În opinia preotului prof. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" Sibiu, în România se poate spune că a avut loc un referendum, dar că înscrierea a 90% dintre copii la ora de religie nu este nici pe departe o biruinţă. "Trebuie să ne întoarcem la smerenia lui Hristos. Dar pot să vă spun că s-au repornit motoarele Bisericii. Duminică am simţit o Liturghie ca de început de veac", a spus Preot Prof. Constantin Necula.
Timp de trei ore, preotul profesor a atins aproape toate aspectele care, în ultimele săptămâni, s-au derulat şi dezbătut în media naţională, modul de a se adresa publicului fiind unul neprotocolar, deschis, sincer. Pr. Constantin Necula nu a ezitat să scoată la lumină vulnerabilităţile din interiorul sistemului, de la modul de predare a religiei, comportamentul profesorilor de religie, până la deficienţele grave cuprinse în manuale. Cele trei ore au fost un îndemn pentru profesori, elevi, preoţi, părinţi, la o reevaluare a obiectului religie.
"Să sperăm că am scăpat de boala numită fundamentalită cronică în care pururea dracul stă lângă fiecare catedră și fiecare bancă, scoate mitraliera la orice bomboană cu lapte și spânzură orice copil care se uită pe geam când răsare soarele dimineața și e vreme numai bună de scăldat. Doar nu o să-l ucidem pe Creangă din fiecare copil, ca să aibă dreptate Pestalozzi", a spus părintele, în viziunea căruia "a preda religia înseamnă a face exerciţii de sinceritate şi fericire cu copiii. Este momentul să ne revenim, să ne aducem aminte că ora de religie nu este altceva decât un exercițiu de admirație a lui Dumnezeu, oglindit în fiecare chip de copil. Că nu am dreptul sub nici o formă, nici ca profesor, nici ca inspector, nici ca ministru, ca nimic din lumea asta, să-l arestăm pe Hristos din sufletul copilului. Copiii au dreptul la un Dumnezeu viu, limpede".
Decizia Curţii Constituţionale, a mai atras atenţia pr. Constantin Necula, nu este împotriva religiei în şcoli, ci a modului în care aceasta se desfăşoară. "Nu s-a atacat decât modul în care se optează pentru religie în şcoli. Nu ora de religie. Eu spun: să mă atace cât vor, dar să nu dea în credincioşi şi în copiii credincioşilor".
Totodată, s-a atras atenţia asupra faptului că procentul de 90% cuprinde toate confesiunile din România şi că efortul a fost unul comun, care trebuie apreciat. "90% dintre creştini şi-au unit forţele, semnalul este că trebuie să ne apropiem de oameni, să îi respectăm, să îi cinstim".
Declaraţii din conferinţa "Pe cine deranjează religia în şcoală?":
Despre manualele de religie: "V-aş îndemna să duceţi la gunoi tot ce aveţi manual în casă şi să repunem la loc jocul, zâmbetul, profesori vii, nebotezaţi în oţet. Nu avem nevoie de oameni închistaţi la catedră. Trebuie să învăţăm să răspundem rezonanţelor copiilor la ce este în jur".
Despre separarea Bisericii în Stat: "Separarea Bisericii de Stat este realizată, în locurile în care Biserica nu are nevoie de Stat şi Statul nu are nevoie de Biserică".
Despre atitudinea faţă de copiii care aparţin altor confesiuni: "S-a reproşat mitocănia la orele de religie. Un profesor competent nu aruncă în flăcările iadului pe nimeni!".
Cum convingem un copil că ora de religie este bună?
Copiii nu pot fi convinşi că ceva ce se petrece la şcoală e bun. Dar ora de religie trebuie să devină un spaţiu unde se poate dialoga cu adevărul. Copiii nu ne vor televizoare, ca să îi putem seduce.
"Nu mai scoateţi copilul din educaţia lui. Ascultaţi-l!"
"Onoare şcolii româneşti că a reuşit în numai două săptămâni să facă faţă la tensiuni incredibile, la care în mod normal se implică Armata, Poliţia. În România a avut loc un referendum. Cine are urechi de citit, să audă!"
Despre preoţii care greşesc: "Când un popă vampirizează buzunarele oamenilor îşi merită numele de popă. Dar ce te faci când el dă tot jos şi îşi ajută aproapele? Nu din banul sărmanului să ne construim veşminte, ci din preţul veşmintelor să împărţim săracilor".
Despre preoţi: "Habar nu aveţi prin ce trece un preot! Cât costă sufletul unui preot când bagă în groapă un copil, să nu bată în masă şi să îl ia pe Dumnezeu de gât, că nu înţelege? Să porţi pe cerul gurii mirosul de mort, când ceilalţi stau departe, cu batista la nas, că nu suportă... La el să nu se vadă nici scârbă, nici ură, nici declin uman? Ştiţi de ce cântă popa şi la botez, şi la înmormântare, şi la nuntă? De frică, că e şi el om! Cât costă sufletul unui preot?".
În unele licee din Botoşani sunt doamne profesoare de religie care vin la oră fără nici o atracţie. Ce să facem? "Copilul să meargă şi să spună: Doamnă, simt că nu mă iubiţi".
Despre poziţia lui Klaus Iohannis vizavi de orele de religie. "Am mai spus, dar dacă mă întrebaţi repet. La Sibiu, în perioada în care a fost inspector şcolar general, domnul preşedinte era foarte atent în a impune exigenţa la ora de religie. Cred că fiecărui judeţ i-ar trebui un Klaus Iohannis".
Ce aţi schimba în România şi de ce? "Nimic. Aş dori să se schimbe românii. Să nu mai încerce să schimbe România, ci pe ei":
Despre atei. "Ateii sunt cei mai straşnici oameni pe care i-am cunoscut. Dacă noi am crede în creştinism cum cred ateii în ateismul lor acum am fi departe".