Sute de botoșăneni trec zilnic pe lângă una dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistului Constantin Piliuță! (Foto)

Se împlinesc pe 4 februarie 95 de ani de la naÈ™terea unuia dintre cei mai importanÈ›i pictori români contemporani. Ludic, boem, nonconformist, iubitor de oameni, generos.

Sute de botoșăneni trec zilnic pe lângă una dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistului Constantin Piliuță! (Foto)

 Constantin Piliuță  

Fost elev al lui Ciucurencu, Constantin Piliuţă este un pictor al armoniei, al liniei sugestive, fără a accentua culoarea ca reper cromatic al temelor pe care le abordează, oferind astfel libertatea privitorului de a adăuga, prin sine, trăiri, emoţii, stări.

Artistul "prinde" lumea în înălÅ£imi care domină prin sobrietate. Siluete aparent fragile, dar de o forţă impresionantă. E mult de trăit la Piliuţă, e multă bucurie în tablourile lui, e atâta lumină în culoarea pe care ne-o dăruieÅŸte! Prea puÅ£in cunoscut, prea repede uitat...

 

Născut pe 4 februarie 1929, la BotoÈ™ani, Constantin Piliuță s-a stins din viață pe 3 mai 2003, la BucureÈ™ti. Rămâne unul dintre cei mai mari pictori ai ultimului secol românesc.

 A urmat cursurile Liceului "A. T. Laurian" din oraÅŸul natal, apoi, a studiat la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din BucureÅŸti (1945-1949), sub îndrumarea pictorului Alexandru Ciucurencu.

A debutat în 1956, la BucureÅŸti, iar apoi a participat la circa 50 de expoziÅ£ii de grup, anuale de stat ÅŸi expoziÅ£ii de artă românească în străinătate (1964 - Moscova; 1965 - Delhi; 1966 - Budapesta, Zagreb, Belgrad; 1969 - Moscova; 1970 - expoziÅ£ia internaÅ£ională de la VarÅŸovia; 1974 - Atena, Cairo, Damasc, Teheran, Tunis, Moscova, Berlin, Glasgow; 1975 - Lisabona, Ankara, Atena; 1976 - Praga, Istanbul; 1977 - Paris, Copenhaga, Beijing, Shanghai, Ankara, New Delhi, Sofia; 1978 - Teheran, Lisabona, Lakewood-Ohio, Milwaukee Wisconsin; 1979 - Madrid, Ottawa, Ciudad de Mexico; 1994 - Munchen).

"Constantin Piliuță se impune ca desenator printr-o deosebită acuitate a observaÈ›iei, tradusă printr-o linie incisivă, purtătoare după caz de tensiuni dramatice sau de situaÈ›ii pline de umor. În pictură evoluează într-o direcÈ›ie a peisagisticii în care cultul pentru natură, pentru elementele concrete ce s-au impus cândva memoriei se împleteÈ™te cu un filon liric care domină întreg materialul figurativ, într-o structura poetica inedită. Acest lirism îl descoperim în tablourile inspirate de Delta Dunării, de pământul ars de soare cu vegetaÈ›ii pitice, al Dobrogei sau de oraÈ™ele vechi (BotoÈ™ani, de exemplu), cu o arhitectură pitorească, conservând umbrele târgurilor de odinioară. Pictorul elimină detaliul nesemnificativ, gestul incidental pentru a sesiza durabilul. Culoarea se aÈ™terne în câmpuri largi, monocrome. Tonurile luminoase, degajate de impurități ce compun o lume aerată, în care meditaÈ›ia se instaurează ca o modalitate de a se reface comuniunea cu o natură pura È™i vitală", scria Constantin Prut în "DicÈ›ionarul de Artă Modernă È™i Contemporană".

Constantin Piliuță a fost distins cu Premiul Uniunii ArtiÈ™tilor Plastici din România, 1967, Premiul Comitetului de Stat pentru Cultură È™i Artă, 1971, Premiul "Ion Andreescu" al Academiei Române, 1974.

A lucrat pictură de ÅŸevalet, grafică, scenografie pentru teatre din BotoÅŸani ÅŸi BucureÅŸti, frescă. În desen ÅŸi în pictură, înÅ£elese ca modalităţi tradiÅ£ionale de exprimare, a rămas adeptul unui figurativ care îÅŸi găseÅŸte în propria sa metamorfoză resursele expresivităţii. Tonurile luminoase, degajate de impurităţi, compun o lume aerată, în care meditaÅ£ia se instaurează ca o modalitate de a se reface comuniunea cu o natură pură ÅŸi vitală. Cu aceleaÅŸi posibilităţi de esenÅ£ializare, pictorul a abordat ÅŸi alte genuri, ca portretul (Tudor Vianu, Nicolae Iorga, Tudor Arghezi, Åžtefan Luchian) ÅŸi compoziÅ£ii de evocare istorică, potrivit vatra-mcp.ro. Pentru activitatea sa artistică a fost recompensat cu mai multe premii ÅŸi distincÅ£ii, între care: Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971), Premiul Uniunii ArtiÅŸtilor Plastici din România (1964), Premiul "Ex-equo" al Comitetului de Stat pentru Cultură ÅŸi Artă (1971), Premiul "Ion Andreescu" al Academiei Române (1974), Ordinul NaÅ£ional "Steaua României" în grad de Cavaler (2003) pentru îndelungata activitate creatoare, originalitatea ÅŸi talentul pictural deosebit, recunoscute pe plan naÅ£ional ÅŸi internaÅ£ional.

Lucrare monumentală la Botoșani

OraÈ™ul în care s-a născut păstrează È™i astăzi o lucrare realizată după ideea lui Constantin Piliuță, È™i anume lucrarea de pe actuala clădire a supermarketului Carrefour.

Este zidul fostei fabrici ”Integrata”, care a fost conservat tocmai pentru a salva lucrarea realizată în anii 80, pe care artistul È™i-a pus amprenta.

Mozaicul realizat în anul 1980 este considerat ca fiind una dintre cele mai valoroase lucrări ale cunoscutului pictor Constantin Piliuţă. Lucrarea, care a fost făcută în comun cu artistul băcăuan Gheorghe Spiridon, are o dimensiune de aproximativ 250 de metri pătraÅ£i, prezentând diferite scene ale muncii, de la lucrările agricole ÅŸi industriale până la cele de cercetare.







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plaja NATURALĂ din Botoșani care atrage mii de turiști. Are nisip fin, iar prețurile sunt mai mici decât la malul mării!

astăzi, 14:44

O plajă naturală, cu nisip fin, s-a format pe Prut, la barajul de la Stânca CosteÈ™ti, în judeÈ›ul BotoÈ™ani. Locul, numit de localnici È™i turiÈ™ti „Marea Moldovei”, atrage ...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia. Hidrologii au prelungit Codul Galben!

astăzi, 14:15

Hidrologii au actualizat prognoza È™i au anunÈ›at că există, în continuare, risc de inundaÈ›ii pe râul Jijia È™i afluenÈ›ii acestuia È™i au prelungit Codul galben, până mâin...

Botoșani: O tânără de 17 ani și fiica ei de 4 luni au dispărut de acasă. Poliția cere ajutorul populației!

astăzi, 13:12

La data de 27.07.2025, ora 09.00, numita Pupaza Maria-Larisa, din oraÈ™ Darabani, judeÈ›ul Botosani, de 17 ani, a plecat voluntar de la locuinÈ›a de domiciliu, împreună cu fata sa, Padurariu So...