SARBATOARE - Sute de crestini au participat la slujba oficiata la Biserica "Sf. Ilie" Botosani!

Sarbatoare in Parohia "Sfantul Ilie" Botosani, care si-a cinstit astazi patronul spiritual! Sute de botosaneni au participat la slujba religioasa care a avut loc in curtea Bisericii "Sf. Ilie", slujba oficiata de un sobor de preoti in frunte cu preotul paroh Lucian Leonte.

Chiar daca au fost nevoiti sa infrunte caldura nimicitoare, crestinii au ascultat rabdatori cuvintele Sfintei Evanghelii. La final, sute de sarmalute, pahare cu vin si urari de sanatate si de Multi ani au incalzit sufletele celor prezenti in curtea Bisericii "Sf.Ilie".


Istorie seculara

Pe locul unde astăzi biserica Sf. Ilie", pe la 1778 exista o biserică de lemn. Acest lucru reiese din Catastihul dat de Mitropolitul Calimah în anul 1778 luna mai 13, breslei blănarilor din târgul Botoşani, prin care le aşează breasla şi-i întăreşte a-şi săvârşi praznicul de Sf. Ilie, iulie 20.  


 
Ctitorii sunt blănari din oraşul Botoşani. Ei dărâmă biserica din lemn şi în anul 1809 zidesc mai întâi clopotniţa. Deasupra uşii la intrare citim următoarea inscripţie: "Această clopotniţă s-a făcut prin silinţa epitropilor Chiriac Staroste, Ştefan Patatu, Gheorghe Paiu, Erei Constantin cu cheltuiala domniilor sale, şi toată breasla blănarilor şi altor ctitori, care au făcut ajutor, 1809 iulie 20". Deci la 20 iulie 1809 clopotniţa era construită".



 
După terminarea clopotniţei, breasla blănarilor fac un contract cu pietrarii Constantin Sin Iordache, Ilie Ciobanu şi cu epitropii bisericii Sf. Ilie", ca să zidească din nou biserica "Sf. Ilie". Contractul se încheie la 8 aprilie 1837, în Botoşani la Isprăvnicie.

În primăvara anului 1838, a doua zi după Duminica Tomii, se pune temelia noii biserici, în acelaşi loc, unde fusese cea veche. La 18 iunie se termină de construit biserica în întregime. La 1 octombrie 1843 se termină şi de acoperit, şi în aceiaşi toamnă s-a sfinţit. Această biserică s-a construit cu banii adunaţi de breasla blănarilor şi alţi pioşi. Pe o piatră de pe turnul de la mijlocul bisericii se află scris 1843 iunie 18 precum şi o mulţime de nume Teodor Preot, Diacon Micu, Zoe Presvitera şi alte nume care probabil au construit la zidirea bisericii. Clopotniţa construită în 1809 fiind solidă, a rămas alipită la noua biserică.




Prima reparaţie i s-a făcut în anul 1878. Apoi între anii 1907-1908 P.C. Pr. Sbîrnea face unele reparaţii şi completări în interiorul bisericii, mozaicul şi stranele. În anul 1963 i s-au făcut reparaţii capitale în exterior, cu osteneala Preotului Gheorghe Robu Agafiţei şi cu ajutorul dat de enoriaşi.

Între 1992-1997 se construieşte complexul parohial cuprinzând o cantină de ajutor social la demisol, birou parohial, muzeu de obiecte bisericeşti la parter şi casă parohială la etaj.
Între 1996-1997 s-a făcut reparaţia interioară cu pregătirea pereţilor pentru pictură. În 1998 începe pictura interioară în tehnica frescă executată de echipa pictorului arhitect Gheorghe Bratiloveanu din Suceava, lucrare întreruptă în anul 2000 din lipsă de fonduri.
În 2001 se începe şi este în desfăşurare reparaţia exterioară şi schimbarea acoperişului cu tablă de cupru.

Cantina de ajutor social oferă zilnic începând din decembrie 1998 un prânz cald la un număr între 110-240 de persoane cu grave dificultăţi materiale.

Din 1991, parohia este pastorita de pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, care a continuat munca pr. Gheorghe Robu Agafiţei, paroh in perioada 1948-1991.






 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tineri și neliniștiți: Patru botoșăneni, condamnați la închisoare cu executare!

astăzi, 20:30

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 41 de ani din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis un mandat de ...

PSD Botoșani: Marcel Ciolacu președinte și PSD la guvernare reprezintă garanția creșterii veniturilor botoșănenilor!

astăzi, 19:41

Marcel Ciolacu va fi un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientările lor politice sau de categoriile sociale din care fac parte, care propune unirea românilor în juru...

Avarie majoră la Registrul Auto Român: Stațiile ITP nu mai funcționează de ieri dimineață!

astăzi, 19:22

De joi, activitatea Registrului Auto Român este perturbată din cauza unei probleme informatice. RAR a anunțat că este vorba de un incident neprevăzut, apărut în camera serverelor cent...