”Retrospectivă” - Nora Dorian, artista care expune la Botoșani ”frânturi de viață”

În anii din urmă, fără să merite neapărat, dar și fără să implementeze strategii și politici culturale de anvergură care să susțină lumea artistică, Botoșaniul a reușit să aducă acasă personalități care s-au impus mai întâi pe plan național și internațional. Amintim aici de pianistul Bogdan Ota și de artista Ana Maria Micu. Același parcurs – național și internațional – l-a străbătut și Nora Dorian, ale cărei lucrări se află în prezent pe simezele Colecției de Artă din Botoșani.

”Retrospectiva” Nora Dorian pare să fie, dincolo de componenta artistică de înaltă ținută, un expozeu de sentimente.

Expoziția Norei Dorian are forța unui tsunami. Dar este deopotrivă și meditație, drum către cunoașterea de sine. Și asta pentru că, în aparenta lor accesibilitate, lucrările de pe simezele Colecției de Artă introduc în discursul critic al privitorului întrebări despre complexitatea ființei umane, pe de o parte, descifrând pe de altă parte profunzimea sufletului artistei.

Cu un vast exercițiu artistic probat în țări precum Italia sau Spania, experiență care include pictura, sculptura, fotografia și filmografia, Nora Dorian reușește să aducă în fața publicului, prin ”Retrospectivă”, o artă împinsă spre sfera intelectului, o simbioză strânsă, intimă menită să îi imprime un confort meditativ pe care privitorul îl experimentează prin propria percepție artistică.



Marele pictor italian Cennino Cennini era de părere că, dacă știința este cea mai vrednică de cinste dintre meșteșuguri, atunci pictura coboară din știință și ”își are obârșia în ea”. Dar pentru a practica acest meșteșug numit pictură se cere să ai fantezie și iscusință în mâini, să găsești lucruri nemaivăzute, ascunse sub umbra celor din natură și pe care să le înfățișezi apoi cu ajutorul mâinilor, ”voind să dovedești că ceea ce nu există - este”. Or Nora Dorian explorează acest tărâm al lui ”ceea ce nu există – este” și o face nu cu rigoarea unei demonstrații, ci cu finețea unui poet care, prin modalități de expresie diferite, construiește un parcurs artistic original.

Impresionează la Nora Dorian tematica diversă de care dispune și pe care o expune cu o lejeritate vizibilă, dar o tematică pe care o menține în zona estetică, fără să alunece în frivolități contemporane, foarte la modă în ultimele decenii, și nu doar la noi.

”Toate subiectele devin bune datorită meritului autorului”, spunea Delacroix, însă în același timp ”totul este subiect” pentru că ”subiectul ești tu însuți, sunt impresiile tale, emoțiile tale în fața naturii”. Și, până la urmă, asta și face diferența între un artist și un altul, între un creator și un imitator. ”Tablourile sunt frânturi din viața mea. Un artist își expune sentimentele și redă ceea ce simte într-un anumit moment”, a mărturisit Nora Dorian la vernisajul expoziției ”Retrospectivă”. O expoziție care dezvăluie nu doar un artist complex, ci și o personalitate care, în singularitatea ei ireductibilă, produce un mod de expresie original și inepuizabil.

Pe simezele Colecției de Artă din Botoșani se află lucrări de pictură și grafică din diverse perioade ale creației, expuse într-o logică mai puțin obișnuită saloanelor de artă, întrucât ea apelează, alături de expresia picturală, și la mesajul scris. Un mesaj care uneori ia forma unei meditații, alteori devine metaforă.  



”Artista explorează universul interior în lucrări precum ”Înăuntrul meu” (”În interiorul meu se află un întreg Univers cu bucurii și necazuri, cu munți și mări, cu câmpuri de flori nesfârșite, cu dragoste și compasiune de împărtășit cu tine”, scrie Nora Dorian, n.m.), încearcă să înțeleagă sensul insidios al ”Tehnicii de manipulare” (”Manipularea este un control deghizat în dragoste…”), se întoarce în universul copilăriei fără de vârstă prin lucrările ”Matern” și ”Noi amândoi”, surprinde starea artistului în fața emoțiilor estetice în lucrarea dedicată lui Keith Richards, caută sensul iubirii în ”Guacamayo” (”…Dragostea este un sentiment puternic care produce un dezechilibru emoțional”) sau în ”Ploaie și vânt”, își exprimă optimismul curajul de a atinge și depăși propriile limite în lucrarea ”Cățărător”, în jocul acesta al vieții, un joc care întotdeauna aduce în prim-plan ”Ruleta rusească” ce provoacă furia, dar peste toate acestea liniștea, pacea, însăși viața se desfășoară sub sensul meditației, al sacrificiului, al jertfei divine. Și aceste elemente sunt surprinse în lucrarea ”Eli, Eli”. Astfel se conturează un autoportret complex al unei artiste dornică de a propune și expune o lume de trăiri, de certitudini, de speranțe, o lume a căutărilor. Un artist despre care, chiar dacă până acum nu am auzit multe, în mod cert vom mai auzi pentru că face parte din acea istorie a artelor vizuale contemporane care se scrie acum”, a spus Ana Coșereanu, în cadrul vernisajului din Colecția de Artă.

Modalitatea în care autoarea își prezintă lucrările, minuțiozitatea în a explicita mesajul, fără ca acesta să devină redundant sau obositor, fac din ”Retrospectiva” Norei Dorian un eveniment cultural de excepție.

Expoziția personală ”Retroscpectivă”, cu lucrări semnate de Nora Dorian, poate fi vizionată în perioada 6-31 ianuarie 2024, în spațiul Colecției de Artă.
























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Optimism în tabăra social-democraților: ”Botoșănenii și românii au ales stabilitatea” (Foto, Video)

Sunday, 24 November 2024

Înainte de ora 21.00, la sediul PSD din municipiul Botoșani s-au adunat social-democrații în frunte cu Doina Federovici, Marius Budăi, primarul Cosmin Andrei.   Atmosfera a fost...

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...