Cultură

Calendar ortodox: Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Tuesday, 25 July 2023

Sfânta Ana a fost bunica după trup a Domnului nostru Iisus Hristos şi era din seminţia lui Levi, fiind fiica lui Matan preotul şi al Mariei, soţia sa.

Corneliu Dumitriu, artistul care și în absență ne dăruiește ”Flori”: ”O formă de protest la urâtul din lume, împotriva războiului, a nedreptății” (foto, video)

Monday, 24 July 2023

Un eveniment cultural menit să adune la un loc oamenii iubitori de frumos, spre a le reaminti că arta va supraviețui veșnic, în ciuda oricăror cutremure, războaie sau crize de orice fel. C...

Pr. Radu Zaiț, Biserica ”Sf. Ioan Iacob Hozevitul” din Botoșani: ”Sfinții, spre deosebire de oameni, se iubesc între ei”

Monday, 24 July 2023

Pe 23 iulie s-au împlinit 110 ani de la nașterea, la Crăiniceni, în nordul județului Botoșani, a celui ce avea să devină Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

Calendar ortodox: Astăzi o cinstim pe Sfânta Mare Muceniță Hristina (Cristiana)

Monday, 24 July 2023

La mulți ani tuturor celor ce poartă numele Sfintei Mari Mucenițe Hristina: Cristina, Cristian, Cristiana, Hristina!

Loc de dat cu... EPIGRAMA (259)

Sunday, 23 July 2023

Epigramistul şi profesorul de matematică Maximilian Opaiţ este membru al  „Uniunii Epigramiştilor din România”, al „Societăţii Scriitorilor Fără Frontiere” d...

Calendar ortodox: Aducerea moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Foca; Sfinţii Mucenici Apolinarie, Vitalie şi Valeria

Sunday, 23 July 2023

Sfântul Mucenic Foca este unul din cei patru Foca pomeniţi de sinaxar. El a trăit în Sinope, în zilele împăratului Traian, strălucind cu toate faptele bune şi cu petrecere...

Calendar ortodox: Sfânta mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena; Sfânta Cuvioasă Muceniţă Marcela

Saturday, 22 July 2023

Sfânta Maria Magdalena a fost uceniţă şi mironosiţă a Mântuitorului Iisus Hristos, cea dintâi şi cea mai mare dintre toate uceniţele şi purtătoarele de mir. Era din Galileea...

Scriitorul fără mâini care împrăștia bucurie: Oaspeți-prieteni în ”casa” lui Constantin Dracsin

Friday, 21 July 2023

Dacă ar fi trăit, Constantin Dracsin ar fi împlinit 83 de ani. A viețuind pământește 59, ani pe care și-i aduna în zi de mare sărbătoare creștină.

Casa „Acad. Leon Dănăilă” din Darabani, locul unde geniul neurochirurgiei și-a strâns toate bucuriile vieții

Friday, 21 July 2023

Amplasat în casa părintească a academicianului, muzeul recompune, în patru încăperi, cele mai importante aspecte ale vieții și operei lui Leon Dănăilă.

Florile lui Corneliu Dumitriu, expuse în prima retrospectivă postumă a artistului

Friday, 21 July 2023

Pe simeze sunt expuse peste 50 de lucrări de pictură și grafică, având ca tematică universul floral atât de drag artistului.

Tabără de Creație încheiată cu o simfonie de artă în comuna Sulița (video)

Friday, 21 July 2023

Comuna Sulița din județul Botoșani a derulat un proiect cultural inedit, găzduind zece studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași veniți să surprindă ...

Ilie Pălie și Foca, sărbători păgânești: ”Sunt oprite a se serba, nu aduc niciun folos sufletesc” / ”Este chiar o batjocorire!”

Friday, 21 July 2023

Aceste pseudo-sărbători nu există în calendar, nici cu cruce roşie, nici cu cruce neagră, dar oamenii le ţin.