Rugăciune și veșnică pomenire pentru Mihail Poetul în Biserica în care a fost botezat. Recital în fața statuii lui Eminescu! (Foto, Video)

Un ianuarie eminescian geros la Botoșani, dar tandru sub razele unui soare menit să lumineze, încă o dată, cerul orașului ce ni l-a dăruit, în urmă cu 175 de ani, pe Mihai Eminescu.

La Biserica Uspenia, ctitorie a Elenei Rareș, se boteza pruncul Mihai în 21 ianuarie 1850. Aici a revenit, la sfinte liturghii, mama Raluca Eminovici, încă vreo cinci-șapte ani, până când familia se va muta definitiv pe moșia Ipoteștilor. Aici va fi pășit de multe ori pe sub icoane copilul care mai târziu se întreba: ”Merit eu oare mai mult de la un înger/ Decât de-a lui privire eu sufletu-mi să-mi sânger?”.  



Oficialități, oameni politici, scriitori au depus lângă statuia lui Eminescu coroane și flori, dând astel semnificație nu doar zilei, ci și omului care a fost Mihai Eminescu (vezi video mai jos).

Rugăciune pentru ”Mihai Poetul”

Miercuri dimineață, în 15 ianuarie, clopotele Bisericii Uspenia au tânguit a poezie, preoții s-au rugat pentru liniștea sufletului robului Mihail și a familiei sale, poeți și critici, parlamentari și șefi de oraș sau de județ au rostit împreună ”Tatăl Nostru”. O conexiune spirituală, un fior care a pătruns în sufletele tuturor celor care, purtând creștinește coliva, au cântat ”Veșnica pomenire”.  



Cinci preoți au slujit de ziua lui Eminescu și a Culturii Române și sfințit însemnele care în această seară vor ajunge la laureatul Premiului Național de Poezie ”MIhai Eminescu”: preoul paroh Marius Babiuc, preotul coslujitor Andrei Constantin, alături de aceștia fiind în rugăciune părintele protopop Petru Fercal, preotul Ioan Iordachi, de la Biserica ”Sfânta Cruce”, și preotul Liviu Florariu, de la Biserica ”Sfânta Ecaterina”.

”Ne aflăm astăzi la 175 de ani de la nașterea poetului nostru național Mihai Eminescu. Este un eveniment foarte important pentru noi, pentru că participând la slujba aceasta de pomenire a robului lui Dumnezeu Mihail ne dăm seama că ceea ce rămâne după noi nu sunt altceva decât amintirile care dăinuie în sufletele celor dragi. Dar dincolo de aceasta, rămâne ceea ce am făptuit, ceea ce am cuvântat, ceea ce am lăsat pentru cei care vor urma după noi”, a rostit la finalul slujbei preotul paroh Marius Babiuc.



Iar părintele a amintit că ”robul lui Dumnezeu Mihail” a fost un om ”încercat de viață, poate prea încercat”, dar cu toate acestea ”nu s-a oprit”.

”Pentru el toate piedicile și deznădejdile – viața grea pe care a avut-o, nu s-au transformat în ceva care să pună un stăvilar și acolo să se sfârșească tot, ci a mers mai departe. Până la urmă, dacă ar fi să ne gândim, viața poetului nostru asta înseamnă: să mergi mai departe înseamnă să fii viu, să trăiești. Să ai puterea să închizi ochii atunci când nimeni nu mai are încredere în tine și să mergi dincolo de ei. Să ai puterea să ții fruntea sus când toți îți spun să o ții plecat. Să ai puterea să nu te oprești. Și dincolo de asta, să vezi care îți este chemarea care ți s-a adresat. Să nu rămână doar niște umbre insignifiante pe acest pământ, ci să ne întâlnim cu toții la Cina cea de Taină, în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus pr. Marius Babiuc.

A fost o împreună rugăciune care, mai spune părintele, s-a vrut a fi o ”alinare robului lui Dumnezeu Mihail, împreună cu toată familia sa cea mutată la Domnul”.

