Fost elev al lui Ciucurencu, Constantin Piliuţă este un pictor al armoniei, al liniei sugestive, fără a accentua culoarea ca reper cromatic al temelor pe care le abordează, oferind astfel libertatea privitorului de a adăuga, prin sine, trăiri, emoţii, stări.
Artistul "prinde" lumea în înălÅ£imi care domină prin sobrietate. Siluete aparent fragile, dar de o forţă impresionantă. E mult de trăit la Piliuţă, e multă bucurie în tablourile lui, e atâta lumină în culoarea pe care ne-o dăruieÅŸte! Prea puÅ£in cunoscut, prea repede uitat...
Născut pe 4 februarie 1929, la BotoÈ™ani, Constantin Piliuță s-a stins din viață pe 3 mai 2003, la BucureÈ™ti. Rămâne unul dintre cei mai mari pictori ai ultimului secol românesc.
A urmat cursurile Liceului "A. T. Laurian" din oraÅŸul natal, apoi, a studiat la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din BucureÅŸti (1945-1949), sub îndrumarea pictorului Alexandru Ciucurencu.
A debutat în 1956, la BucureÅŸti, iar apoi a participat la circa 50 de expoziÅ£ii de grup, anuale de stat ÅŸi expoziÅ£ii de artă românească în străinătate (1964 - Moscova; 1965 - Delhi; 1966 - Budapesta, Zagreb, Belgrad; 1969 - Moscova; 1970 - expoziÅ£ia internaÅ£ională de la VarÅŸovia; 1974 - Atena, Cairo, Damasc, Teheran, Tunis, Moscova, Berlin, Glasgow; 1975 - Lisabona, Ankara, Atena; 1976 - Praga, Istanbul; 1977 - Paris, Copenhaga, Beijing, Shanghai, Ankara, New Delhi, Sofia; 1978 - Teheran, Lisabona, Lakewood-Ohio, Milwaukee Wisconsin; 1979 - Madrid, Ottawa, Ciudad de Mexico; 1994 - Munchen).
"Constantin Piliuță se impune ca desenator printr-o deosebită acuitate a observaÈ›iei, tradusă printr-o linie incisivă, purtătoare după caz de tensiuni dramatice sau de situaÈ›ii pline de umor. În pictură evoluează într-o direcÈ›ie a peisagisticii în care cultul pentru natură, pentru elementele concrete ce s-au impus cândva memoriei se împleteÈ™te cu un filon liric care domină întreg materialul figurativ, într-o structura poetica inedită. Acest lirism îl descoperim în tablourile inspirate de Delta Dunării, de pământul ars de soare cu vegetaÈ›ii pitice, al Dobrogei sau de oraÈ™ele vechi (BotoÈ™ani, de exemplu), cu o arhitectură pitorească, conservând umbrele târgurilor de odinioară. Pictorul elimină detaliul nesemnificativ, gestul incidental pentru a sesiza durabilul. Culoarea se aÈ™terne în câmpuri largi, monocrome. Tonurile luminoase, degajate de impurități ce compun o lume aerată, în care meditaÈ›ia se instaurează ca o modalitate de a se reface comuniunea cu o natură pura È™i vitală", scria Constantin Prut în "DicÈ›ionarul de Artă Modernă È™i Contemporană".
Constantin Piliuță a fost distins cu Premiul Uniunii ArtiÈ™tilor Plastici din România, 1967, Premiul Comitetului de Stat pentru Cultură È™i Artă, 1971, Premiul "Ion Andreescu" al Academiei Române, 1974.
A lucrat pictură de ÅŸevalet, grafică, scenografie pentru teatre din BotoÅŸani ÅŸi BucureÅŸti, frescă. În desen ÅŸi în pictură, înÅ£elese ca modalităţi tradiÅ£ionale de exprimare, a rămas adeptul unui figurativ care îÅŸi găseÅŸte în propria sa metamorfoză resursele expresivităţii. Tonurile luminoase, degajate de impurităţi, compun o lume aerată, în care meditaÅ£ia se instaurează ca o modalitate de a se reface comuniunea cu o natură pură ÅŸi vitală. Cu aceleaÅŸi posibilităţi de esenÅ£ializare, pictorul a abordat ÅŸi alte genuri, ca portretul (Tudor Vianu, Nicolae Iorga, Tudor Arghezi, Åžtefan Luchian) ÅŸi compoziÅ£ii de evocare istorică, potrivit vatra-mcp.ro. Pentru activitatea sa artistică a fost recompensat cu mai multe premii ÅŸi distincÅ£ii, între care: Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971), Premiul Uniunii ArtiÅŸtilor Plastici din România (1964), Premiul "Ex-equo" al Comitetului de Stat pentru Cultură ÅŸi Artă (1971), Premiul "Ion Andreescu" al Academiei Române (1974), Ordinul NaÅ£ional "Steaua României" în grad de Cavaler (2003) pentru îndelungata activitate creatoare, originalitatea ÅŸi talentul pictural deosebit, recunoscute pe plan naÅ£ional ÅŸi internaÅ£ional.
Lucrare monumentală la Botoșani
OraÈ™ul în care s-a născut păstrează È™i astăzi o lucrare realizată după ideea lui Constantin Piliuță, È™i anume lucrarea de pe actuala clădire a supermarketului Carrefour.
Este zidul fostei fabrici ”Integrata”, care a fost conservat tocmai pentru a salva lucrarea realizată în anii 80, pe care artistul È™i-a pus amprenta.
Mozaicul realizat în anul 1980 este considerat ca fiind una dintre cele mai valoroase lucrări ale cunoscutului pictor Constantin Piliuţă. Lucrarea, care a fost făcută în comun cu artistul băcăuan Gheorghe Spiridon, are o dimensiune de aproximativ 250 de metri pătraÅ£i, prezentând diferite scene ale muncii, de la lucrările agricole ÅŸi industriale până la cele de cercetare.