Muzica, acest dar divin! VIDEO

Asa cum in alimentatie nu exista numai mancaruri sanatoase, ci si toxice; tot asa si in muzica exista melodii curate si folositoare, dar si cantece daunatoare sanatatii.

In aceasta alergatura dupa placeri si "viata frumoasa", muzica a devenit parte integrala vietii de zi cu zi. Suntem mereu tentati a ne bucura si auzul, ca simt cu care ne-a inzestrat Dumnezeu, caci de cele mai multe ori celelalte simturi ne sunt intr-o permanenta delectare.

Aceasta armonie a sunetelor ca o definitie a muzicii este un dar facut omului de catre Creatorul a toata frumusetea. Iar darul nu este numai a compune, ci si a putea asculta bucurandu-te de sunetele acestea imateriale care-ti descriu frumusetea negraita. Din pacate omul nu a pastrat curata nici aceasta comoara, ci a reusit sa o murdareasca prin trairea pacatului si astfel exista sunete intinate de un comportament nu tocmai adecvat pentru o viata spre asemanarea cu cel bineplacut Domnului.

S-a dovedit de multe ori influenta muzicii asupra noastra, fiind de altfel un subiect provocator si pentru oamenii de stiinta. In afara de efectul terapeutic al ei, muzica te poate linisti, iti poate diminua excesele de violenta sau anxietatile, poate sa imbunatateasca memoria, concentrarea si chiar inteligenta… Pentru ca se adreseaza si vibreaza in adancul nostru intr-un anumit fel neinteles inca de savanti, ea are puterea de modifica si modul de functionare al organismului nostru.

Citeam un articol foarte interesant referitor la efectele muzicii asupra omului, citez: "Atunci cand ascultam muzica creste nivelul de serotina, o substanta cu efect anti-depresiv. De asemenea, s-a constatat ca ascultarea muzicii duce la ridicarea nivelului de endorfine din creier (endorfinele sunt considerate hormonii fericirii si substante natural anti-durere)". Cata binecuvantare si prin asta… Insa, ce ascult?

Acum cativa ani intr-o localitate din Anglia, in metrou, s-a inlocuit muzica moderna zgomotoasa si agresiva cu cea clasica. Efectul avut era coplesitor: scaderea actelor de violenta si a vandalismului! Prin acele note care alcatuiau compozitii baroce, tensiunea calatorilor scadea si linistea incepea sa se cuibareasca in sufletele lor.

Asa cum in alimentatie nu exista numai mancaruri sanatoase, ci si toxice; tot asa si in muzica exista melodii curate si folositoare, dar si cantece daunatoare sanatatii.

La aceasta concluzie a ajuns Comisia de Sanatate Publica din Boston, care a evaluat influenta unor melodii asupra tinerilor in functie de efectele daunatoare pe care le-au avut asupra lor. Nu numai muzica, dar si versurile dauneaza relatiilor dintre oameni atunci cand devin modele de urmat, intervenind si distrugand valori ca: incredere, respect si chiar egalitatea dintre oameni. Poate multora dintre tinerii de azi le va fi greu sa creada, dar esantionul de ascultatori folosit pentru studiu a auzi muzica ce este in varful topurilor din clasementele recente, cantece de "valoare" a "marilor" nume de azi.

In conformitate cu cercetatorii, muzica precum mancarea poate hrani felul in care gandim, sanatatea noastra si energia pe care o emanam celor de langa noi.

Ar fi bine si folositor sufletului sa ascultam mereu muzica bisericeasca, insa pentru faptul ca omul se plictiseste repede, ingaduit-a Domnul a fi si alte genuri de muzica. Important este ca ceea ce ascult sa ma linisteasca bucurandu-ma si pe cat se poate, sa ma inalte la Cer; caci muzica ajunge pana in subconstientul nostru si trezeste atat pe cele bune, cat si pe cele rele. Pentru a te urca la Cer trebuie sa asculti pe cineva care s-a coborat de acolo...

Singurul gen de muzica care a mai ramas curat este muzica clasica. Toti marii compozitori au incercat sa descrie in note ceea ce este mai nobil si frumos in viata noastra: Iubirea. S-au straduit sa descopere cu aceste sunete imateriale cat de minunata este creatia Lui Dumnezeu si cum se aud pasii Lui in zgomotul infernal ce ne inconjoara. Dupa trecerea Lui ramane pace, bucurie si lacrimi de recunostinta...

Chiar si Emil Cioran in tot zbuciumul trait pentru a dovedi superioritatea gandirii filozofice, a spus: "Bach este singurul argument pentru existenta Lui Dumnezeu"!... Acest Bach este cel care alcatuieste regulile armoniei in muzica dupa care se compune pana azi.

Da Doamne ca asa cum ma bucur ascultand muzica, sa ma bucur si ascultand de parinti, frati, duhovnici...

Arhim. Siluan Visan

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...