Octavian Cotescu s-a născut pe 14 februarie 1931, la Dorohoi, și a plecat în veșnicie pe 22 august 1985. La Dorohoi s-a născut pe strada Gloriei, aceeași stradă pe care locuiau și frații Ștefan și Rodica Tapalagă.
”Cotescu e băiatul care într-o zi s-a furat pe sine de acasă și a fugit să se dăruiască lumii sub formă de fragi roșii. Născut în nordul Moldovei, care e Roma diasporelor est-europene, el a plecat călare pe șapte cai și pe un băț de aur, purtând în suflet primăveri cu două capete, o pasăre botoasă cu ochi de aramă și un cap de cerb între doi snopi de maci”. Așa scria în 1983 scriitorul Fănuș Neagu, cu doar doi ani înainte de marele actor dorohoian să își înceapă veșnicia.
O viață pe scenă, o iubire că în filme și un fiu călugăr la Muntele Athos! A trăit doar 54 de ani pământești, dar a concentrat în ei încă un secol de teatru, de trăire în spiritul artei pure.
A fost un actor român de succes, din generația de aur. A început să joace teatru încă din anii de liceu, la Iași. A urmat ciclul primar la Iași, apoi Liceul Național din același oraș. Elev în clasa a VI-a, al Liceul Național din Iași, Octavian Cotescu susține, în toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul ieșean reușind cu rolul Mircea Vadu din "Cumpăna", își susține examenul de diplomă la Institutul de Teatru Matei Millo în 1950, după care a fost repartizat la Teatrul Bulandra din București, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul "Pădurea" de A.N. Ostrovski.
A jucat în numeroase filme și piese de teatru alături de actori ca Toma Caragiu, Dem Rădulescu etc. Împreună cu Coca Andronescu a creat un memorabil cuplu fictiv, originar din Lehliu Gara, Tanța și Costel, care a fost prezentat la Televiziunea Română, în anii 1970, într-un mini-serial de mare succes la public și la critică.
Actorul Octavian Cotescu a fost în ultimii ani de viață rector al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din București (1981 - 1985).
A decedat la data de 22 august 1985 lăsând în urmă o carieră de invidiat pentru orice mare actor.
Smerenia iubirii
A fost căsătorit cu marea actrița Valeria Seciu. Au trăit discret în afară scenei, au iubit fără măsură lumească, iar iubirea lor s-a întrupat într-un fiu dăruit mai târziu vieții monahale. Alexandru Cotescu, fiul celor doi mari actori, s-a născut în 1968. Octavian Cotescu nu a apucat să se bucure decât de 17 ani din viață fiului sau, inegalabilul actor săvârșindu-se din viață la 54 de ani.
Valeria Seciu și-a cunoscut viitorul soț în perioada studenției, la Institutul de Teatru din București, unde a urmat cursuri între anii 1960-1964, avându-l că asistent pe Octavian Cotescu.
Însă admirația Valeriei Seciu pentru Octavian Cotescu începuse cu mult înainte. "Până la 10 ani mergeam foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oară pe Octav", mărturisea actrița Valeria Seciu, între timp și ea trecută la cele veșnice.
Cum a început povestea de dragoste dintre cei doi actori? "O, foarte romantic. Eu eram studentă îndrăgostită moartă de profesorul ei. Dar și profesorul o iubea pe studentă. Însă legătura s-a realizat abia după absolvire", retrăia Valeria Seciu anii fericirii lor.
Cum era Octavian Cotescu acasă? "Era delicat, prevenitor, educat, extrem de bun. Și cu mult umor", mărturisea Valeria Seciu într-un interviu, în care vorbea și despre fiul lor, Alexandru, călugăr la Muntele Athos. "El m-a pregătit că va pleca acolo. Tinerii monahi sunt obligați să-și anunțe părinții de alegerea făcută, să-i lase liniștiți".
Alexandru Cotescu sau Monahul Daniil, cum este cunoscut astăzi, a lucrat la traducerea unei cărți importante pentru viață monahală: "Ederghetinos", un fel de antologie de texte liturgice, de vieți ale sfinților, o carte apărută pe la 1700, foarte cunoscută în Grecia.
”Eram antrenat de domnul Cotescu”
Dan Condurache, născut de asemenea la Dorohoi, îl evocă pe marele actor Octavian Cotescu, care i-a fost dascăl și prețios îndrumător.
"Ca un semn de la Dumnezeu că sunt legat pentru totdeauna de locurile unde m-am născut, marele Profesor Octavian Cotescu, născut și el în Dorohoi, m-a ales să-mi îndrume pașii la clasa de actorie a domniei sale. Am fost doar un elev cuminte care s-a străduit să nu-și facă de râs orașul, părinții, bunicii și profesorii". Dan Condurache a debutat în spectacolul "Nu suntem îngeri", al lui Paul Ioachim, și "Galileo, Galilei", de Umberto Eco. "Emoții nu am avut, pentru că eram antrenat de domnul Cotescu, care era în stare să facă actor și dintr-o trestie, cu singură condiție, ca trestia să gândească", spunea Dan Condurache.
”Ce mai este pe la Botoșani, puiule?”
Octavian Cotescu a fost foarte legat de meleagurile natale. Mihai Mălaimare, un alt actor botoșănean, povestește, în "Șansa", cum dascălul său devenit apoi coleg de scenă îl întreba cu duioșie despre nordul sau drag.
"-Ce mai este pe la Botoșani, puiule? mă întreba când reveneam din vacanță.
–Sunt toate bune.
-Așa gândeam și eu, ce li se poate întâmpla lor? Dar, ia spune-mi, dealurile… Dealurile, puiule, sunt tot așa de domoale și de verzi?".