Pelerinajul de Florii practicat astăzi vestește legătura duhovnicească dintre Sâmbătă învierii lui Lazăr, urmată de Duminica Intrării Domnului în Ierusalimul pământesc, și Sâmbăta Mare a odihnei Domnului în mormânt, urmată de Duminica Învierii Domnului.
În orice oraș sau localitate s-ar desfășura el și oricâte opriri ar cuprinde, pelerinajul de Florii trebuie să înceapă într-o biserică și să se încheie într-o altă biserică.
La Dorohoi, pelerinajul a început în jurul orei 13.00, la Catedrală, cu slujba Vecerniei.
A urmat stropirea ramurilor și stâlpărilor cu apă sfințită, apoi copiii și adolescenții, însoțiți de membrii familiilor lor, cât și majoritatea preoților din Protopopiatul Dorohoi, au coborât pietonalul în sunet de toacă și cântări religioase.
Întreg alaiul pelerinilor s-a oprit în câteva rânduri pentru a fi citit Acatistul ”Intrării în Ierusalim" de către o parte a preoților participanți.
Toți pelerinii au urcat apoi Bulevardul Victoriei pentru a poposi la Biserica ”Sfintii Împărați Constantin și Elena", unde s-a finalizat Acatistul și Protopopul Ionuț-Ștefan Apetrei a ținut cuvântul de mulțumire tuturor participanților.
”Aleasă prețuire, respect și recunoștință tuturor dorohoienilor curajoși participanți, în ciuda vremii care pe mulți i-a speriat. Mulți au fost în Duh de rugăciune cu noi, privindu-ne de la balcoane și înregistrând evenimentul cu telefonul”, a transmis părintele Teodor Ciurariu, de la Dorohoi.
Pelerinajul de Florii este, de fapt, o adeverire a biruinței lui Hristos asupra morții lui Lazăr și o prevestire a biruinței lui Hristos asupra păcatului, asupra morții și asupra iadului, prin Învierea Sa proprie din morți.