PS Ignatie, la hramul Mănăstirii Coșula: ”Omul mândru nu reușește niciodată să se stăpânească pe sine însuși, în schimb vrea să-i domine pe alții”

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit în ziua Sfântului Nicolae la Mănăstirea Coșula, din județul Botoșani.

PS Ignatie, la hramul Mănăstirii Coșula: ”Omul mândru nu reușește niciodată să se stăpânească pe sine însuși, în schimb vrea să-i domine pe alții”

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, miercuri, 6 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Coșula, din județul Botoșani, cu prilejul hramului sfântului așezământ.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, ierarhul Hușilor a vorbit despre profilul spiritual al Sfântului Nicolae, caracterizat prin virtuți deosebit de necesare omului contemporan:

„Sfântul Ierarh Nicolae este mai mult decât un îndreptător, este un model (un dreptar, o referință, un reper) al credinței, pentru că, așa cum știm din biografia sa, a apărat autenticitatea și acuratețea credinței, în fața provocărilor ereziei ariene, care contesta dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu. […]

Sfântul Ierarh Nicolae este numit «icoană a blândeții». Cuvântul folosit în limba greacă pentru blândețe nu este neapărat opusul asprimii. Prin acest cuvânt înțelegem nu numai blândețe, ci și o anumită formă de gingășie, de delicatețe și bunătate. Sfântul Ierarh Nicolae este perceput în conștiințele noastre ca «sfânt al bunătății, al gingășiei». A doua trăsătură a Sfântului Ierarh Nicolae, amintită în tropar, este cea de dascăl (învățător) al stăpânirii de sine (al autocontrolului). Stăpânirea de sine este o mare artă și o mare virtute, care are drept combustibil smerenia.

Omul mândru nu reușește niciodată să se stăpânească pe sine însuși, în schimb vrea să-i domine pe alții. Vrea să-i stăpânească pe ceilalți și se comportă ca un dictator, însă nu reușește să-și pună propria fire într-o anumită așezare.

De aceea, despre oamenii mândri (orgolioși) se spune că sunt victimele propriilor lor firi. Ei nu sunt în stare să se stăpânească, și dacă ceva din exterior îi ațâță, fac prăpăd în jurul lor. […] Omul care nu poate să se stăpânească pe sine însuși este permanent un pachet de nervi, pregătit să explodeze și să-i tulbure pe cei din jurul său.

Sfântul Ierarh Nicolae, un sfânt atât de minunat și discret, în același timp, ne învață - așa cum a consemnat imnograful atât de sugestiv și de frumos - că este necesar, cu atât mai mult în lumea în care noi trăim, să deprin­dem blândețea, ca expresie a unei delicateți și aristocrații sufletești.

De asemenea, Sfântul Ierarh Nicolae ne învață să ne stăpânim pe noi înșine. Acest lucru devine posibil dacă deprindem smerenia”.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănenii din Spania vor putea primi dublă cetățenie!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
132

Acordarea dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania va deveni realitate „în curând”, susține premierul Marcel Ciolacu, în urma unei înt...

ÎPS Teofan vine la Botoșani pentru a boteza cel de-al cincilea copil al unui preot din județ!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
1118

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi prezent duminică, 3 martie, în județul Botoșani.ÎPS Teofan va sluji Sfânta Liturghie la Biserica &...

Luni începe simularea examenului de Bacalaureat. Participă peste 146.000 de elevi din întreaga țară!

Sâmbătă, 2 Martie 2024
99

Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a seral încep luni simularea examenului de Bacalaureat. Simularea se va organiza în peste 1.320 de unități de învățământ și va implica ...