Poveștile orașului Botoșani: Primul primar comunist alături de un comandant sovietic, după bombardamentul german

Imaginea este din aprilie 1944, când orașul Botoșani se afla sub ocupația armatei sovietice.

Primul primar comunist al orașului Botoșani, Carol Artberger, prezintă unui comandant sovietic din Frontul 2 Ucrainean daunele realizate de bombardamentul german din urmă cu câteva zile.

Potrivit Botoşaniul de odinioară, aici ne poziționam în acele momente în cartierul Griviței/Sticlăriei pe strada Basarabiei fostă Elisabeta și viitoare 7 Aprilie, colț cu strada Mihai Viteazul. Aceste două străzi, Basarabiei și Mihai Viteazul, cât și cele din jur adică Sfântul Ilie / Independenței, Griviței și Călugăreni au suferit importante distrugeri din cauza bombardamentului.

Carol Artberger prezenta comandantului sovietic sinagogile afectate de suflul bombelor incendiare, implicit sinagoga Moorish (cea neomaură) și sinagoga Sevener de lângă. În spatele sinagogii Moorish exista cea mai veche sinagogă din Târgul Nou/Târgul Vitelor, distrusă complet de bombardament. Locația acestor trei sinagogi era cunoscută de către etnicii evrei botoșăneni ca fiind "curtea celor trei sinagogi", pe care se ajungea din strada 7 Aprilie pe o străduță/gang, sau din strada Griviței.

Dacă este să judecăm după autoritate, conform documentelor din arhiva Primăriei orașului Botoșani, Ioan Missir a rămas primar până la revenirea instituției primăriei din refugiul de la Arad înapoi în oraș. După revenirea din refugiu în toamna anului 1944 a fost schimbat oficial cu un politruc prin intervențiile și presiunile comuniștilor. Carol Artberger a exercitat această funcție de primar neoficial, fiind numit direct de către armata sovietică și nu de către Statul Român. Totuși aportul acestuia pentru administrarea și refacerea orașului după bombardament a fost notabilă. A ajutat la redeschiderea afacerilor evreiești din tot orașul, închise anterior de către regimul fascist Antonescu, a ajutat la refacerea imobilelor afectate de bombardament, a reasigurat serviciile medicale celor din oraș etc.

Pentru a putea înțelege locația: În dreapta fotografului dacă înaintam pe această stradă, Mihai Viteazul, ajungeam în strada Independenței/Rebeca Birnbaum și strada înainta spre Centrul Vechi pe lângă fabrica de confecții și se oprea în restaurantul magazinului Botoșani/Elvila/Altex. În stânga dacă coboram pe stradă, treceam pe lângă terenul Voința și ajungeam la piața de pe strada Grivița.

Fotografia a fost prelucrată și colorizată de către administratorul acestei pagini, iar în original a fost realizat de către fotograful sovietic Trahman Mihail Anatolievici și face parte din RGAKFD - Российский государственный архив кинофотодокументов - Arhiva de Stat Rusă a Filmelor și Documentelor Fotografice.

(Text și foto: Facebook / Botoşaniul de odinioară)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

astăzi, 19:03

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...

Accident pe drumul dintre Hudum și Baisa: Patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 18:31

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produz în această după-amiază pe E 58, între localitățile Hudum și Baisa. La fața locului s-au deplasa...

Consiliul Județean Botoșani: Oferte depuse pentru 28 de microbuze ecologice școlare!

astăzi, 18:10

Pentru microbuzele hibride, ce vor fi achiziționate printr-o finanțare din Fondul de Mediu, a fost depusă o ofertă care se află în procedură de evaluare tehnică. În cazul microbuzel...