SOS Patrimoniul botoșănean: Bijuterie arhitectonică aproape de colaps!

Judeţul Botoşani se poate mândri cu un număr de peste 500 de monumente istorice, adevărate bijuterii arhitecturale. Din păcate, multe dintre acestea se degradează pe zi ce trece din lipsa unor lucări de reabilitare sau consolidare.

SOS Patrimoniul botoșănean: Bijuterie arhitectonică aproape de colaps!

 Coacul Mavrocordat  Foto: visitbotosani.ro

Un exemplu este Conacul Mavrocordat din localitatea Dângeni, aflat în stare de colaps, deşi este unul dintre cele mai frumoase conace boiereşti din Moldova.

Conacul a aparţinut familiei boiereşti Mavrocordat, cea care a dat Moldovei primul domnitor fanariot.

A fost construit în secolul al XIX-lea, fiind locuit de boierul Nicolae Mavrocordat, precum şi de urmaşul său, Ioan Gh. Mavrocordat. Membrii familiei se retrăgeau aici vara pentru a se relaxa, mai ales că edificiul era înconjurat de o zonă împădurită, astăzi parc dendrologic cu arbori rari, protejaţi prin lege (Hotărărea nr. 5/ 1995 a Consiliului Judeţean Botoşani).

Clădirea era remarcabilă datorită arhitecturii sale, cu ferestre ample, camere spaţioase şi elemente decorative impresionante, aflăm de pe SOS Patrimoniu.

În 1947, conacul a fost confiscat de comunişti şi transformat în sediu CAP, iar camerele erau folosite ca depozit. Ulterior, a fost sediul IAS Dângeni. După ce acesta din urmă a intrat în faliment, conacul a ajuns pe mâna unui lichidator judiciar, neinteresat de soarta conacului.

După 1990 a făcut obiectul unor litigii, fiind revendicat de urmaşii lui Ioan Gh. Mavrocordat (Şerban Alexandru Dimitriu, Maria Lalu, Ioan Mavrocordato, Rafael Alfons), care nu au reuşit să-l preia.

Deficienţe care periclitează valoarea patrimonială a monumentului

În prezent, conacul este o ruină, deşi este inclus pe lista monumentelor istorice (cod BT-II-m-01966).

A fost afectat de intemperiile vremii şi de acţiunea sătenilor care au furat uşile şi geamurile, iar o parte dintre copacii protejaţi de lege au fost tăiaţi. De asemenea, în 2014, a fost aproape distrus în totalitate de un incendiu provocat voluntar, însă autorul a rămas necunoscut. În plus, parcul din jur este neîngrijit, întărind locului aspectul dezolant.

”Lipsa unei atitudini responsabile din partea autorităţilor va conduce la pierderea valorilor noastre istorice. Este important să ne protejăm monumentele istorice cu care România se poate compara, fără îndoială, cu cele bine cunoscute din Europa, care însă au fost reabilitate şi promovate corespunzător”, transmit reprezentanții SOS Patrimoniu.

Citiți și În căutarea bustului pierdut. Cum a fost furat ”binefăcătorul” orașului Botoșani, la un secol de când și-a donat întreaga avere!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident în județul vecin cu șase persoane, un minor de 16 ani a ajuns la spital! (Foto)

Sunday, 12 January 2025

Un accident rutier a avut loc, duminică seară, pe raza localității Vicovu de Jos, în județul Suceava. Au fost implicate două autoturisme. Pompierii militari din cadrul subunităților R...

Sindicaliștii din educație propun ca dosarele de burse sociale să fie făcute de primării!

Sunday, 12 January 2025

Reprezentanții celor trei federații sindicale din învățământ au avut o întâlnire, vineri, cu noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, pentru a discuta pr...

Element de muniție neexplodat, găsit într-o pădure din Botoșani!

Sunday, 12 January 2025

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, în această după-amiază, într-o pădure din localitatea Horlăceni, de un bărbat pasionat de ...