Stefan Ruha - Frumoase aduceri aminte!

Stefan Ruha - Frumoase aduceri aminte!
In aceste zile, acasa, in nord de tara sau oriunde in lume, gandurile artistilor muzicieni sunt acompaniate de imaginea de geniu a celui care ne defineste in lume ca vibratie spirituala prin arta sa - George Enescu.
 
Toate manifestarile legate de numele sau (evenimentele culturale din ziua de 19 august sau Festivalul "George Enescu") sunt actiuni care sustin respectul si bucuria pe care noi o acordam marelui artist.
 
Si totusi, astazi, emotiile unora dintre noi sunt amplificate la rostirea numelui violonistului Stefan Ruha, care alaturi de maestrul Ion Voicu au creionat valoarea si talentul violonistic multora dintre noi.
 
Personalitate distincta, nascuta la Carei in 17 august 1931, de o modestie si generozitate care te faceau sa te simti onorat si motivat pe scena la fiecare colaborare.
 
Inegalabil tehnician, sensibil, cu tendinte excesiv romantice, dar inzestrat cu o forta si o charisma scenica ce reuseau sa atraga publicul meloman spre inalta simtire, pana la detasare.
 
Efectul acestei comuniuni aducea la finalul fiecarei prezente ropote de aplauze si rare erau momentele cand rechemarea la scena sa fi fost o data sau de doua ori. Magnetiza pentru ca avea constructia si structura artistului adevarat, motivat si constient de obligativitatea de a se oferi fara menajamente si de a trasnsmite spre desfatarea publicului meloman nu numai incarcatura textului compus, ci si propria viziune.
 
Remarcabil interpret, cu repertoriu foarte vast de la Tartini, Vivaldi, Bach la Ceaikovski, Brahms, Wieniavski sau prime auditii ale compozitorilor romani (de referinta ramane concertul pentru vioara si orchestra de Paul Constantinescu).
 
La Botosani venea cu mare bucurie, publicul il adora si la randul sau nu ezita sa-l rasfete cu inegalabilele si inconfundabilele sale interpretari.
 
Unul dintre momentele de exceptie a fost la finalul anilor 80, cand intr-o aparitie a interpretat un concert de J.S.Bach, L. van Beethoven si J. Brahms. Inegalabil moment la care s-a adaugat colaborarea alaturi de actorul Ion Caramitru intr-un turneu in Republica Moldova (mai 1989) in renumita Sala cu orga .
 
Astazi, amintirile celor care l-au cunoscut imbraca o haina speciala pentru ca toti si-ar fi dorit sa-l aiba in preajma si sa-l sarbatoreasca la implinirea varstei de 80 de ani, dar suntem multumiti de sansa de a-l fi cunoscut, de a fi colaborat si de a-i fi fost prieteni apropiati.
 
Data de 28 septembrie 2004 reprezinta doar o trecere a Maestrului in alte sfere si vrem sa credem ca de acolo de Sus ne vegheaza si ne raspandeste intreaga sa iubire.
 


Marieta Baciu, violonist

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
221

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
289

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
232

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...