O ”călătorie” de neratat și un concurs unic în România: Lumea fascinantă a cărții transpusă în imagine, pe simezele din Botoșani! (Foto, Video)

Ilustrația de carte este un gen artistic fascinant, care îmbină arta vizuală cu literatura. Cu talent, imaginație și spirit ludic, ilustratorii au darul de a transforma cuvintele în imagini, permițând cititorilor să vizualizeze universuri fantastice, să simtă emoțiile personajelor și să se conecteze profund cu narațiunea.

Fie că este vorba despre cărți pentru copii sau despre volume destinate adulților, ilustrația poate adăuga o dimensiune suplimentară, stimulând imaginația și curiozitatea.

 

Iar o expoziție dedicată acestui gen artistic devine, pentru privitori, o reală aventură. Artiștii expozanți sunt îndrăzneți, creativi, jucăuși. Iar creațiile lor îndeamnă la poveste, ne reașază pe retină personaje dragi ale copilăriei ori, nu de puține ori, ne surprind cu adevăruri ale zilei pe care prea des le ignorăm.



Miercuri, 7 mai, la Colecția de Artă din Botoşani a avut loc vernisajul Expoziţiei-Concurs „Ilustraţie de poveste”, aflată la ediţia a III-a. Concursul, a cărui temă este ilustraţia de carte, a fost o provocare pentru elevii de la liceele de artă din țară.

Iniţiat de Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, avându-i drept coordonatori pe profesorii de specialitate Genoveva Dolhescu şi Ciprian Andruşcă, evenimentul și-a alăturat, în calitate de organizatori, și alte instituții cu specific educațional sau cultural: Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Biblioteca Județeană Botoșani, Muzeul Județean Botoșani, Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” Iași și Memorialul Ipotești.

”Ilustrație de poveste” este un concurs de grafică de carte unic în țară, anul acesta devenind proiect interregional în calendarul activităților educative aprobat de Ministerul Educației. Pe lângă numeroasele concursuri adresate elevilor-artiști, ”Ilustrație de poveste” este o competiție nu doar frumoasă, ci și foarte ofertantă.



Elevii – proveniți din liceele de artă din țară – au fost premiați, apreciați pentru talentul lor (video jos cu premiile acordate).

Mai complex decât s-ar crede la prima vedere!

Chiar și pentru elevii unui liceu de artă, ilustrația de carte necesită o pregătire specială. Poate varia de la stiluri simple și jucăușe, care atrag atenția celor mici, la abordări mai complexe și sofisticate, care pot provoca reflecții profunde. Aceasta poate include tehnici diverse, precum acuarela, desenul digital, colajul sau gravura, fiecare stil având propriul său impact asupra modului în care povestea este percepută.

”Este mai complex decât s-ar crede la prima vedere. Pentru a fi capabil să ilustrezi o carte este nevoie să cunoști cartea, să știi poezia, dacă este vorba despre poezie… Iar asta te duce la alt nivel, nu mai ești roboțelul care execută, ci ești cel care citește, care trebuie să înțeleagă textul pentru a transmite cititorilor o imagine succintă a unei anumite părți din textul respectiv”, ne-a mărturisit unul dintre profesorii coordonatori.

Nu în ultimul rând, ilustrația de carte deschide uși pentru viitor, poate deveni o profesie pentru viitorii artiști, de la munca în edituri sau în publicitate.

”Am mai avut ieșiri de acest gen, am colaborat cu Memorialul Ipotești, elevii au ilustrat poezii ale unor poeți naționali contemporani. La expoziția de final au fost foarte plăcut surprinși să vadă că texul lor a fost înțeles și interpretat în felul în care au făcut-o elevii. Chiar le-au propus pe viitor o viitoare colaborare”, spune profesorul coordonator.

”Faceți povestea frumoasă!”

Prezent la vernisaj, prof. Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general în cadrul ISJ Botoșani, i-a felicitat pe elevii-expozanți, mesajul fiind transferat apoi și către cadre didactice și părinți.



