Percheziții la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. Se caută o hartă a României Mari!

Conform presei ucrainene, anchetatorii au constatat că membrii societății au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României. 

Percheziții la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. Se caută o hartă a României Mari!

Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernăuţi cercetează conducerea Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru unele materiale care conţin "apeluri la încălcarea integrității teritoriale a statului", anunță bucpress.eu, cu precizarea că este vorba de prezentarea unei hărți a României Mari (unde este și nordul Bucovinei inclus) în timpul unui eveniment public din Cernăuți.

Cu toate că pe website-ul Serviciului de Securitate nu se amintește despre care asociație este vorba, presa din Ucraina, inclusiv unele posturi de televiziune, au realizat reportaje cu filmări ale sediului Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, amintesc jurnaliștii de la bucpress.eu. Aceștia spun că “anchetatorii au constatat că membrii societății au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României. Serviciul de Securitate scrie că va publica rezultatele anchetei în desfășurare”.

Contactat de BucPress, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, Vasile Tărâțeanu, a spus că în timpul perchezițiilor au fost ridicate toate hărțile României anului 1918, revistele „Glasul Bucovinei”, ziarul „Neamul Românesc” și unele cărți de istorie.

MAE, despre perchezițiile de la Cernăuți

Ministerul Afacerilor Externe Român informează, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES, că au existat discuţii între autorităţile române şi cele ucrainene cu privire la percheziţiile efectuate la Centrul Cultural "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi, iar accentul a fost pus pe necesitatea respectării drepturilor minorităţii române în ţara vecină.

"În cadrul unei întrevederi avute luni, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat, au fost solicitate ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, elemente suplimentare referitoare la circumstanţele efectuării de percheziţii la Centrul Cultural "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi", precizează MAE. Cu acest prilej, arată sursa citată, "partea română a subliniat necesitatea ca autorităţile ucrainene să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi să evite orice acţiuni de natură să ducă la încălcarea acestora sau care să fie interpretate ca elemente de intimidare". Percheziţiile au avut loc în cadrul unui dosar penal intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. "Angajaţii SBU au constatat că hărţile au fost imprimate pentru promovarea 'aniversării' în Ucraina a 100 de ani de la crearea 'României Mari'", se menţionează în comunicatul SBU, citat de media de la Kiev.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...