Muzeograf din Botoșani, la protestul de la București: ”E destul! Totuși, eu când?”

Lucrătorii din muzeele și bibliotecile aflate în subordinea Ministerului Culturii se plâng de ani de zile de salarii mici, personal prea puțin, condiții rele de muncă, plecarea angajaților din domeniu și, în general, de o cronică subfinanțare a culturii de după 1989 încoace.

Muzeograf din Botoșani, la protestul de la București: ”E destul! Totuși, eu când?”

Ce i-a supărat o dată în plus a fost o ordonanță de urgență emisă în ultimele zile ale lui 2023, care mărea salariile din educație, pe fondul inflației sporite și în urma unei „greve a profesorilor” de anul trecut (la care, în fapt, a participat atât personalul didactic, cât și cel nedidactic). Asta a dus la diferențe mari de salariu între muzeografii și bibliotecarii din universități, de pildă, și cei care fac același tip de muncă, dar în instituții culturale.

Înainte de a lua calea protestului de sâmbătă de la București, federația sindicală „CulturMedia” i-a răspuns premierului Ciolacu printr-o scrisoare deschisă, care explica că angajații din muzee muncesc voluntar la Noaptea Muzeelor, „după orele de program, sâmbătă și în timpul liber”. Îl acuzau pe Ciolacu de instigare la încălcarea legii și dezinformare, dar îl și invitau să se ofere el voluntar la eveniment. Prim-ministrul a acceptat oferta. „Cel mai aproape de Guvern e Muzeul Antipa și patru ore stau și eu voluntar. O să beau o cafea şi o să rezist. Nu e o problemă”. Muzeul „Grigore Antipa” și-a închis porțile la finalul programului normal de lucru pe 18 mai și nu a participat la Noaptea Muzeelor, iar singurul incident notabil din acea seară este că s-a spart un geam al clădirii. (Directorul muzeului nu a insinuat nicio asociere între cioburi și protestul angajaților, dar a anunțat că geamul va fi înlocuit).

Ce s-a întâmplat, în schimb, a fost un protest-maraton, început la orele 16 cu pichetarea Ministerul Culturii. Mitingul, la care, conform organizatorilor, au participat peste 750 de oameni din toată țara, a continuat în fața Guvernului.

Atunci când ne gândim la muzeografi, curatori, restauratori și bibliotecari, probabil că cei mai mulți dintre noi nu-i văd suflând în vuvuzele, purtând pancarte și tricouri cu mesaj sau strigând sloganuri în fața clădirii guvernului până la 11 noaptea. Însă exact așa s-au prezentat participanții la protestul de sâmbătă, scrie scena9.ro.

La protestul de la București a participat și Adela Kovacs, șef secție Arheologie în cadrul Muzeului Județean Botoșani.

„Guvernanții noștri calcă prea puțin în muzee, în afară de momentele festive sau de expoziții în care să taie panglici. Dânșii nu văd exact cu ce ne ocupăm noi și câtă grijă avem de patrimoniul nostru”, a spus Adela Kovacs, potrivit sursei citate.

De 20 de ani, de când lucrează în domeniu, a văzut restauratori care au murit lângă ea și generații întregi de oameni care au plecat, toate din cauza condițiilor grele de muncă.

Nu se plânge doar de salarizare, pe care o consideră una dintre cele mai mici probleme.

”Respectul pentru munca omului e mai important”, a spus specialistul din Botoșani.

Adela Kovacs crede că s-au adunat atât de mulți lucrători din domeniu la protest din cauza tuturor aceste dificultăți cumulate. „E o stare latentă în care, la un moment dat, te trezești într-o dimineață și spui «E destul! Totuși, eu când?»”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
775

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
75

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
299

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...