Alecu Ivan Ghilia, pe numele său adevărat Alexandru Ivan, s-a născut pe 1 martie 1930, în satul Ghilia, comuna Șendriceni, județul Botoșani. Părinții săi, Vasile Ivan și Saveta (născută Airinei Ignat), erau țărani săraci. Este cunoscut nu doar ca scriitor, ci și ca pictor. A fost elev al Școlii Normale din Șendriceni. A urmat cursurile Academiei de Belle-Arte din Iași (1948-1950) și apoi pe cele ale Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din București (1950-1953). A lucrat ca redactor la Contemporanul, Gazeta literara, Luminița (redactor-șef), a fost șef de studio cinematografic.
Puțină lume știe că Alecu Ivan Ghilia a fost unul dintre puținii scriitori participanți la Revoluția de la București, că a fost arestat, bătut și închis la Jilava.
"Cand mi-a fost respins romanul "Intoarcerea barbatilor", am avut un soc. Bolnav, internat in spital, ma gandeam sa ma sinucid. M-a readus pe linia de plutire intalnirea cu parintele Galeriu. El m-a salvat... Devenisem ateu. Mi se spalase creierul atat de cumplit, incat toata inocenta care ma caracterizase candva disparuse. Pe parintele Galeriu mi l-a recomandat Inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala. Intr-una dintre dati, Antonie mi-a zis ca doi sfinti are aceasta tara: parintele Galeriu si parintele Cleopa. Asa l-am cunoscut pe sfantul care mi-a redat credinta". Materialul complet aici...