Suntem ceea ce vedem

Suntem ceea ce vedem

MONI STANILA
colocviu2010.wordpress.com

O pildă spune că o fată frumoasă stă la marginea drumului. Trece pe alături o familie, iar părinÈ›ii se gândesc: "uite un copil", apoi trece un curvar care se gândeÈ™te "hmmm, ce femeie!", după el trece un poet care îÈ™i spune "o floare la marginea drumului", apoi trece un monah care rosteÈ™te "un înger". Fiindcă fiecare om vede prin prisma calităților sau defectelor lui.

Ochiul vede ceea ce simte inima. Dacă inima noastră e curată È™i plină de lumină, atunci lumea ni se descoperă curată È™i luminoasă. Însă aÈ™a cum ÎnsuÈ™i Iisus Hristos ne spune: dacă lumina din noi e întuneric, atunci întunericul e cu mult mai greu. AÈ™a ne È™i putem analiza să ne dăm seama care sunt patimile noastre: urmărind cu atenÈ›ie ce vedem rău în ceilalÈ›i. Dacă credem că sunt prefăcuÈ›i È™i nu sunt sinceri, oare nu înseamnă că noi înÈ™ine cunoaÈ™tem prefăcătoria È™i tocmai de aceea o observăm?

Într-un mod restrictiv È™i limitat unii oameni care vor să ne înveÈ›e cum să fim buni creÈ™tini ne spun: nu vă uitaÈ›i la televizor; internetul e de la diavol, nu îl folosiÈ›i; nu mergeÈ›i unde merg necredincioÈ™ii, nu beÈ›i vin. Oare chiar asta ne cere Iisus? Sau de fapt ne cere să ne curățim inima ca privirea noastră să fie curată? Ce faci pe internet? Ce cauÈ›i la televizor? Astea sunt alte nuanÈ›e ale aceleiaÈ™i probleme. Fiindcă ochiul curat poate privi oriunde. Și poate să meargă oriunde. Iisus a stat cu păcătoÈ™ii la masă. Nu doar fiindcă ochiul Său era curat È™i trupul luminat. El este însăși Lumina lumii (Ioan 8; 12).

Biserica noastră nu a pus niciodată accentul pe restricÈ›ie: nu fă asta, nu fă aÈ™a, nu, nu, nu. Biserica Ortodoxă a avut întotdeauna un caracter afirmativ: postiÈ›i, rugaÈ›i-vă, cercetaÈ›i-i pe bolnavi, miluiÈ›i săracii. Fiindcă cel care lucrează binele se va îndepărta de rău. Omul care devine milostiv, nu va mai asupri pe nimeni, iar cel care se roagă nu va mai înjura. Iisus ne-a chemat la libertate. Nu eÈ™ti liber când biserica te urmăreÈ™te să nu faci una sau alta. Dar eÈ™ti liber atunci când prin faptele virtuÈ›ii singur te îndepărtezi È™i te scârbeÈ™ti de păcat.

Până la urmă orice lucru poate fi folositor, chiar È™i internetul sau televizorul. Însă avem nevoie de curățirea simÈ›urilor noastre prin virtuÈ›i, prin rugăciune, prin fapte bune. Să ne uităm cu atenÈ›ie în jur, din imaginea pe care o avem asupra lumii È™i asupra semenilor noÈ™tri putem înÈ›elege cât de curat e (sau nu) ochiul nostru. Că cel care vede doar răutate È™i desfrânare ori încotro se uită, are ochiul întunecat de propriile patimi.

Moni Stănilă, timpul.md

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Apel! O mamă internată la Maternitatea din Botoșani are nevoie urgent de sânge!

astăzi, 14:10

Medicii SecÈ›iei de Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului JudeÈ›ean de Urgență „Mavromati” din BotoÈ™ani, alături de Centrul de Transfuzie Sanguină, fac un apel către populaÈ...

Câinele de serviciu Eco și conductorul său, Daniel, prezenți pe Unirii la Festival! (Foto)

astăzi, 13:50

Câinele de serviciu Eco È™i conductorul său, plutonierul Daniel Iorga, formează un cuplu chinologic bine închegat, care îÈ™i aduce aportul la reuÈ™ita misiunilor de ordine publică...

Bani de la bugetul județean pentru o școală din Botoșani, distrusă de un incendiu provocat intenționat!

astăzi, 12:45

Un incendiu cumplit a avut loc în luna mai într-o È™coală din judeÈ›ul BotoÈ™ani. Incendiul s-a produs în baia Școlii Gimnaziale nr. 1 din Lunca. Atunci, peste 70 de elevi, cadr...