Nasterea Maicii Domnului - Santamaria Mica: Datini, obiceiuri, traditii

Stiri Botosani ureaza La Multi Ani tuturor celor care astazi isi serbeaza ziua numelui! Inceputul anului bisericesc este patronat de praznicul Nasterii Maicii Domnului – Sfanta Maria Mica, iar sfarsitul - de celalalt praznic mare, Adormirea Maicii Domnului – Sfanta Maria Mare.

Pe 8 septembrie sarbatorim pe Maica Domnului, asa cum o sarbatorim in fiecare zi, prin rugaciunile pe care i le adresam. Nicio fiinta, cereasca sau pamanteasca, nu s-a invrednicit de atata cinste! Asa se explica faptul ca, in fiecare duminica auzim, la utrenie, cantarea "Cea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita, fara de asemanare decat Serafimii" ... Crestinii, atât cei ortodocsi cât si cei catolici, praznuiesc Nasterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mica, prima sarbatoare importanta din calendarul crestin ortodox ce urmeaza datei de 1 septembrie, când începe Anul Nou bisericesc. În aceasta zi, potrivit Bibliei, s-a nascut, la Nazaret, Fecioara Maria, din parintii Ioachim si Ana.

9 septembrie - Sfintii Ioachim si Ana

Intrucat Ana e un prenume des intalnit la romani, 9 septembrie face parte dintre zilele respectate in majoritatea satelor.

"Din Ana astazi, ca o floare de Dumnezeu sadita, Nascatoarea de Dumnezeu a rasarit mantuire oamenilor, din care ziditorul tuturor nascandu-se mai presus de gand, curateste ca un bun toata stricaciunea lui Adam cu bunatatea Sa". (Mineiul pe septembrie – vecernia mica)
 

Santamaria Mica - Datini, obiceiuri, traditii

Calendaristic, Sfanta Maria Mica inseamna sfarsitul verii si inceputul toamnei. Acum se închide pamântul pentru reptile si insecte, pleaca rândunelele spre tarile calde, se schimba palaria cu caciula, au loc târguri si iarmaroace unde se vând si se cumpara diferite produse.

• Activitati practice legate de Sântamaria Mica: culegerea ultimelor plante si fructe de leac; batutul nucilor, pentru ca la anul sa faca rod; semanatul grâului, orzului si secarei; jupuirea cojii de pe ulmi (fibra vegetala folosita primavara la legatul vitei-de-vie); inceperea culesului viilor.
• Oamenii nu mai poarta de acum inainte palarii, pe care le agata in cui, si scot de la naftalina caciulile, caci vremea incepe sa se strice: "A trecut Sfanta Maria/Se lapada Palaria".
• Sf. Maria Mica se pazeste prin nelucrare la fel ca Sf. Maria Mare.
• Tot în preajma acestei sarbatori, românii nu aprind focul în vatra, timp de doua zile, acest lucru fiind aducator de ghinion si boala.
• De la Sfanta Maria Mare pana la Sfanta Maria Mica nu cade bruma; Se culeg plante bune de leac, dar si vita-de-vie. Iar pentru ca este timpul innoirilor, se organizeaza nuntile (sezonul nuntilor incepe in 16 august si se sfarseste la 14 noiembrie).
• În unele zone, femeile care îsi doresc sa aiba copii trebuie sa mearga în aceasta zi la biserica, caci Dumnezeu le poate indeplini dorinta. La fel si femeile însarcinate, pentru ca Maica Domnului le ajuta sa nasca usor.

In fiecare casa de crestini trebuie sa existe icoana Maicii Domnului, iar în aceasta zi candela trebuie sa arda neîncetat. 
 
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșaniul are încă un Tezaur Uman Viu. „A țesut cu migală, atenție și pricepere”

astăzi, 15:49

De astăzi (nota red. 14 noiembrie 2024), Elena Amorțitu este al cincilea Tezaur Uman Viu al județului Botoșani, în domeniul prelucrării fibrelor și firelor textile: in, cânepă,...

La ceas aniversar: PS Părinte Nichifor Botoșăneanul împlinește astăzi 57 de ani!

astăzi, 15:30

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împlineşte astăzi, 14 noiembrie 2024, 57 de ani. Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul s...

Blocada la Bucecea, zeci de sancțiuni și peste 50 de autovehicule controlate de polițiști!

astăzi, 15:15

Miercuri,13 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală Mihăileni au organizat o acțiune pentru prevenirea și combate...