Muzeul de sub biserică, locul din Botoșani unde istoria are și ”cameră de oaspeți” - Foto

Biserica ortodoxă din Botoșani este un lăcaș de cult unic în România, cu muzeu la subsol. Totul a fost posibil prin strădania de ani și ani a unui destoinic preot din oraș.

Biserica ortodoxă „Sfântul Vasile” din Botoșani este singurul lăcaş de cult cu o locuinţă ţărănească, amenajată sub formă de muzeu etnografic.

Punctul muzeal este o întoarcere în timp, prin intermediul unui complex etnografic deosebit.

Muzeul deține două camere, cu o serie de anexe. Una cu funcţie de cameră de primire, cealaltă cu rol de dormitor ţărănesc. Celelalte spaţii descriu activitatea ţăranului de altădată, în gospodărie.



„…Cea mai mare încăpere este „camera de oaspeţi”, şi este amenajată corespunzător acestei funcţiuni, aşa cum se făcea odată. Cealaltă este „camera strămoşilor”, cu obiecte care caracterizează românul de altădată…”, spune preotul Petru Chervase, cel care a reușit să creeze în timp acest popas etnografic de o valoare excepțională.

Obiectele expuse indică activităţile şi portul popular românesc, cu accesorii vestimentare autentice și foarte vechi. Se poate observa și mobilier ţărănesc: mese, scaune, policioare alături de cuptoarele de dormit sau copt pâine, şi ustensile din gospodăria de altădată.

Valoarea muzeului este dată și de o colecţie de calendare bisericeşti începând cu anul 1958 și de o icoană din lemn ce îl reprezintă pe Sfântul Nicolae şi are peste 200 de ani, aflăm prin intermediul CNIPT Botoșani.

Astfel, în muzeul etnografic de la subsolul Bisericii „Sfântul Vasile”, oricine are acces, trebuie doar să coboare şi să se bucure de sute de exponate, majoritatea deosebit de valoroase şi vechi de câteva sute de ani, adunate cu dragoste de preotul paroh Petru Chervase, mai scrie sursa citată.

(Foto: Facebook / CNIPT Botoșani)








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...