Povestea parcă ruptă din filme a artistului care a realizat sculptura din curtea Bisericii ”Sf. Vasile cel Mare” din Botoșani - Foto

Pentru a duce la îndeplinire misiunea în legătură cu trunchiul de copac doborât de furtună, preotul Petru Chirvase a apelat la un artist despre care abia aflase de la… televizor.  

Ideea de a transforma ciotul unui copac rupt de furtună într-o operă de artă i-a aparținut preotului Petru Chirvase, parohul Bisericii ”Sfântul Vasile cel Mare” din curtea Spitalului Mavromati Botoșani.

De la gând la faptă nu a fost decât un pas și, în curtea bisericii, botoșănenii admiră de câțiva ani sculptura reprezentându-l pe Arhimandritul Marchian Folescu. Ctitor al Școlii Primare nr. 1, prima școală publică de băieți din Botoșani, înființată în anul 1832 și distrusă de bombardamentele din 1944. Arhiereul este foarte ”cunoscut” în Botoșani, în special pentru că strada care face legătura dintre Calea Națională și Bulevardul Mihai Eminescu poartă astăzi acest nume.

Hotărât să transforme trunchiul de copac în operă de artă, preotul Chirvase a apelat la un artist despre care abia aflase de la… televizor.  

Artistul lansat la televizor, după o viață ca-n filme

Gabriel Cernat era încă de pe atunci (2018) un artist cât se poate de atipic și cunoscut în întreaga țară datorită lucrărilor sale realizate cu drujba.
 



Astăzi în vârstă de 39 de ani, are o poveste parcă desprinsă din filme ce a început din copilărie, într-un sătuc din județul Prahova. Pentru a-și ajuta familia, mergea mereu cu fratele său prin păduri, la tăiat și cărat lemne. A reușit să termine opt clase, apoi nu a știut decât de muncă. A bătut drumurile străinătății, a muncit cinstit și și-a câștigat pâinea cea de toate zilele.

Totul avea să se schimbe în ziua în care, aflându-se într-un magazin de drujbe din Spania, a asistat fascinat la o demonstrație de măiestrie. Și-a cumpărat imediat o drujbă și acolo, departe de țara natală, s-a apucat de treabă. A eșuat, a încercat din nou, iar a eșuat. A început să se documenteze și să lucreze și mai motivat, dând frâu liber imaginației. A ajuns mai târziu în Autria, apoi s-a întors acasă, în România. În Valea Doftanei.

În 2018, la emisiunea ”Românii au talent”, a fost momentul său de glorie. De atunci a fost solicitat pentru lucrări în întreaga țară și nu numai.

Tot atunci i-a aflat povestea și preotul de la Botoșani. Sculptura realizată de Gabriel Cernat atrage atenția prin finețea execuției, dar mai ales prin modul în care este amplasată, lucrarea lăsând să se vadă faptul că baza acesteia este un ciot de copac.
 




Părintele Petru Chirvase spune că scopul lucrării este în primul rând acela de a populariza numele Arhimandritului Marchian, cel care dă și numele străzii pe care se află biserica, dar și de a stârni curiozitatea copiilor și de a-i determina să afle mai multe despre întemeietorul primei școli publice din Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Cinci ani

Sunday, 20 April 2025

2020. Anul în care ne-am plâns morții în tăcere și i-am lăsat să plece singuri, fără să le dăm ultima sărutare. Anul în care Lumina Învierii a venit în fa...

Patru copii din Botoșani, succes răsunător la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală din Belgia! (Foto, Video)

Friday, 18 April 2025

Pitorescul oraș belgian Bruges a vibrat de inteligență și rapiditate mentală luni, 14 aprilie 2025, când a găzduit prestigioasa Olimpiadă Internațională de Aritmetică Mentală AMAkids ...

LA MULȚI ANI! Elena Ivanca, actrița care și-a dăruit ziua de naștere copiilor suferinzi!

Thursday, 17 April 2025

Elena Ivanca s-a născut pe 17 aprilie 1969, într-un sat de lângă Botoșani. ”În livada cu vișini”, așa cum îi place și astăzi să spună. ”Sunt fiic...