Preoți și credincioși din zona Europei de Nord au făcut un pelerinaj în Arhiepiscopia Iașilor în perioada 30 ianuarie-3 februarie 2024. Din dorinţa comunităţii ortodoxe sârbe din Halmstad, Suedia, păstorită de preoții Milan Vukasin și Slobodan Jezdic, de a ridica prima biserică ortodoxă din Scandinavia care să o aibă ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, preoţii şi credincioşii au iniţiat acest pelerinaj pentru a se închina la sfintele moaște și a-i cere ajutorul sfintei care se află la Iași.
Pelerinajul a fost pregătit de preotul Ovidiu Teodor Băncilă, de la parohia românească „Acoperământul Maicii Domnului” din Jonkoping, Suedia, având binecuvântarea Preasfinţitului Dositei Motika, Episcopul Ortodox Sârb al Europei de Nord și al Marii Britanii, și a Preasfinţitului Macarie Drăgoi, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Din delegația sârbă au făcut parte şi preoții Alexander Samardzic și Nemanja Mirovic de la Parohia Malmo, precum și 3 credincioși din Jonkping și Halmastad.
Pelerinajul din zona Moldovei a început pe 31 ianuarie, cu o vizită la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, apoi la ctitoria ștefaniană „Sfântul Ierarh Nicolae” de la Mănăstirea Popăuți. În cadrul activităților programate în zona Botoșanilor, a avut loc şi o întâlnire la Protopopiatul Botoșani, cu protoiereul Petru Fercal și cu membrii comisiei misionare. Aici s-au prezentat diferite aspecte ale activităților misionare, printr-un schimb de bune practici.
”Dacă preoții din zona Botoșanilor au menţionat printre provocările misionare migrația populației și scăderea natalității, preoții sârbi din Suedia au amintit de secularizarea vieții personale în spațiul occidental, precum și de provocările legate de păstrarea identității religioase și naționale a creștinilor din acest spațiu. Pelerinii scandinavi s-au închinat apoi la mănăstirile Zosin și Vorona, unde au aflat multe informații legate de vechimea creștinismului românesc, dar și de rodul sfințeniei din aceste locuri”, a transmis pentru Doxologia Pr. prof. dr. Daniel Dascălu, Directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox Botoşani.
Joi, 1 februarie, pelerinii scandinavi au poposit pe meleagurile nemțene, vizitând orașul Piatra Neamț și închinându-se la moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Mănăstirea Neamț, unde au fost întâmpinaţi de părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul acestei mănăstiri, care a prezentat frumoasele legături ale obștii pe care o păstorește cu credincioșii sârbi, atât din timpurile Sfântului Paisie, cât și din ultimele decenii. Membrii delegației s-a închinat apoi la moaștele Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Hozeva, aflate la biserica de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”. Pelerinii au pornit apoi spre Mănăstirea Sihăstria pentru a se închina în Biserica „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, dar și la mormintele părinților Cleopa Ilie și Paisie Olaru din cimitirul mănăstirii.
De sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, părinții din delegație au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de a sluji la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află și moaștele sfintei atât de iubită nu doar de creștinii români, ci şi de credincioșii ortodocși sârbi. Pelerinii şi-au propus ca acest popas liturgic să păstreze şi să intensifice o tradiție a închinării la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, la care să participe cât mai mulți credincioși din spațiul ortodox scandinav. În după-amiaza aceleiași zile, grupul de pelerini a vizitat și Mănăstirea Bucium din Iași, unde au discutat mai multe aspecte legate de misiunea în spațiul scandinav cu părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.