Sinagoga Înaltă din oraș și-a deschis ușa către botoșăneni. ”Mai suntem puțini, am rămas aici să ducem mai departe tradiția!” (Foto, Video)

”Bine ați venit! Shalom!” Au fost cuvintele cu care comunitatea evreilor din Botoșani și-a primit, sâmbătă seara, oaspeții veniți să viziteze Sinagoga ”Hoihe Sil” din strada Teatrului numărul 1.

Zeci de botoșăneni au profitat de Noaptea Sinagogilor Deschise, când în mai multe orașe din România comunitatea evreiască și-a deschis porțile, la propriu, oricui a dorit să intre în sinagogă.

Sinagoga " Hoihe Sil" din centrul orașului Botoșani este astăzi mai mult decât un monument de patrimoniu. Ea rămâne încă un suflet viu, respirând, în care cei câțiva membri ai comunității evreiești se mai adună în sărbătorile tradiționale. Construit în urmă cu aproape 200 de ani (1834), lăcașul de cult este un valoros monument de arhitectură romantică, de factură neogotică, fiind recunoscut ca fiind unul dintre cele mai importante și mai frumoase din Moldova. Din păcate, spune Fredi Goldenberg, Sinagoga ”Hoihe Sil” din Botoșani este în stare de degradare.

Vizitatorii Sinagogii au fost întâmpinați, sâmbătă seara, de o parte din membrii comunității, în frunte cu Fredi Goldenberg, președintele Comunității Evreilor din Botoșani, cel care le-a vorbit oaspeților despre însemnătatea minorității evreiești în dezvoltarea orașului, dar și despre dificultățile cu care aceștia se confruntă.



De remarcat că, în prezent, mai viețuiesc în Botoșani în jur de 30 de evrei, toți în municipiul reședință de județ. Cei mai mulți au părăsit Botoșaniul după Al Doilea Război Mondial, o mare parte după înființarea statului Israel (1949), dar și după 1990.

”Și în acest an, în această seară de 19 octombrie 2024, am deschis ușile acestui vechi lăcaș de cult pentru a împărtăși bogata noastră cultură și tradiție, fapt ce dovedește că suntem o comunitate deschisă și primitoare. Acest eveniment își propune să celebreze diversitatea culturală și să contribuie la o mai bună înțelegere a culturii și istoriei poporului evreu, dar și la îmbogățirea vieții culturale a orașului”, le-a spus celor prezenți Fredi Goldenberg, președintele Comunității Evreilor din Botoșani.

Evenimentul se înscrie în cadrul sărbătorilor evreiești de toamnă, după celebrarea anului nou evreiesc (Roș Hașana) și a Zilei Ispășirii (Yom Kippur).

”Noi aceste evenimente le-am sărbătorit cum am putut. Am rămas puțini. Am rămas aici să ducem mai departe tradiția. Dar și noi îmbătrânim, peste câțiva ani nu știu cine va mai fi aici”, explică președintele Comunității Evreilor din Botoșani.

”Existența evreilor pe aceste meleaguri datează din secolul al XVI-lea, evreii locali se ocupau în special cu activitatea meșteșugărească și negustorească. În cimitir se poate vedea de când datează primele pietre funerare, este vorba despre anul 1540. Înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, populația evreiască din Botoșani a reprezentat 51% din totalul populației. De asemenea, evreii formau 75% din negustorii orașului și 68% din meșteșugarii din Botoșani. Sinagoga datează de aproape 200 de ani și păstrează în mate tot ce era pe atunci. Vedem ușile masive din lemn, picturile sunt originale. Singura mare problemă pe care o avem este că ploaia deteriorează interiorul, încercăm să refacem pânza deteriorată, dar costă mulți bani”, a mai rostit Fredi Goldenberg.



Printre cei care au asigura turul ghidat la Noaptea Sinagogilor Deschise a fost și Mihaela Talpalariu, cea care le-a oferit vizitatorilor informații despre lăcașul de cult, dar și date despre tradițiile și cultura evreilor. ”Au fost mulți profesori evrei în Botoșani, mai avem băieți încă în școală. Ducem în continuare mai departe tradiția comunității. Primim cu drag oameni care vor să afle despre noi. Acum trecem prin vremuri grele, este o perioadă grea pentru poporul evreu. Am mai fost, am mai trecut, vom trece și de data asta. Va fi bine, dar nu este ușor”.

Sinagoga ”Hoihe Sil” sau Sinagoga Înaltă. O istorie de veacuri care însă, de câteva decenii, se consumă într-o discreție aproape nefirească. Interiorul luminos, purtând amprenta celor care s-au rugat aici de aproape 200 de ani, îi mai primește și astăzi pe cei câțiva membri care se mai pot deplasa. Lăcașul de cult are nevoie urgentă de renovare. Pânza pictată se deteriorează din cauza ploii, fapt care pune în pericol întregul monument istoric. ”Ministerul Culturii ar trebui să ne ajute, și Primăria Botoșani. Primăria Botoșani ne-a mai ajutat, s-au făcut reparații importante la cimitir”, a spus Mihaela Talpalariu. ”În prezent, și cimitirul evreiesc din municipiul Botoșani se poate vizita. ”O zi pe săptămână la sinagogă, o zi pe săptămână la cimitir, vom anunța pe Facebook zilele de vizită. Poate veni oricine. Suntem puțini membri, dar încercăm să facem cât putem”, a adăugat Mihaela Talpalariu.

Printre cei prezenți la Noaptea Sinagogilor Deschise s-a aflat și Ersilia Iacob, directoarea Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” din Botoșani, care a venit însoțită și de cei doi copii.

”Este un loc foarte frumos. Chiar dacă se află în mijlocul orașului, puțini îl cunosc. Intrăm aici, o dată pe an, e adevărat, dar cred că este un bun prilej să aflăm lucruri noi despre comunitatea în care trăim. Cred că fiecare comunitate în parte are un aport la clădirea și dezvoltarea acestui oraș. Și copiilor le place, desigur că ei vin cu întrebările inerente: de ce nu sunt cruci, de ce nu sunt icoane? Cred că și aici este un prilej de a-i instiga, de a-i determina să caute”, a spus Ersilia Iacob.

Noaptea Sinagogilor Deschise a avut loc sâmbătă, 19 octombrie, între orele 20.00 și 22.00, în municipiul Botoșani și alte orașe din România: Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Iași, Oradea, Ploiești, Râmnicu-Sărat, Satu Mare, Sibiu și Timișoara.











 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

La mulți ani! Doamna Maria împlinește astăzi 83 de ani!

Tuesday, 21 January 2025

Maria Moșneagu s-a născut pe 21 ianuarie 1942, în satul Răchiți, județul Botoșani. A absolvit doar patru clase elementare la Școala din Răchiți. Avea 16 ani când a intrat prima da...

DOCUMENT: Argumente pentru revenirea în patrimoniul orașului a CELEI MAI VECHI case de locuit din Botoșani!

Tuesday, 21 January 2025

La scurt timp după ce publicația noastră trăgea un semnal de alarmă cu privire la soarta celei mai vechi case de locuit din Botoșani, prima clădire ”cu cat” a orașului, informații...

Gheorghe Stanciu, artistul boem care ”salvează” ruine: ”Botoșaniul trebuia să aibă cel mai frumos muzeu legat de orașul vechi!” (Foto, Video)

Monday, 20 January 2025

Intrat în cel de-al 74-lea an al vieții, Gheorghe Stanciu pare o combinație bizară între artistul boem, nonconformist, dar atașat definitiv emoției profunde, indiferent de forma artei...