De data aceasta, Gellu Dorian a avut parte de o aniversare specială. La împlinirea a 70 de ani de viață, i-a fost decernat Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, inițitivă a consilierului local Marcel Maxim și a primarului Cosmin Andrei, și votată ulterior în plenul Consiliului Local Botoșani. Un prilej pentru administrația locală, dar și pentru confrații scriitori, de a adresa urări, felicitări, dar și de a reitera în cadru oficial meritele incontestabile ale omului de cultură Gellu Dorian.
Vineri seara, în sala Eminescu a Hotelului Rapsodia din municipiul Botoșani, zeci de scriitori, dar și oameni ai cetății din Botoșani, invitați de departe sau de aproape, prieteni și membri ai familiei, au fost alături de cel care a marcat cultura și literatura botoșăneană în ultimele decenii. Primăria Botoșani a fost reprezentantă de către viceprimarul Liviu Constantin Toma, în sală fiind prezent și consilierul local Marcel Maxim.
”Cine este Gellu Dorian?”
Laudațio pentru acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani a fost rostit de către Cassian Maria Spiridon, președintele Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România.
”Astăzi ne vom întreba cine este Gellu Dorian? Cine este Gellu Dorian? Este un poet important, unul dintre cei mai importanți poeți ai generației 80. Trăitor în ținutul Botoșanilor, și nu trebuie să mai amintim aici cine a plecat din Botoșani și cine a marcat cultura națională. Dar ce mai este Gellu Dorian? Un prozator remarcabil, valoare recunoscută inclusiv prin prezența pe lista scurtă de nominalizați pentru Premiul Național de Proză ”Ion Creangă”, care se acordă de câțiva ani la Neamț. Gellu Dorian este și un publicist, și un cronicar literar redutabil. Cronicile susținute în Convorbiri literare vreme de aproape trei decenii, lună de lună, certifică aceasta. Gellu Dorian mai este și un ferment cultural de anvergură la cenaclu, este și inițiatorul și organizatorul Festivalului ”Mihai Eminescu”, festival ce acordă anual Marele Premiu de Poezie Opera Omnia ”Mihai Eminescu”, cu un palmares de 33 de ediții, în care toți marii poeți ai noștri au fost premiați. Dar este și unul dintre cei care susțin și au marcat continuitatea unuia dintre cele mai vechi festivaluri, și anume ”Porni Luceafărul”, care sprijină tinerele talente. Și cam toți am trecut prin acest festival. De asemenea, este fondatorul și diriguitorul revistei Hyperion, una dintre cele mai importante pe plan național. În continuare ne întrebăm ce mai este Gellu Dorian? În anul 2022, Primăria Municipiului Iași i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare. Gellu Dorian este o adevărată instituție prin faptele culturale realizate și inițiate. Toate acestea îndrepttățesc cu asupra de măsură acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, titlu care onorează ambele părți. Feicitări și La mulți ani, Gellu Dorian!”, a spus Cassian Maria Spiridon.
Amfitrionul serii, scriitorul Nicolae Corlat, redactor-șef adjunct al revistei Hyperion, a reamintit rolul inițiatorilor în acordarea acestui titlu important.
”Inițiativa îmi aparține și mie, dar realizarea s-a rezolvat într-un fel prin domnul consilier Marcel Maxim, care a fost unul dintre inițiatori, și tot inițiator a fost primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei”, a precizat Nicolae Corlat.
În absența motivată a primarului Cosmin Andrei, viceprimarul Liviu Constantin Toma a înmânat însemnele Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani scriitorului Gellu Dorian.
”Îi urez la mulți ani scriitorului Gellu Dorian! Titlul de Cetățean de Onoare reprezintă gestul prin care autoritatea publică locală îi recunoaște scriitorului Gellu Dorian întreaga activitate pe tărâm cultural. În numele Executivului Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Local, vă felicităm și vă dorim mulți ani cu sănătate și inspirație. Fie ca dragostea de viață, de cultură și frumos să nu vă părăsească niciodată”, au fost cuvintele care au întâmpinat momentul cel mai așteptat al serii: acordarea Titlului și a însemnelor care certifică această onorantă distincție.
”Nu mă așteptam să fiu onorat cu acest titlu”
Au urmat mulțumirile din partea sărbătoritului. Gellu Dorian a punctat faptul că toate proiectele culturale implementate de-a lungul anilor s-au realizat ”cu ajutorul comunității și al Primăriei”, declarându-se totodată onorat de primirea unui asemenea titlu.
”Să fiu sincer, nu mă așteptam, după ultimele evenimente, de la pandemie încoace, să fiu onorat cu acest titlu la care mulți botoșăneni râvnesc și pe care mulți botoșăneni îl merită, dar și alți cetățeni din alte zone, precum poeți care au fost aici, la Botoșani, laureați și au primit acest titlu de Cetățean de Onoare. Dar având în vedere unele împrejurări favorabile în ultima perioadă și cum eu sunt deschis întotdeauna spre conciliere și spre a duce mai departe proiecte de care sunt legat și pe care le-am gândit împreună cu reprezentanți ai comunității locale, de la Primăria Botoșani, desigur că mă onorează acest titlu, le mulțumesc celor care l-au inițiat, îi mulțumesc lui Cassian Maria Spiridon, lui Nicolae Corlat, domnului consilier Marcel Maxim pentru demersurile făcute, și desigur domnului primar Cosmin Andrei, cu care am avut un dialog normal și sperăm să fie la fel și de aici înainte. Atât timp cât voi putea și voi fi în stare, voi fi alături de această comunitate în care am dorit să trăiesc, am realizat unele lucruri cu ajutorul acestei comunități, fără ajutorul ei și al primăriei, în general, nu aș fi realizat proiectele care au anvergură națională și care înseamnă deja o tradiție serioasă. Mulțumesc tuturor, mulțumesc dvs. că ați venit la această întâlnire, prietenilor mei din sală, unii dintre ei laureați ai Premiului Național de Poezie, alții nominalizați, alții vor fi laureați ai acestui premiu, de vom avea putere și timp să îl facem”, a spus Gellu Dorian.
