a stat atât de mult în renovare. Capsula Ideo Ideis săptămâna aceasta a fost gustoasă, una dintre cele mai bune săptămâni pe care le-am avut în ultima vreme. Datorită oamenilor, datorită trainerilor, coordonatoarei, organizatorilor. Îți faci prieteni, poți să râzi, să vorbești orice, cu oricine. Teatrul este o bună conexiune și o metodă foarte bună de a cunoaște oameni. Am cunoscut oameni noi, am râs în fiecare zi și au făcut acele 8-9 ore de muncă mai puțin obositoare”.
”Mi-a plăcut super mult săptămâna asta, am cunoscut o grămadă de lume, nu am știut niciodată că sunt atât de social”.
”Astăzi, înainte de spectacol, aveam toți emoții. Și Bogdan ne-a cerut să descriem Ideo Ideis într-un singur cuvânt. Singurul cuvânt la care am putut să mă gândesc a fost: memorabil. Pentru că așa e Ideo Ideis. Sperăm să fie și la anul. Am învățat că pot să mă împrietenesc cu lumea, am descoperit să pot să fac poze ca un supermodel, ceea ce este surprinzător pentru mine”.
”Mă bucur mult că prima mea experiență de teatru a fost aici, mă bucur foarte mult că m-am înscris. Nu am simțit oboseala celor 8-9 ore pe zi, oamenii erau atât de deschiși, atât de plini de viață, încât uitai de orice oboseală. Fiecare minut l-am simțit din plin. Mă bucur mult că am participat și recomand tuturor”.
”M-am simțit foarte bine. A fost foarte obositor, dar acolo nu se simțea așa, atmosfera era foarte faină”.
”Capsula Ideo ideis ne-a readus extraordinar de multe amintiri din Festival. Inițial am venit pe un ton mai serios: ok, vine festivalul la mine, nu mai merg eu la el. Capsulele Ideo Ideis și Festivalul în sine reprezintă modul perfect de a combina distracția cu munca. Mi se pare genial să creăm astfel, pentru că noi asta facem: creăm. Eram speriat să merg la atelierul de costume, pentru că nu sunt așa de bun cu construitul. Dar Șteff mi-a spus: hai că poți! Și am reușit. E frumos, e bine. Teatrul nu este doar un mod de a te conecta cu lumea, este și un mod de a te conecta cu tine. Cu fiecare rol, cu fiecare personaj, cu fiecare spectacol, descoperi o nouă ramură din tine. Care rămâne cu tine acolo și te urmărește toată viața”.
”Această săptămână a fost plină de energie. Mi-am făcut prieteni noi, am descoperit că sunt foarte răbdătoare. M-am distrat incredibil, am simțit că sunt în stare de ceva”.
”Am vrut să am curaj, să fiu aici. Dacă nu erau acești oameni care să mă inspire, să îmi dea curaj, nu aveam acest microfon în mână”.
”Le mulțumesc tuturor din organizarea Capsulei”.