La mulți ani, Teodor Valenciuc!

Știri Botoșani îi urează artistului Teodor Valenciuc, la aniversare, mulți ani cu sănătate și împliniri sufletești, inspirație și bucurii pe măsura vieții!

La mulți ani, Teodor Valenciuc!

Teodor Valenciuc
Foto: ebotosani.net

Născut pe pe 1 martie 1930, în Ştiubieni, judeţul Botoşani, Teodor Valenciuc a absolvit în anul 1965 Facultatea de Arte Plastice din Iaşi. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România.

În anul 1965, Teodor Valenciuc a pus bazele Secţiei de Artă Plastică a Şcolii Populare de Artă Botoşani. În anul 1968 devine primul profesor al Liceului de Artă Botoşani, care a contribuit la înfiinţarea secției de de Artă plastică.

Alături de alţi artişti plastici, Teodor Valenciuc a iniţiat organizarea Cenaclului de Artă Plastică "Ştefan Luchian" şi diverse Colocvii de artă plastică cu prilejult taberelor organizate la Agafton, Ipoteşti şi Ştefăneşti.

În anul 1969 artistul deschide prima expoziţie personală, de pictură, la sediul Muzeul Judeţean Botoşani, urmată -  în aproape jumătate de secol  de activitate artistică -  de numeroase expoziţii personale şi de grup. De asemenea, Teodor Valenciuc participă şi la expoziţii de grup naţionale, în: 1979, 1981, 1983 -  la Saloanele naţionale de pictură şi grafică, de la Sala Dalles, Bucureşti şi în 1984, 1986 – la Bienale de pictură şi grafică, Sala Dalles, Bucureşti şi la tabere de creaţie organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România la: Portiţa – Jurilovca, Măgura Bacăului – Tescani, Agafton, Ipoteşti.

Lucrări ale artistului botoşănean, pentru care a fost remarcat şi premiat, se află în colecţii particulare din România, Grecia, Franţa, Irlanda sau Canada.

Pasionat de frumos, de muzică şi de literatură, Teodor Valenciuc va aborda şi critica de artă, făcând aprecieri şi prezentând  articole în  publicaţii de specialitate.
 
În anul 2014, artistul Teodor Valenciuc a revenit pe simezele  botoşănene, după o altă "restrospectivă" vernisată în 14 iunie 2010, în spaţiul Galeriilor  de Artă "Ştefan Luchian", cu o expoziţie interesantă, cu peste 40 de lucrări de grafică şi pictură.
 

 

Spune-ne opinia ta