Memoria zilei: Ioana Anca Missir-Vlad, un destin purtat peste decenii!

Demnă descendentă a familiei Missir, Ioana Anca Miranda este, la rândul său, un nume căruia cronicile Botoşanilor nu îi acordă interesul meritat. Profesor universitar, pictor, fiica lui Ioan Missir - ultimul primar necomunist al Botoșanilor - s-a născut la Botoșani, pe 5 decembrie 1942. 

Memoria zilei: Ioana Anca Missir-Vlad, un destin purtat peste decenii!

 Ioana Anca Missir  Foto: araratonline.com

O viaţă marcată de restricţii, de prigoane de tot soiul, de un regim care demola orice strălucire a spiritului. Ioanei Missir i s-a retras inclusiv pensia de urmaş după tatăl său, familia rămânând şi fără jumătate din casă, care îi este confiscată! Cu toate acestea, a fost şefă de promoţie la Liceul "Mihai Eminescu", din Botoşani (în 1961). Șefă de promoţie şi la Politehnica ieşeană (1966), la Facultatea de Construcţii, rămânând în mediul universitar până la pensie, în 1981 obţinând şi doctoratul în specialitatea "inginerie civilă" la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.

S-a apropiat de mediul artistic, pictând ocazional şi expunând şi mai rar. În 1976 se căsătoreşte cu prof.univ. Vladimir Nicolae Vlad, cadru didactic la aceeaşi facultate. Au împreună un fiu, Ioan Vlad, care a absolvit Facultatea de Geofizică a Universităţii Bucureşti şi masterul la Universitatea Stanford. Astăzi, Ioan Vlad, nepotul scriitorului Ioan Missir, este cercetător la o companie din Houston, Texas, U.S.A.

Ioana Anca Miranda s-a născut în Botoşani la 5 decembrie 1942. Tatăl său, scriitorul Ioan Missir, veteran din Primul Război Mondial, avocat, şef al baroului şi primar al oraşului Botoşani (1931-1932 şi 1941-1942) a murit când fiica sa avea doar trei ani.

A cunoscut din  copilărie persecuţiile autorităţilor comuniste fiind considerată ca având "origine socială nesănătoasă". Familia se confruntă cu mari greutăţi materiale, fiind "decăzută" din dreptul la pensia de urrnaş şi fiindu-i confiscată o jumatate din casa în care locuia.

"Aceste nedreptăţi o călesc şi o fac să se remarce prin munca sa, absolvind ca şefă de promoţie Liceul "Mihai Eminescu". Înzestrată cu un talent deosebit pentru pictură şi limbi străine, se îndreaptă către  ştiinţele exacte pentru a nu fi depunctată la examene. Urmează astfel cursurile Politehnicii dinIaşi, absolvind cu rezultate excelente Facultatea de construcţii în anul 1966. Este repartizată să lucreze în invăţământul superior, fiind încadrată ca preparator la catedra de Rezistenţa materialelor (astăzi departamentul de Mecanica construcţiilor) a facultăţii pe care tocmai o absolvise. Parcurge toate treptele profesiei didactice din învăţământul superior, din anul 1994 fiind profesor universitar în cadrul aceleiaşi catedre. În anul1981 şi-a susţinut teza de doctorat în specialitatea “inginerie civilă”la Universitatea Tehnicădin Cluj Napoca", scrie Azad Mandalian, în publicația araratonline.com.

Profesoara Ioana Vlad-Missir a fost preşedinte al Comisiei de licenţă pentru domeniul de Inginerie Civilă în limba engleză a Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice “Gh. Asachi” din Iaşi, evaluator CNCSIS şi al Centrului Naţional de Management al Programelor (2003-2008), membru al Comisiei CNADTCN pentru acordarea titlurilor academice a Ministerului Educaţiei şi Cercetării (2006-2010).

În anul 1976 Ioana Anca Miranda Missir s-a căsătorit, soţul Vladimir Nicolae Vlad fiind cadru didactic la aceeaşi facultate. Au împreună un  fiu, Ioan (Nick) Vlad care a absolvit Facultatea de Geofizică a Universităţii Bucureşti şi masterulla UniversitateaStanford, în prezent acesta fiind cercetător la o companie din Houston, Texas, U.S.A.

"Ioana Anca Miranda Vlad-Missir a avut o personalitate puternică, un prestigiu recunoscut în viaţa academică şi o prezenţă activă în Comunităţile armene din Iaşi şi Botoşani. A făcut parte din Consiliul Parohial al Parohiei Armene din Iaşi şi din Comitetul director al Unikunii Armene filiala Iaşi. Era mândră de originea sa şi a lucrat cu multă abnegaţie pentru ca romanul memorialist scris de tatăl său „Fata Moartă”, premiat la apariţie în anul 1937 cu două premii (al Academiei Române şi al Societăţii Scriitorilor) să vadă lumina tiparului într-o nouă ediţie (a VIII-a, pentru prima dată necenzurată după 1945). A reuşit acest lucru sub egida Editurii ARARAT în anul 2006. Rămăşiţele ei pământeşti se vor odihni pentru vecie în Cimitirul Armean din municipiul Iaşi. Toţi care au cunoscut-o îi vor păstra o frumoasă amintire", încheie Azad Mandalian. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Jupiter Borcoi: ”Vreau să cer iertare tânărului Cris și familiei lui!” / ”Să nu aruncăm anatema asupra întregii comunități rome!”

Wednesday, 11 September 2024

Un eveniment nefericit, declarații nepotrivite din partea autorităților, un adolescent de 18 ani pe care prima zi de școală l-a găsit pe patul de spital după ce a fost bătut crunt în Cen...

Botoșani, pepinieră sportivă pentru marea performanță. ”Din păcate, ducem lipsă de bază nautică, de câțiva ani nu am mai primit echipament sportiv!”

Tuesday, 10 September 2024

În cele nouă echipaje care au câștigat medalii de aur la Campionatele Europene de Canotaj din Turcia au concurat șapte sportivi din Botoșani: Delia-Mirabela Grădinaciuc (dublă campio...

Sfântul din Botoșani care a lăsat politica pentru a trăi în pustie. Cum au ascuns preoții moaștele în perete, pentru a nu fi găsite de Securitate! (Foto)

Monday, 9 September 2024

Timp de 25 de ani a viețuit într-o peșteră din pădurile Voronei, într-o aspră nevoință, petrecând în smerenie, înfrânare, tăcere și neîncetată rugă...