O amintire cu Eminescu, de la preotul Ioan Florescu!

O amintire cu Eminescu, de la preotul Ioan Florescu!
Să mă ierte Mihai Eminescu pentru impolitețea de a-l omagia printr-o amintire legată chiar de neamul meu, pe care l-a sancționat acum fix 139 de ani, în urma unei inspecții fulger, pe când poetul era revizor școlar la Iași.

Stră-străbunicul meu era preotul Ioan al lui Florea din Andrieșeni. Sora sa, Paraschiva, s-a măritat cu primul învățător din satul Andrieșeni, Nicolae Ionescu.

Într-o zi, pe la începutul lui septembrie 1875, învățătorul Ionescu a fost chemat degrabă la școală, pentru că sosise în inspecție domnul revizor Eminescu. Școala era închisă, din lipsă de lemne. Domnul Eminescu s-a arătat destul de supărat și i-a dat poruncă învățătorului ca, până va isprăvi el inspecția în satul vecin, să găsească foc în sobe și copiii la școală. Învățătorul s-a dat peste cap și, după-amiază, când s-a întors domnul Eminescu, focul ardea în sobe și copiii erau strânși în clasă. Dar revizorul tot nu a fost mulțumit. În raportul de inspecție al școlii din Andrieșeni, Eminescu notează: "Am aflat prezenţi un copil în clasa a IV-a, doi în clasa a III-a, patru într-antâia. Răspunsurile lor au fost peste tot slabe. Domnul învăţător e însărcinat de a comunica următoarele primăriei locale: 1. Şcoala să fie aprovizionată cu lemne, care se vor preda învăţătorului în natură; 2. Părinţii copiilor să fie obligaţi să le cumpere cărţi în regulă; 3. Avertismentele să se execute cu stricteţă, pentru ca obligativitatea învăţământului să nu fie o iluzie" (documentul a fost editat în Scrieri politice și literare, Minerva, 1904).

Învățătorul Nicolae Ionescu a fost sancționat în urma inspecției lui Eminescu. La vremea aceea – îi povestea stră-străbunicul meu bunicului meu –, învățătorul s-a cam supărat pentru rușinea trasă, dar peste ani, când a văzut și el cine îl inspectase, se spune că era tare mândru. La pensie, căzuse în patima beției și, pentru un țoi de rachiu, povestea oricui stătea să-l asculte cum a fost el "amendat" de marele poet. De la o reprezentație la alta, în funcție de dispoziția povestitorului, se adăugau elemente noi, de pildă, cum era îmbrăcat Eminescu, ce întrebări a pus copiilor sau ce i-a spus învățătorului, între patru ochi, despre situația politică din țară. Puțin a lipsit ca Luceafărul însuși să fi fost recitat în avanpremieră la școala din Andrieșeni.

Neamul meu a fost foarte mândru de inspecția lui Eminescu, chiar dacă la raportul poetului a ieșit destul de prost. Au povestit întâmplarea din unul în altul, iar bunicul meu, părintele Ioan, mi-a spus odată, în glumă, pune mâna pe carte, că neamul nostru obișnuiește să fie inspectat de însuși marele Eminescu.

Pr. Ioan-Florin Florescu

 

Vezi si Scrisoare deschisa catre un senator si catre toata lumea

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
315

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
454

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
582

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...