”Faceți povestea frumoasă! Faceți o poveste de neuitat din parcursul vostru la Liceul de Artă. Părinților vreau să le mulțumesc pentru sprijinul pe care vi-l acordă vouă, în primul rând, și în al doilea rând nouă, cadrelor didactice. Fără dumnealor, nici noi, nici voi nu am fi fost astăzi aici. Dincolo de susținerea materială, vă acordă și o susținere psihică. Contează foarte mult, pentru că trebuie să ne bazăm pe generațiile care urmează, că sunt stabile psihic și emoțional și că ele se dezvoltă pe baza unor valori, valori care trebuie să fie cele mai bune. Și aici primul rol îl are, bineînțeles, familia. Și apoi școala. Noi ne străduim pe cât putem să facem lucrurile așa cum credem noi mai bine, ca și pentru copiii noștri, dar niciodată nu vom putea înlocui rolul familiei. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți, mă voi bucura mereu să vin la expozițiile voastre. Sper să nu vă opriți aici. Felicitări și cadrelor didactice, pentru că vă îndrumă, sunt alături de voi și au satisfacția aceasta a roadelor pe care le pun în voi”, a rostit prof. Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general în cadrul ISJ Botoșani.

Aprecieri au venit și din partea directorului Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, prof. Beatrice Păpădie.

”Plouă, și ploaia este un semn de rodnicie, semn că și proiectul la care voi participați, coordonat de colegii noștri de la catedra de Arte Plastice, are foarte multe resurse educaționale pe care voi le-ați valorificat prin expunerea acestor lucrări. E o poveste frumoasă și interesantă, care demonstrează aportul vostru deosebit în realizarea acestor proiecte extrașcolare. Vă felicit din tot sufletul, sunt încântată să văd că ați făcut o tradiție din acest proiect ajuns la a treia ediție. Vă doresc să rămâneți în continuare cu aceeași dorință de a lucra frumos, coordonați de colegii noștri, care sunt niște profesori foarte înzestrați din punct de vedere artistic și profesional și de la care aveți de învățat lucruri foarte frumoase”, le-a transmis prof. Beatrice Păpădie, directorul Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

”Este povestea mea personală!”

Ilustrația de carte este mai mult decât o ”temă la școală”, chiar dacă se încadrează în secția de Grafică a liceului. Datorită profesorului, elevii prind drag de acest segment și mulți dintre ei aleg la finalul clasei a XII-a să abordeze la lucrarea de atestat grafica și ilustrația de carte.  

Este și cazul Alexandrei Gheorghiu. Elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, Alexandra este la a treia participare la Expoziția-Concurs ”Ilustrație de poveste”.

”Anul acesta am expus trei lucrări care fac parte din atestatul meu. Este povestea mea personală. Ilustrațiile sunt realizate pe tabletă, ilustrații grafice. Este povestea mea și m-am inspirat în special din natură. Tema poveștii este regenerarea, regăsirea naturii în urma unei poluări masive, speranța – care este și subiectul principal. În viitor nu vreau să continui pe partea de arte, încă nu m-am hotărât, mă îndrept spre pedagogie. Rămâne de văzut”, ne-a mărturisit Alexandra.

Ilustrația reușește să creeze conexiuni profunde între poveste și cititor, făcând din fiecare carte o experiență unică și memorabilă.

Iar imaginația proaspătă a elevilor face ca interacțiunea să fie una nu doar incitantă, ci și motivațională. 

Dincolo de poveste, de imagine, de mesaj, ilustrația de carte este o fereastră prin care artiștii ne primesc în universul lor lăuntric. O călătorie de neratat!

 


















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

”Să fim primii!” Antreprenorii din Botoșani, provocați să se implice în proiecte culturale unice în Moldova, Iftime vine din nou cu ”chestiunile arzătoare”! (Foto, Video)

Thursday, 8 May 2025

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, împreună cu BCR, a organizat joi, 8 mai,  în Sala Mare a Teatrului ”Mihai Eminescu”, o întâlnire a an...

Povești la cafea: Ce fel de cetățeni vrem să formăm?

Thursday, 8 May 2025

Ce fel de cetățeni vrem să formăm, se întreba José Saramago într-un text poate puțin prea dur, scris în 2008, dar care ar trebui să dea fiori multora, începâ...

6 mai 1990: 35 de ani de la Podul de flori de peste Prut. ”Entuziasmul de atunci putea crea Unirea. Era o șansă la o mie de ani!”

Tuesday, 6 May 2025

Oameni de toate vârstele și profesiile din România, în special din județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, precum și din numeroase localități din RSS Moldovenească, și-...