Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților este un eveniment religios și important pentru comunitatea creștină, dar care nu are o dată fixă. Anul acesta pică, sâmbătă, 30 octombrie.
În această zi credincioșii îi comemorează pe cei plecați de lângă noi, fiind un lucru important pentru comunitatea religioasă.
În Biserici se oficiază Sfânta Liturghie, urmată apoi de Parastasul celor Adormiți. Cetățenii merg de dimineață la lăcașele de cult cu colivă, vin, prescură și pachețele cu bucate pregătite a fi sfințite de către preot și mai apoi împărțite participanților la slujbă.
Această zi este marcată de tradiții și superstiții. Potrivit credințelor populare, atunci când un anotimp este aproape de sfârșit, spiritele morților se pot întoarce în lumea noastră. Se mai spune că tot astăzi, cei adormiți pot reveni în locurile dragi din timpul vieții lor.
Chiar dacă nu toate gospodinele merg la Biserică astăzi, cele mai multe obișnuiesc să coacă fel și fel de bucate, pe care mai apoi le dau de pomană.
În unele zone ale țării, tradiția spune că după slujba din Biserică este bine ca preotul să țină o mică cuvântare și la căpătâiul celui răposat, iar mormântul să fie stropit cu vin.
În această zi se merge la cimitir pentru a curăța mormintele, a așeza flori proaspete, dar și pentru a aprinde o lumânare.