Patru ani de la plecarea la Domnul a Patriarhului Teoctist

Prea Fericitul Teoctist s-a nascut la 7 februarie 1915, in satul Tocileni, din judetul Botosani, si a intrat in monahism la 14 ani, ca frate la Schitul Sihastria, apoi la manastirea Vorona din judetul Botosani.

Intre anii 1940 si 1944 a urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii Bucuresti, devenind licentiat in Teologie, specialitatea Liturgica, cu calificativul "Magna cum laudae".

La data de 6 august 1935 a depus voturile monahale la manastirea Bistrita (judetul Neamt), primind la calugarie numele de Teoctist, iar la 25 martie 1945 este hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

De-a lungul timpului devine, pe rind, Episcop vicar patriarhal, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului (1962), Episcop al Episcopiei Ortodoxe din America si Canada (1963), Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei (1973), Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei (1977).

La 31 iulie 1986, dupa moartea Patriarhului Iustin, a devenit loctiitor de patriarh, iar la 9 noiembrie 1986 a lost ales ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986.

In timpul Patriarhului Teoctist au fost infiintate sau reactivate aproape 400 de manastiri, s-au construit peste 2.000 de noi lacasuri de cult si s-a realizat reintegrarea invatamantului teologic preuniversitar si universitar in invatamantul public, concomitent cu introducerea predarii religiei in scolile publice si reintroducerea asistentei religioase in armata, spitale, penitenciare.

In ianuarie 1990, invocand varsta inaintata si problemele de sanatate, Teoctist s-a retras la Sinaia, dar a revenit in scaunul patriarhal, la cererea clerului, dupa numai trei luni.

Intrebat de jurnalistii prezenti la sarbatorirea celor 20 de ani de patriarhat care sunt cele mai mari realizari si care sunt nemultumirile pe care le are din periaoda in care fost intaistatatorul BOR, PF Teoctist a raspuns numai la ultima parte a intrebarii, facand referire la bisericile daramate si la preotii intemnitati pe nedrept in perioada comunista. "Daramarea bisericilor. Am facut altele noi, dar acelea care s-au daramat, s-au dus. (...) Si multimile de preoti care au umplut inchisorile comuniste si ale Securitatii. Preoti, episcopi, profesori si credinciosi ai Bisericii noastre. Am avut greutati enorme, pot spune de neinvins, incat acum lacrimam dupa ei si trebuie sa ne rugam si sa ii pomenim", a raspuns, vizibil emotionat si cu ochii in lacrimi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Prea Fericitul Teoctist s-a savarsit din viata in ziua de 30 iulie 2007, dupa ce a suferit o interventie chirurgicala la Institutul Clinic Fundeni. In perioada postoperatorie, pe fondul unor suferinte cronice, a dezvoltat o suita de complicatii cardiace, care au culminat cu oprirea cordului, ce nu a raspuns la manevrele de resuscitare.
 


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...