Un doctor botoșănean cu Summa cum laudae, în prezența lui Silviu Purcărete! (Foto)

A urcat mai întâi pe scena de la Botoșani. A strălucit apoi în spectacole ale celor mai importanți regizori din România. Premiată la Gala Hop, a triumfat și în Gala Uniter, tânăra actriță este căutată în ultimii ani și de regizorii de film.

 

Un doctor botoșănean cu Summa cum laudae, în prezența lui Silviu Purcărete! (Foto)

Premieră academică a Școlii Doctorale de Teatru Iași în sala Teatru CUB! Într-un spațiu atipic evenimentelor de acest gen, dar familiar celor prezenți -specialiști în teatru și un public avizat - a avut loc pe 22 noiembrie 2023 susținerea publică a tezei de doctorat ”Universul spectacular al lui Radu Afrim. O perspectivă actoricească”, elaborată de actrița Alexandra (Ada) Lupu, născută în Botoșani și fostă membră a unei trupe de teatru de liceeni din oraș.

Considerat un ”studiu de excepție”, lucrarea doctorală a fost recunoscută ca valoare în comunitatea artistică și academică, membrii comisiei fiind impresionați de complexitatea și structura acesteia, drept pentru care au decis conferirea titlului științific de Doctor în Artele spectacolului, cu calificativul Excelent (Summa cum laudae) doctorandei Alexandra Lupu.



Conform standardelor în vigoare, calificativele care pot fi acordate tezelor de doctorat din domeniul Teatru și Artele spectacolului sunt: Excelent (Summa cum laudae), Foarte bine (Magna cum laudae), Bine (Cum laudae), Satisfăcător, Nesatisfăcător.

Regizorul Dragoș Buhagiar, membru al comisiei, a remarcat că teza ”își are aplicabilitate în mediul universitar”, prin urmare membrii comisiei au decis în unanimitate că teza merită să fie și publicată.

Coordonator științific al lucrării elaborate de Ada Lupu, Călin Ciobotari a reliefat importanța pentru teatrul românesc deoarece ”se cristalizează la modul elegant, profund un capitol important al teoriei despre regia românească”.

O surpriză uriașă a fost prezența în public a regizorului Silviu Purcărete, o apariție neobișnuită, deoarece se spune că regizorii sunt mai puțin generoși privind participarea la evenimentele colegilor de breaslă. 

Alexandra Lupu, mai cunoscută de publicul de teatru ca ”Ada”, este cea mai tânără actriță - descoperită și formată în cadrul ”Atelierului de Teatru” al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Botoșani (coordonatori actrița Lenuș Teodora Moraru și scenograful Gelu Rîșca), o adevărată ”pepinieră” a viitorilor actori de succes - care obține titlul de Doctor în Artele spectacolului.  

Spectatorii botoșăneni și nu numai o pot vedea pe Ada Lupu în recenta premieră afrimiană ”Anatomia dispariției”, montat pe scena Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași.

Cei interesați așteaptă publicarea tezei de doctorat programată în 2024, iar publicul botoșănean speră și la o lansare în sala proaspăt renovată a Teatrului ”Mihai Eminescu”, locul unde Ada Lupu a cunoscut pentru prima dată mirajul scenei de acasă. 


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompieri chemați în ajutor pentru a salva o pisică dintr-o fântână! (foto, video)

astăzi, 19:50
57

Intervenție specială a pompierilor botoșăneni, sâmbătă după-amiază. Salvatorii au fost solicitați să intervină în zona de case de la Hudum pentru a salva o pisică dintr-o f&aci...

Ana Maria Furtună a dispărut de la domiciliu de trei zile, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 19:38
83

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 31 de ani  din satul și comuna Hilișeu Horia, care a părăsit domiciliul la data de 15 mai a.c.,  ...

„Arta, expresia sufletului”, expoziție a Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, la Muzeul de Etnografie Botoşani (Foto)

astăzi, 19:10
28

Artele vizuale (pictura, sculptura, gravura şi desenul) devin un instrument important de acordare a propriului eu creator la pulsul lumii contemporane, o descoperire a firescului ascuns în cuvi...