Noaptea Muzeelor la Botoșani:”Zbor printre rădăcini”, călătoria Ioanei Poleac și moștenirea strămoșilor! (Foto)

În ciuda ploii de sâmbătă, botoșănenii au ieșit din case pentru a petrece câteva ore în muzeele din oraș sau din județ.

Noaptea Muzeelor, un eveniment devenit tradiție în ultimii ani, a deschis ușile instituțiilor de cultură, de la cele ale Memorialului Ipotești până la Muzeul de Etnografie, Casa Memorială ”Nicolae Iorga” sau Muzeul ”Ștefan Luchian” de la Ștefănești, unde în intervalul orar 16.00-22.00 intrarea este liberă.

 

La Muzeul de Etnografie, pe lângă expoziția permanentă care pune în valoare arealul etnografic al Botoșaniului, vizitatorii au putut contempla expoziția de artă „Zbor printre rădăcini”, încorporând atât piese din patrimoniul Muzeului de Etnografie, cât și lucrări de artă vizuală ale Ioanei Gina Poleac, expoziție curatoriată de Maria-Laura Tocariu.



”Zbor printre rădăcini. Se poate? Se pare că da. Pentru că rădăcinile sunt cele care reprezintă interfața cu pământul. Cele care ne prind de un anume sol, ne stabilizează, ne oferă continuitate și permanență. Dacă vorbim despre sensul figurat al acestui cuvânt, sigur că rădăcinile înseamnă trecutul nostru. Înseamnă toată moștenirea și nu doar cea biologică sau genetică pe care am primit-o, ci mai ales cea culturală. În ceea ce privește zborul, el a fost dintotdeauna un vis al omenirii. Miturile despre zbor, începând cu cel icaric, mergând spre cel magic, întâlnite și în basmele populare românești, vorbesc despre alegoria invidiei omului față de pasăre. Pasăre care devine simbol al relațiilor dintre cer și pământ”, a rostit Maria-Laura Tocariu la vernisajul de sâmbătă după-amiază, la Muzeul de Etnografie.

Lucrările Ioanei Poleac, artista care în luna ianuarie expunea, la Colecția de Artă, ”Emoții în zbor”, impresionează prin coloristică, simbol și perspectivă. De data aceasta, zborul prinde rădăcini în ceea ce înseamnă, pentru artist și privitor deopotrivă, legătura cu trecutul, dar și devenirea întru viitor.

”Rădăcinile le veți găsi stilizate în lucrări de dată mai recentă care fac legătura cu partea etnografică a acestei expoziții, pe care noi am conceput-o ca o expoziție de artă comparată. Pe măsură ce diferite elemente s-au sedimentat, pe măsură ce planul s-a transformat în realitate, am observat că acest tip de expoziție a devenit mai mult decât atât. Ea nu este doar o alăturare, o comparare a două tipuri de artă, meșteșugul dus la nivel de artă populară versus creația de artă vizuală contemporană. Ci această expoziție își propune să fie de fapt una a devenirii, a evoluției unui artist care în ianuarie deschidea prima expoziție personală intitulată ”Emoții în zbor”, expoziție care pleca de la simțământul oarecum lejer, de la emoția pozitivă, negativă, de la tot ce experimentase Ioana în ultimul an. Expoziție care astăzi înseamnă de fapt legătura asumată a acestui artist cu rădăcinile”, a spus Maria-Laura Tocariu despre artista care îi este și colegă.



Pentru Ioana Poleac, a expune în interiorul Muzeului de Etnografie, integrând tehnica mozaicului și a picturii cu elemente de etnografie, înseamnă o asumare și o încercare de a se identifica nu doar cu un trecut, ci și cu un sentiment de libertate care ancorează, totodată, sentimentul apartenenței și al perenității.  

”Mă bucur să fiu în două perspective, pentru că sunt în calitate de artist plastic și de angajat al acestui muzeu. Să fiu zilnic în contact cu moștenirea culturală a zonei noastre este în primul rând o onoare profundă. De fiecare dată când descopăr elemente unice ale creației populare, lucrate cu măiestrie și încărcate de sens, simt un mare respect pentru cei care ne-au lăsat o asemenea comoară. În calitate de artist plastic, bucuria și emoția pe care le simt privind spre această expoziție sunt nemărginite pentru că expunerea lucrărilor personale alături de mărturii ale trecutului este din nou o mare onoare”, a spus artista Ioana Poleac.

Lucrările Ioanei Poleac vorbesc despre libertatea interioară, dar și despre zbor și transformare, regenerare personală și artistică.

”Lucrările sunt realizate în tehnica mozaicului și pictură, reprezentate de păsări, aripi și forme ale naturii ca expresii ale unor transformări, cu trimiteri simbolice și existențiale”, a adăugat Ioana Poleac.



Prezent de asemenea la Muzeul de Etnografie, managerul Muzeului Județean Botoșani le-a transmis colegilor său La mulți ani, evidențiind efortul pe care aceștia îl depun, în ciuda numeroaselor neajunsuri.

”Mulțumim colegilor noștri și Ioanei pentru această expoziție. O expoziție pe care vremea de afară o favorizează, un eveniment care te îndeamnă spre introspecție, spre a vedea lucrurile frumoase. Lumea muzeului este una foarte complexă, avem colegi talentați. Mâine fiind Ziua Internațională a Muzeelor, le spun La mulți ani și îi felicit pentru munca depusă. Munca pe care o fac presupune și pasiune, ceea ce ne face să trecem peste inconveniente. Suntem la a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, un eveniment european la care a dat curs și muzeul nostru, chiar dacă au fost și momente mai grele în care am decis să nu dăm curs, cum a fost anul trecut. Anul acesta, pentru prima dată s-a implicat și Ministerul Culturii, într-o măsură mai mare sau mai mică. Sperăm ca pe viitor Noaptea Muzeelor să fie un eveniment cu adevărat european”, a spus Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean Botoșani. 





















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Cristian Bîrzoieș, artistul care își dorește să aducă ”puțină culoare, puțină veselie în sufletele oamenilor!” (Foto, Video)

Saturday, 17 May 2025

Cristian Bîrzoieș este artistul botoșănean care de câțiva ani ne surprinde nu doar prin abordarea unor tematici mai puțin obișnuite, dar și printr-o modalitate aparte de a explora s...

140 de ani de la nașterea lui Petru Remus Troteanu, pictorul ”aureolelor negre” de la Ipotești! (Foto)

Friday, 16 May 2025

Petru Remus Troteanu s-a născut pe 16 mai 1885, în Stâncești, județul Botoșani, unde a și copilărit. Era fiul lui Constantin Troteanu, învăţător şi preot, şi al Ruxandrei ...

Copiii deștepți ai Botoșaniului: Rezolvă 200 de operații în 4 minute, fără calculator, hârtie sau creion! (Foto, Video)

Thursday, 15 May 2025

Îi vedem rar, iar atunci când apar în public ne uimesc și ne fascinează cu puterea minții lor. Sunt copiii care efectuează calcule rapide – fără hârtie și creion, ...