Moșii de toamnă sau Sâmbăta morților. O zi cu deosebită importanță pentru creștini

Moșii de toamnă sau Sâmbăta morților. O zi cu deosebită importanță pentru creștini

Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților este un eveniment religios și important pentru comunitatea creștină, dar care nu are o dată fixă. Anul acesta pică, sâmbătă, 30 octombrie.  

În această zi credincioșii îi comemorează pe cei plecați de lângă noi, fiind un lucru important pentru comunitatea religioasă.

În Biserici se oficiază Sfânta Liturghie, urmată apoi de Parastasul celor Adormiți. Cetățenii merg de dimineață la lăcașele de cult cu colivă, vin, prescură și pachețele cu bucate pregătite a fi sfințite de către preot și mai apoi împărțite participanților la slujbă.

Această zi este marcată de tradiții și superstiții. Potrivit credințelor populare, atunci când un anotimp este aproape de sfârșit, spiritele morților se pot întoarce în lumea noastră. Se mai spune că tot astăzi, cei adormiți pot reveni în locurile dragi din timpul vieții lor.

Chiar dacă nu toate gospodinele merg la Biserică astăzi, cele mai multe obișnuiesc să coacă fel și fel de bucate, pe care mai apoi le dau de pomană.

În unele zone ale țării, tradiția spune că după slujba din Biserică este bine ca preotul să țină o mică cuvântare și la căpătâiul celui răposat, iar mormântul să fie stropit cu vin.

În această zi se merge la cimitir pentru a curăța mormintele, a așeza flori proaspete, dar și pentru a aprinde o lumânare. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Târgul Liceelor la Botoșani, dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Președinte CJE: „Totdeauna să vă urmați pasiunea și să credeți în voi” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
1188

Vineri a debutat ediția 2024 a Târgului Liceelor la Botoșani și Dorohoi. Evenimentul s-a desfășurat în două locații în același timp: în Sala de Sport a Colegiului Tehni...

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
644

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...

Unul dintre microbuzele școlare electrice destinate elevilor din mediul rural a fost prezentat, marți, la Botoșani! (foto, video)

Marţi, 14 Mai 2024
915

Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșan...