Sala arhiplina la conferinta sustinuta de bioeticianul Virgiliu Gheorghe la Botosani! FOTO

Sala arhiplina la conferinta sustinuta de bioeticianul Virgiliu Gheorghe la Botosani! FOTO
Sala Casei de Cultura a Sindicatelor a fost arhiplina duminica seara, la Botosani, sute de persoane – copii, tineri, batrani – venind sa il asculte pe bioeticianul Virgiliu Gheorghe, care a conferentiat despre  "Efectele televiziunii si internetului asupra sanatatii mentale (sau cum ne putem salva copiii)". 

Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Botosani, in colaborare cu Asociatia Tinerilor Ortodocsi Romani, filiala Botosani.

In sala, printre cei prezenti s-au numarat numerosi profesori, preoti, medici, elevi, multi dintre acestia manifestandu-si la final interesul asupra unor probleme, pe marginea carora Virgiliu Gheorghe a oferit cu rabdare explicatii.  

Virgiliu Gheorghe este un cunoscut fizician, doctor in bioetica, autor al unor lucrari de referinta in domeniul audiovizualului.

La Botosani, el a venit insotit de trei adolescenti, elevi ai unor licee din Bucuresti si Pitesti, care au avut propriile interventii pe marginea temei conferintei.

Bioeticianul Virgiliu Gheorghe a dezvoltat mai multe teme, de la efectele petrecerii timpului in fata calculatorului si televizorului, in special asupra copiilor mici, despre obisnuinta copilului de a relationa cu tehnica, in conditiile in care principala modalitate de invatare a omului este interactiunea. Drept consecinta, jocurile pe calculator, televiziunea si toate celelalte mijloace tehnice scad densitatea de materie cenusie, violenta virtuala avand ca efect principal desenzibilizarea.

Studiile arata ca, indiferent de continutul programului de televiziune urmarit, traseele electroencefalografice ale celor care privesc la televizor se schimba dobandind, dupa numai doua minute de vizionare, o configuratie noua, specifica, neintalnita in nici o alta activitate umana, ci mai degraba asemanatoare starii de vis (starea de hipnoza si de vis nu pot fi socotite activitati).

Astfel, se inregistreaza o micsorare a nivelului activitatii corticale. Se constata o scadere a frecventei undelor cerebrale care trec din starea beta in starea predominant alfa si delta. Emisfera stanga isi diminueaza extrem de mult activitatea, proces ce se desfasoara concomitent cu intreruperea partiala a puntii de legatura dintre cele doua emisfere – corpul calos. In acelasi timp, ariile cortexului prefrontal (centrii executivi ai creierului) sunt periclitate.

Televiziunea, in special, ne face sa ne raportam intr-un anumit fel la lumea care ne inconjoara, ne modeleaza comportamentul, perceptiile si universul de gandire.

"Traim intr-o societate de oameni bolnavi. Produsele farmaceutice, medicalizarea se dezvolta, evolueaza, avanseaza. Bolile imune se inmultesc, se agraveaza. Bolile autoimune, acum cateva decenii, in Romania erau aproapae inexistente. Astazi auzim peste tot de cancer. In urma cu 40 de ani abia auzeam de un caz, astazi fiecare familie stie pe cineva, ruda mai apropiata sau mai indepartata, care are cancer. Nu mai vorbim de copii cu diabet la doi ani, sau cu autism. Oamenii nu se intreaba de unde vin toate acestea. Vin de la un mod de viata bolnav. Boala mentala va fi boala secolului 21, in primul rand depresia", a spus Virgiliu Gheorghe.

Bioeticianul a mai atras atentia asupra pericolului la care sunt supusi copiii mici lasati in fata televizorului.

"Specialistii recomanda ca, in primii doi ani de viata, copiii sa nu se uite la televizor. Creierul lor este foarte delicat, foarte fragil. Un astfel de copil va dezvolta simptomele sindromului de autism. Acesti copii lasati la TV vor avea si probleme de vorbire. Vorbirea este reprimata de vizionare", a mai spus Virgiliu Gheorghe in cadrul conferintei de duminica.  
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
25

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...

Concert de pricesne la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Concești!

astăzi, 09:34
16

Duminică, 28 aprilie, în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, a avut loc Concertul prepascal de pricesne și c&ac...

Militarii botoșăneni pe podium la o competiție importantă!

astăzi, 09:03
40

Militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani s-au clasat pe locul I la o importantă competiție.Este vorba despre „Cea mai bună piesă de artilerie te...