”… și să ne dea nouă putere și înțelepciune să mergem mai departe, pentru că trăim vremuri destul de tulburi și complicate, dar eu cred cu credință și cu nădejde că, dacă îl avem pe Dumnezeu acolo sus, indiferent de cât de rătăcite ne-ar fi căile, partea cea luminoasă va fi acolo și pentru noi. Vă mulțumim că țineți stindardul ridicat în urbea noastră, a Botoșanilor. Avem ce oferi, cu vârf și îndesat, avem cu adevărat ce oferi, de noi ține dacă vrem sau nu aceasta!”, a încheiat pr. Marius Babiuc, parohul Bisericii Uspenia din Botoșani.

Recital în premieră în curtea Bisericii Uspenia

Recitalul poeților a avut loc în curtea Bisericii Uspenia, în fața statuii lui Mihai Eminescu – operă a sculptorului Oscar Han (realizată în 1967, adusă la Botoșani în anul 1989), însă și la doi pași de locul în care s-a aflat demult casa lui Gheorghe Eminovici, cea în care s-a născut poetul.



”Casă în care a stat până în anul 1857. Acum 175 de ani, glasul pruncului Mihail se auzea aici, pentru că pe 21 ianuarie 1850 a fost botezat în această biserică. Noi, alături de invitații la Zilele Eminescu și ai Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu”, dorim să susținem pentru prima dată aici, lângă această statuie, un recital poetic”, a anunțat scriitorul Gellu Dorian, inițiatorul Premiului Național Poezie ”Mihai Eminescu” și redactorul-șef al revistei Hyperion.

Au recitat foști laureați ai Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu”: Dinu Flămând, Adrian Popescu, Gabriel Chifu, Ion Mureșan, Ovidiu Genaru, Lucian Vasiliu, dar și poeți nominalizați ai acestei ediții: Grete Tartler, George Vulturescu. Au rostit versuri și Dumitru Păcuraru, Liviu Mircea, Val Talpalaru, Radu Florescu, George Luca, Vlad Scutelnicu, Mihai Babei.

Gala Premiului Național de Poezie ”MIhai Eminescu” și recital Grigore Leșe

Tot astăzi, de la ora 17.00, botoșănenii sunt invitați în sala Teatrului ”Mihai Eminescu”, la Gala de decernare a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, ediția a XXXIV-a, eveniment organizat de Primăria Municipiului Botoşani, Consiliul Local Botoşani, Fundaţia Culturală „Hyperion-Cb“ Botoşani, Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul Teatrului „Mihai Eminescu“ Botoşani și al Societății „Raluca Iuraşcu“ Vorona.

Poeții nominalizați la Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia sunt Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Matei Vișniec, Călin Vlasie și George Vulturescu.

Seara de gală se va încheia cu un recital extraordinar susținut de Grigore Leșe.

(Foto, Video: Știri Botoșani / Florin Timofte)










 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Grete Tartler, laureata Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” de la Botoșani! (Foto, Video)

astăzi, 18:07

Juriul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” a decis ca, pentru anul 2024, laureata să fie poeta Grete Tartler. Născută pe 23 noiembrie 1948, București, Grete Tartler este ...

Cultura sau curajul de a fi bun! Enescu a părăsit definitiv România cu gândul la țăranii din Liveni și Cracalia!

astăzi, 08:26

Pe 6 septembrie 1946, George Enescu şi Maria Cantacuzino părăseau România. Cu viza de America în buzunar, cu gândul la Paris, cu concerte planificate, nimeni nu bănuia – ni...

Mihai Eminescu pomenit în bisericuța familiei. Și ”o istorie foarte interesantă” cu una dintre mătușile Poetului! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

 “…toți se nasc spre a muri/ Și mor spre a se naște”, spunea Mihai Eminescu în cel mai cunoscut poem al său, ”Luceafărul”. Cuvintele poetului, ”ca ...