Ansamblul „Mugurelul-Mărgineanca”, un strop de românism în Italia, la zi de sărbătoare! (Foto)

Invitat la un festival din Italia, un cunoscut ansamblu folcloric din Botoșani a sărbătorit Ziua Națională a României într-un cadru  românesc specific sărbătorilor de iarnă.

Grupuri folclorice din zone etnogeografice reprezentative au promovat în diaspora italiană obiceiuri strămoșești specifice sărbătorilor de iarnă.

În perioada 30 noiembrie-4 decembrie 2023, membrii Ansamblului folcloric „Mugurelul-Mărgineanca” au participat la Festivalul „Uniți în spiritul românesc” organizat de Asociația ASSOC și FILCAMS CGIL Sardegna, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Au fost două zile speciale dedicate Zilei Naționale a României și românilor din Sardegna, pentru care comunitatea românească s-a pregătit special, doamnele îmbrăcând costume populare și confecționându-și rochii în culorile drapelului național.

 

Cele două spectacole organizate la Cagliari și Bonarcardo, provincia Oristano au reunit românii din Sardinia-Italia care s-au regăsit într-o atmosferă caldă, de sărbătoare, pentru a trăi din plin emoția cântecului și dansului românesc dar și a datinilor și obiceiurilor din timpul sărbătorilor de iarnă.     

Peste 250 de români  au participat la festival, iar emoția a fost la cote maxime. Evenimentul din Italia a demonstrat că rădăcinile nu se pierd, iar românii, oricât ar fi de departe de casă, simt și trăiesc dorul de România.

Datorită celor două ansambluri folclorice prezente, Ansamblul Folcloric „Mugurelul – Mărgineanca” din Dorohoi-Botoșani, conducerea muzicală, prof. Marcel Dupu, coregrafia, ec. Valentin Rău și Ansamblul folcloric „Doina Chioarului” din Șomcuta Mare-Maramureș, coordonat de prof. Ionel Coteț, România s-a mutat pentru două zile în Sardegna.

Cele două grupuri folclorice din Maramureș și Moldova, plecate special din țară pentru a promova tradițiile noastre strămoșești au dus o părticică din România celor aflați departe de casă, le-au alinat dorul și au ridicat sala în picioare, iar cei prezenți au cântat și au dansat alături de tinerii artiști din România.

Florian Sălăjeanu, președintele ASSOC și unul dintre organizatorii evenimentului, a precizat că e nevoie de asemenea întâlniri, pentru că românilor le este dor de ceea ce au lăsat în urmă. ”E o bună modalitate de consolidare a relațiilor dintre ei, dar și de a mai uita de griji. A fost un moment de românism”, a arătat Florian Sălăjeanu.

Secretarul de stat, Gheorghe Cârciu de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, finanțatorul proiectului a transmis românilor din Sardinia un mesaj de susținere arătând că „Misiunea instituției noastre este de a susține drepturile și interesele românilor de peste hotare. Prin proiectele pe care le derulăm la nivelul Departamentului ne dorim să sprijinim organizațiile și asociațiile românilor de pretutindeni în vederea stabilirii unui parteneriat eficient care să urmărească promovarea identității naționale”

”Vreau să mulțumesc, atât în numele meu, cât și  în numele maestrului coregraf, Valentin Rău, doamnei Cristina Tanco și domnului Florian Sălăjeanu pentru invitație și pentru că au făcut posibilă participarea Ansamblului folcloric ”Mugurelul-Mărgineanca” la aceste manifestări cu specific românesc și mă bucur că am dus  românilor din Sardinia un strop de românism la zi de sărbătoare”, a transmis prof. Marcel Dupu.




 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sărbători fără incidente! Atenție la lumânările aprinse - Recomandările pompierilor botoșăneni!

astăzi, 15:30

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...

Emilian, elevul din Botoșani medaliat la Olimpiada Națională de Fizică de la Slobozia: "Mă bucur că am reușit"!

astăzi, 14:21

Olimpiada Națională de Fizică, Slobozia, 10-15 aprilie 2025 – un eveniment educațional de prestigiu, la care au participat peste 500 de elevi pasionați de fizică, din întreaga țară...

Sâmbăta Mare: Ziua tăcerii, a așteptării Invierii!

astăzi, 13:42

Paștele ortodox din 2025 va fi sărbătorit pe data de 20 aprilie, într-o coincidență rară cu Paștele catolic, care pică în aceeași zi. Milioane de credincioși se pregătesc p...