”Gellu Dorian era cetățean de onoare și fără acest titlu”
Prezentă în sală, Iustina Irimia-Cenușă, actual manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani, a oferit de asemenea o Diplomă de Excelență drept prețuire pentru activitatea de aproape 30 de ani pe care Gellu Dorian a desfășurat-o în cadrul instituției.
”Permiteți-mi să adresez câteva cuvinte de recunoștință din partea instituției de cultură pe care domnul Gellu Dorian a slujit-o aproape trei decenii. Îi suntem recunoscători, îl felicităm pentru toate realizările pe care le-a avut până în prezent, îl felicităm pentru titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani. Și din partea întregului colectiv al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani, îi înmânez o Diplomă de excelență în semn de prețuire pentru contribuția valoroasă adusă timp de aproape de 30 de ani Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani”, a rostit managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani.
Cuvinte de apreciere au venit și din partea fostului director al Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani. Traian Apetrei a amintit de colaborarea excelentă pe care Teatrul a avut-o de-a lungul timpului cu scriitorul Gellu Dorian, prin Fundația Culturală ”Hyperion”, dar și faptul că instituția i-a pus în scenă o piesă de teatru (este vorba despre spectacolul "Cu limbă de moarte", în regia lui Ion Sapdaru).
”Avem nevoie de aceste motoare și puternice, dar în același timp și fragile, și care trebuiesc privite cu simpatie. Oamenii pe care îi avem să nu îi călcăm pe bătătură, să nu îi învățăm cu înghițitul în sec, cu această amărăciune. Când energia ți se isprăvește și nu mai vrei să construiești, este o pierdere și pentru tine, ca om, dar și pentru comunitate. Oameni ca Gellu Dorian, care sunt motoare din ambientul cultural, trebuie prețuite. Gellu Dorian era cetățean de onoare și fără acest titlu. Gellu Dorian, nu încape vorbă, este unul dintre motoarele puternice care ne-au adus unde suntem, dar a creat și ambientul necesar pentru a fi bine și când timpul va fi poate ceva mai puțin îngăduitor cu el. La mulți ani!”, a spus Traian Apetrei.
Distincție și de la Iași
O altă distincție aniversară a venit de la Iași, prin președintele Filialei Uniunii Scriitorilor din România.
”Una dintre cele mai importante reprezentanțe ale Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România este la Botoșani, aici sunt aproape 30 de membri ai USR Filiala Iași, iar Gellu Dorian este unul dintre membrii Comitetului Director al Filialei Iași a USR. Am decis să acordăm un Titlu de Excelență domnului Gellu Dorian, pentru întreaga activitate literară. La mulți ani!”, a precizat Cassian Maria Spiridon.
Prezent în sală a fost și Aurel Ștefan, primarul comunei Vorona, de asemenea un neobosit colaborator în cadrul proiectelor culturale inițiate și organizate de Fundația Culturală ”Hyperion”.
”Mă stăpânesc emoțiile pentru că am avut ocazia să particip la un moment de mult așteptat, acela al recunoașterii meritelor deosebite ale domnului Gellu Dorian în domeniul literaturii și al culturii botoșănene și nu numai, ci și al culturii și literaturii naționale. (…) Mă bucur că am prilejul să îl felicit în modul cel mai călduros pe domnul Gelu Dorian pentru că în sfârșit s-a făcut dreptate și i s-a acordat un titlu pe care îl merita de mult. Îl felicităm și îi transmitem felicitările tuturor voronenilor, a întegii noastre comunități, și îi dorim sănătate și putere de muncă pentru că în mod sigur are încă multe alte proiecte”, a spus, vizibil emoționat, primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan.
Daruri din partea sărbătoritului
Surpriza serii a venit chiar din partea sărbătoritului. Gellu Dorian a anunțat că cele două volume lansate vineri, 13 octombrie, sunt oferite gratuit tuturor celor prezenți în sală.
”Poezia și literatura nu sunt gratis, dar când poți să le oferi cititorilor ca să îi provoci e bine să o faci”, a punctat Gellu Dorian, recunoscând că și-a invitat cititorii la o ”lansare atipică…”
Partea a doua a serii a fost dedicată Recitalurilor Revistei ”Hyperion”. Au citit din creațiile lor: Cassian Maria Spiridon, Marius Chelaru, Radu Florescu, Nicolae Sava, Vasile Tudor, Leo Butnaru, Adi Cristi, Ioan Pintea, Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa, Paul Gorban, Remus Octavian Câmpan, Radu Voinescu, Alexandru Ovidiu Vintilă, Virgil Mihaiu, Nicolae Corlat, Dumitru Necșanu, George Luca, Cristina Șoptelea, Ciprian Manolache, Mircea Oprea, Vlad Scutelnicu, Ovidiu Petcu, Cezar Ciobîcă, Mihai Babei, Gabriel Alexe și Gellu Dorian.